Bebeklerde Emzik Kullanımı Diş Gelişimini Nasıl Etkiler ? sorusu ebeveynler için kafa karışıklığına neden olan konuların başında gelir. Emzik, sürekli anne memesi isteyen ve sürekli ağlayan bebeklerin rahatlaması için kullanılan etkili bir yöntem olsa da faydaları ve zararları konusunda günümüzde tartışma konusu haline gelmiştir.
Emziğin bir diğer faydası; uykuya dalmakta zorluk çeken bebeklerin uykuya geçişini kolaylaştırır. Ancak tüm bu durumlar sırasında emzik seçimi, emziğin nasıl kullanılması gerektiği ve en önemlisi de emziği bebeğin diş gelişimine etkisi gibi konular anneler tarafından sürekli araştırılan konu başlıklarıdır.
Bebeklere emzik verip vermeme konusunda birçok anne kararsızlık yaşayabilir. Emme refleksi, bebeğin doğuştan sahip olduğu bir reflekstir. Bebek hayatta kalmak ve kendisini güvende hissetmek için sürekli emmek ister. Özellikle 3. aydan sonra bebeklerde emme refleksinin zirveye ulaştığı görülür. İşte bu noktada annelerin bebeklerine emzik verip vermeme konusunda en doğru kararı vermesi gerekir. Bu konuda birçok farklı uzmanın görüşü vardır. Bebeklerde Emzik Kullanımı Diş Gelişimini Nasıl Etkiler konusunda daha fazla bilgi almak ve alanında uzman bir çocuk diş hekimine muayene olmak için kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz.
Bebeklerde Emzik Kullanılmalı mı?
Yeni doğan bir bebek ile anne arasında iletişimi ve güven duygusunu kurabilmenin temel yolu annenin bebeği emzirmesi ve ten temasının sağlanmasıdır. Eğer anne, bebeğe emzik verecekse bile bu süreç kesinlikle bebeğin anne memesine uyum sağlamadan başlatılmamalıdır. Bebek, emzikten önce annesinin memesine alışmalı ve anne memesini kavramalıdır.
Özellikle yeni doğan bir bebek, anne memesinden önce emziğe alışır ise daha sonrasında memeyi reddedebilir. Memeye alışan bir bebeğe ise isteğe bağlı olarak emzik kullanılabilir. Ancak emzik seçimi ve dikkat edilmesi gerekenler konusunda anneler bilinçli davranmalıdır.
Bebekler dünyaya emme refleksi ile gelir. Bu nedenle de bebeklere emzik vermek, kendilerini güvende hissetmelerine ve dolayısıyla da daha huzurlu olurlar. Hatta aynı doğan ve emzik verilmeyen bebeklerin birçoğunun emme refleksini giderebilmek için başparmaklarını emdikleri çok sık gözlenen bir durumdur.
Bebeğe Emzik Ne Zaman Verilmeli?
Doğru tercih edilmiş emzik, doğru zamanda bebeğe verilebilir. Ancak sonradan meme reddi yaşanmaması için öncelikle bebeğin annesinin memesine uyum sağlamış olması gerekir. Aktif olarak anne memesini emen bebeklere hemen emzik verilebilir.
Bebeğe emzik vermenin erteleneceği zaman dilimlerinden birisi de kilo alımıdır. Eğer bebeğin kilo alımı az ise bu durumda da bebeğe emzik vermek, bebeğin iştahının daha da azalmasına ve meme emememesine neden olur.
Bebeklerin emzik kullanmaya başlaması için en uygun zaman anne memesini kavradığı ve anne memesini emmeye alıştığı zamandır. Özellikle 3 ila 4. Aylarda bebeğin emme refleksi zirveye ulaşır. Bu nedenle de eğer bebeklere emzik verilecek ise memeye alıştıktan sonra 3 aylıkken başlanmalıdır. Ancak bu süreç her bebeğe göre farklılık göstereceğinden kesin ve net bir zaman dilimi söylemek mümkün değildir. Bebeklerde Emzik Kullanımı Diş Gelişimini Nasıl Etkiler konusunda daha fazla bilgi almak ve alanında uzman bir çocuk diş hekimine muayene olmak için kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz.
Emzik Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bebeğini emzik kullanımını alıştıracak olan annelerin bu süreçte bir takım hususlara dikkat edilmesi gereklidir. Yanlış davranışlar ve yanlış emzik seçimi bebeğin özellikle ağız ve diş sağlığına ciddi zararlar verebilir. Bu doğrultuda uzmanlara göre emzik kullanılırken şu hususlara dikkat edilmelidir;
– Tamamen kauçuk malzemesinden üretilmiş doğal emzikler tercih edilmelidir. Özellikle diş çıkaran bebeklerin sadece kauçuk emzik kullanmasına özen gösterilmelidir.
– Elde yıkanan emziklerde tam hijyen sağlanamaz. Bu nedenle de bulaşık makinesinde yıkanabilen emzikler tercih edilmelidir.
– Deforme olan, yırtılan ya da üzerinde delikler açılan emziklerin kullanımına devam edilmemelidir.
– Emzik, her kullanım öncesinde mutlaka sıcak su ile sterilize edilmelidir.
– Emzikler uzun süreli kullanılmamalıdır. Sık sık değiştirilmelidir.
– Şekerli gıdalar bebeğin diş sağlığını olumsuz yönde etkileyeceğinden emzik verilirken şekerli gıdalar sürülmemelidir.
– 1 yaşından küçük olan bebeklere damaksız emzikler tercih edilmelidir. Emzik tercihi yapılırken bebeğin yaşı ve ağız yapısı dikkate alınmalıdır.
– Tercih yaparken emziğin çabuk kırılabilecek dayanıksız malzemelerden yapılmış emzikler tercih edilmemelidir.
Emzik Kullanımı Diş Yapısını Bozar Mı?
Emzik kullanımı, birçok anne tarafından tercih edilen bir durumdur. Emme refleksinin son derece güçlü olan bebeklerde uykuya geçişi kolaylaştırmak ve bebeği sakinleştirmek için annelerin tercih ettiği yöntemlerin başında emzik kullanımı gelir. Ancak günümüzde emzik kullanımının zararlı olup olmadığına yönelik birçok tartışmalar vardır.
Bazı uzmanlar emzik kullanımının zararlı olmadığını savunurken bazı uzmanlar ise emziğin zararlarının altını çizer. Ancak doğru zaman diliminde doğru tercih yapılarak emzik kullanımı genellikle uzmanların onay verdiği bir durumdur.
Emzik kullanımı denildiğinde tüm anneler, emziğin bebeğin diş yapısını bozup bozmadığı konusunda ikilemde kalır.
Bebekler emzik emerken ön dişlerini dili ile öne doğru itme hareketi yapar. Bu hareket sonucunda ön ve üst dişler ileri hareket ederken alt dişler de arkaya doğru gider. Bebek ne kadar uzun emzik emerse ön ve arka çene arasındaki mesafe de o kadar geniş olur. Bu nedenle bebeklerin emzik kullanımını en geç 2 yaşında sonlandırılmalıdır.
2 yaşından önce emzik kullanımını bırakan bebeklerde ön ve arka çene arasındaki mesafe kendiliğinden kapanır. Ancak emzik kullanımı 2 yaşından sonra da devam ederse ve 3,5-4 yaşına kadar devam ederse bu noktada ön ve arka çene arasındaki mesafe kalıcı şekilde artacağından bebeğin dişlerine büyük zararlar verebilir. Bu durum sonucunda bebeğin üst dişleri V şeklini alarak bozuk bir yapıya sahip hale gelir.
Kliniğimizde uygulanan Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği) tedavileri hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.