Diş implantı tedavilerinin uygulama prosedürü genellikle 2 aşamada tamamlanmaktadır. Birinci aşamada cerrahi olarak implant uygulanır, ikinci aşamada ise cerrahi uygulamadan minimum 6 hafta sonra porselen diş yapılarak tedavi süreci tamamlanır.
Cerrahi Uygulamadan Sonraki İmplant Yara Yerlerinin Bakımı Oldukça Mühimdir
Birinci aşamadan yani cerrahi uygulamadan sonraki implant yara yerlerinin bakımı oldukça mühimdir. Hastalar işlem sonrası hekimlerinin uyarılarını en ince ayrıntısına kadar uygulamalıdır. Kısaca bahsetmek gerekirse, uygulanan cerrahi işlemden sonra kanama riskinden dolayı özellikle ilk 24 saat çok önemlidir. Sızıntı kanama olması gayet normaldir ve bu kanamanın kesinlikle tükürülmemesi gerekir. Sızıntı kanama yutulmalıdır. Tükürme durumunda ağızda oluşan negatif basınç yara yerinden kan gelmesine sebep olur. Bu yapıldığı taktirde kanama tekrar başlayabilir. Eğer ağızda fazlasıyla birikime sebep olacak bir kanama başlarsa yara yüzeyinin üzerine steril gazlı bez konulup 30 dk ısırılmalıdır.
Kanamanın durduğu gözlemlendikten sonra yeni gazlı bez uygulanmasına gerek yoktur. Bir diğer önemli husus, tüketilecek gıdaların sıcak olmamasıdır. Sıcak yiyecek ve içecekler damarların genişlemesine sebep olur ve kanama ihtimalini arttırır. Bu yüzden özellikle ilk 24 saat ılık beslenmeye dikkat edilmelidir. Ayrıca, sigara kullanımı da kanama riskini arttırmaktadır. Sigaranın dumanının genel zararlarının dışında, sigara kullanımı sırasında da ağız içerisinde negatif basınca bağlı yara yerinden kan gelmesine sebep olunur. Bu yüzden özellikle cerrahiden sonraki iki gün sigara içilmemelidir. Benzer bir hareket de pipetle içeceklerin tüketilmesidir. Bu süreçte de yara yerinden kan gelme ihtimali artar. O yüzden ilk birkaç gün içeceklerin pipetle içilmemesi gerekir.
Hastaların en çok sorduğu sorulardan biri ise cerrahi uygulama sonrası genel ağız ve diş bakımı hakkındadır. İyileşme sürecinde tabiki diş fırçalamasına devam edilmelidir fakat yara bölgelerine biraz daha dikkat etmek gerekir. Yumuşak kıllı diş fırçaları ile cerrahi işlem bölgesi ve diğer alanlar hafif dahi olsa mekanik olarak temizlenmelidir. Ağzı durulamak için suyu çok hızlı çalkalama yapmadan, başımızı sağa sola hareket ettirmeliyiz ve sonrasında tükürmeden, yer çekiminin katkısıyla lavaboya ağzımızı açıp suyun dökülmesini sağlamalıyız. Rutinde kuvvetli bir çalkalama ağzımızı durulamaya yeterli olur ama çalkalamak ve tükürmek yara yerlerine zarar verip kanama ihtimalini arttırdığı için bu pasif durulama işlemini iki üç kere yapmak yeterli olacaktır. Günlük yaşam sırasındaki rutinlerimizin en yoğun olduğu zamanlarda dikkat etmemiz gerekenler genel hatlarıyla bu şekildedir. Ayrıca hekiminizin vermiş olduğu antibiyotik, ağrı kesici ve dezenfektan spreylerin söylendiği şekilde kullanılması yara iyileşmesi açısından oldukça önemlidir.
Porselen Diş Uygulandıktan Sonraki İmplant Bakımı
Porselen diş uygulandıktan sonraki implant bakımı normal zamandaki ağız bakımımızdan çok da farklı değildir. Günde en az iki kez dişlerin fırçalanması, diş ipi ve günlük ağız bakım sularının kullanımı ideal ağız hijyenini yeterli seviyede tuttuğu gibi implantların da sağlığının devamlılığında önemli rol oynamaktadır. İmplant ve çevresinde dikkat edilmesi gereken detay durumlar varsa diş hekiminiz mutlaka vurgulaması gerekir. Örneğin, çoklu diş eksikliklerinin tedavisinde uygulanan implant üstü porselen dişler köprü tipinde yapılmış olabilir. Bu durum diş ipi kullanımını engeller. Bu tip durumlarda köprü protezlerin altını, suyu belli bir basınçla püskürten elektronik cihazlar yardımıyla temizlemek gerekir. Bu sayede köprü protezlerin altındaki gıda birikimi engellenmiş olur.
Düzenli olarak diş hekimi kontrollerini aksatmamak genel ağız sağlığımızın devamlılığı için çok önemlidir. Özellikle diş implantı tedavisi görmüş hastalarımızın bu kontrollerini ihmal etmemesi olası problemlerin ve implant hastalıklarının hiç olmamasını sağlar. İmplant dişler basitçe incelendiğinde mekanik olarak birbirine tutunan parçaların bir araya gelmesiyle işlev görmektedir. Fakat implantın üstündeki abutment denilen ara parçalarda çiğneme kuvvetine bağlı olarak gevşeme meydana gelebilmektedir. Düzenli kontrole gelen tüm implant hastalarında bu parçalarda gevşeme olup olmadığı hekimler tarafından kontrol edilir. Çoğu zaman hastalar gevşemeye bağlı hareketliliği fark etmektedir ve hekimlerine bu konuya dair ulaşıp hızlıca çözüm üretilmesini sağlarlar. Nadir de olsa hastanın fark edemediği durumlar söz konusu olabilir. Düzenli kontrollerde her bir implant tek tek kontrol edilip hastaların fark etmediği abutment gevşemesi var mı diye gerekli muayeneler yapılır. Ayrıca diş hekimi tarafından profesyonel diş temizliği de yapılarak günlük fırçalamada temizlenemeyen diş taşları da temizlenerek ileri dişeti hastalığının meydana gelmemesi amaçlanır.