Ağız Kokusu
Halitozis olarak da bilenen ağız kokusunun en büyük nedeni dişler ve dişetleridir. Ağız içi kaynaklı oran yaklaşık %90 dır. Diğerlerinin sebebi ise tonsillit (bademcik), sindirim sistemi ve boşaltım sisteminden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle ağız kokusu yaşadığımızda öncelikle bir diş hekimine başvurmak ilk yapılması gereken durumdur.
Peki diş hekimine başvurdunuz; sonra ne olacak diye sorabilirsiniz.
Diş hekiminiz öncelikle tüm ağız içini muayene eder. Diş ve dişetlerinin mevcut durumu hakkında bir yorum yapar. Öncelik bu durumda dişetlerindedir. Dişetlerindeki kanamalar veya dişetlerindeki ödemler en çok kokuyu yapan şeylerdir. Çünkü kanama olan yerde kan kaldıkça hemen kötü kokular yaymaya başlar.
Ağız Kokusunun Sebepleri Neler Olabilir?
Diş Taşları, yani bakteri plakları ağız kokusuna sebebiyet verebilir. Çünkü her bir bakteri plağının içinde milyarlarca bakteri vardır. Bu bakteriler ağız kokusunu kendileri oluşturdukları gibi dişetlerinde küçük kanamalar yaparak da koku oluşturabilirler.
Dişlerdeki, sorunlara bağlı ağız kokusu ise dişlerin birbirleriyle olan kötü temasları veya kontak noktalarının düzensiz olmasıdır. Dişlerin aralarında kalan besinler çürümeye başlar. Besinlerin çürümesiyle gaz salan bakteriler oluşur ve bu kötü kokular bu gazlardan kaynaklanır. Bu nedenle genelde yemek yedikten yaklaşık 2 -3 saat sonra koku başlıyorsa muhtemelen kontak bozukluğu vardır.
Diş Çürükleri, ağız kokusunun sebeplerinden biridir. Çünkü çürüklerdeki bazı bakteriler kötü koku yayabilirler.
20 Yaş Dişleri, kokuya sebebiyet verebilir. Çünkü yirmi yaş dişlerinin pozisyonları itibariyle fırçalamak güç olabilir. Üzerlerinde bakteri plakları ve çürük oluşabilir. Ayrıca düzgün çıkmadıkları durumlarda da önündeki dişlerle aralarına besinler takılabilir. Bu nedenlerle de halitozis hissedilir.
Dişlerdeki Çapraşıklıklarda ağız kokusu yapabilir. Çünkü çapraşıklık olduğunda diş ve dişetlerini temizlemek ve bakımlarını yapmak çok kolay olamamaktadır. Bu nedenle de kalan besinler ve diş taşları da ağız kokusu yapabilir.
Ağız kokusundan kurtulmanın en iyi yolu öncelikle ağızdaki tüm dental sorunlardan kurtulmaktır. Diş ve diyetlerimizin sağlığının çok ama çok iyi olması gerekir. Ancak bu şartlar sağlandıktan sonra diğer konular araştırılmalıdır. Her altı ayda bir diş temizlikleri ve diş hekimi kontrolü bu kötü kokuların önüne geçebilir.
Dt. Alper ÇILDIR
Ağız Kokusu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular (S.S.S.)
Ağız kokusunun birçok nedeni vardır, bunlar arasında kötü ağız hijyeni, diş eti hastalığı, tütün ürünleri kullanımı, yemek borusu reflüsü, ağız kuruluğu ve bazı ilaçların yan etkileri sayılabilir
Ağız kokusunu önlemek için düzenli olarak dişlerinizi fırçalayın, diş ipi kullanın, dilinizi temizleyin, tütün ürünlerinden kaçının, bol su için ve ağız kuruluğunu önlemek için diş hekiminizin önerdiği bir ağız gargarası kullanın.
Ağız kokusu her yaşta görülebilir, ancak genellikle orta yaşlı ve yaşlı insanlarda daha yaygındır.
Evet, bazı durumlarda ağız kokusu bir hastalığın belirtisi olabilir. Örneğin, diyabet, böbrek hastalıkları veya karaciğer problemleri gibi bazı hastalıklar ağız kokusuna neden olabilir.