İçindekiler

Diş Kisti

Dişlerin köklerinde veya çene kemiğinin herhangi bir bölgesinde gelişebilen normalin dışındaki patojen yapılara kist denilir. Kist cerrahisi zorunlu bir işlem olup sadece ilaç kullanımı ile ne yazık ki iyileşme sağlanamamaktadır. Bu nedenle çene cerrahları tarafından sınırları belirlenip bulundukları bölgeden cerrahi olarak çıkarılmaları gerekmektedir.

Diş kisti operasyonları zamanında yapılmaz ve kist uzun zaman çene içerisinde kalırsa çene kemiğinde ciddi deformasyonlara neden olabilmektedirler. Bu nedenle tespit edilen kistlerin en kısa sürede çene cerrahı tarafından cerrahi olarak çıkarılmaları gerekir. Cerrahi işlemden sonra düzenli aralıklarla kontrollerinin yapılması çok önemlidir. Bu şekilde diş kistinin neden olduğu kemik kaybının iyileşme süreci izlenmelidir.

Bazı kistler çok büyük olup çenenin kırılmasına neden olabilirler. Bu nedenle çene cerrahları işlem öncesinde volumetrik tomografi isteyerek kistin neden olduğu kemik kaybını önceden tespit etmek isterler. 3D tomografi sayesinde çene kistinin sınırları çok net belirlenip cerrahisi de çok daha güvenli bir şekilde yapılır.

Diş Kisti Hakkında Sıkça Sorulan Sorular (S.S.S.)

Diş kisti, dişin içinde veya çevresinde oluşan sıvı dolu bir kesedir. Diş kistleri, diş çürümesi, enfeksiyon, travma veya çekilmiş bir dişin kökündeki hücrelerin anormal şekilde büyümesi sonucu oluşabilir.

Diş kisti genellikle ağrısızdır ve birçok insan belirtilerden habersizdir. Ancak diş kisti büyüdükçe, çevre dokuları baskılayarak ağrı, şişlik, enfeksiyon, çene kemiklerinde erime ve diş kaybı gibi belirtilere neden olabilir.

Diş kistleri genellikle röntgen ile teşhis edilir. Diş röntgeni veya diş tomografisi gibi görüntüleme testleri, diş kisti varlığını ve boyutunu tespit etmeye yardımcı olabilir.

  •  

Diş kistleri genellikle cerrahi olarak çıkarılır. Operasyon sırasında kist, çevre dokularla birlikte çıkarılır ve alan sterilize edilir. Büyük kistlerde, diş çekimi ve çene yeniden yapılandırması da gerekebilir.

Online Hızlı Randevu