Biberon Çürükleri

roundline
İçindekiler

Biberon Çürükleri

Biberon çürüğü, erken çocukluk döneminde yaygın olarak görülen ve yanlış beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak ortaya çıkan ciddi bir enfeksiyon hastalığıdır. Diş çürükleri gibi enfeksiyon hastalıklarının nedeni de bakterilerdir ve günümüzde yapılan çalışmalar göstermektedir ki, bu bakteriler doğumdan sonra anneden çocuğa geçebilmektedir. İlk süt dişi sürmesinden itibaren, doğru beslenme ve doğru bakım sağlanmazsa, “Erken Dönem Çocukluk Çağı Çürükleri” veya biberon çürükleri görülmesi kaçınılmaz olmaktadır. Sadece biberonla beslenen çocuklarda değil, 1 yaşından sonra gece beslenmesi devam eden tüm çocuklar, anne sütü de olsa Erken Dönem Çocukluk Çağı Çürükleri gelişimi açısından risk altındadırlar.

Biberon Çürükleri Nelere Yol Açar?

Biberon çürüğü, diş kökündeki sinire zararlı mikropların çürük yoluyla iletilmesi sonucunda oluşan enfeksiyondur. Bu enfeksiyon, çocuğun ağrı, huzursuzluk, düzensiz uyku ve yetersiz beslenme gibi problemler yaşamasına neden olur. Ayrıca süt dişi kökünü çevreleyen iltihap, altta gelişmekte olan kalıcı dişe de zarar verebilir ve gelişen dişlerde şekil ve renk bozukluklarına neden olabilir. Özellikle üst çenedeki kesici dişlerden başlayan biberon çürüğü, çocuğunuzun konuşma ve estetik görünümünde bozulmaya yol açabilir. Bu nedenle, erken dönemde tedbir alınmazsa, çocuklar kanal tedavisi, dolgu veya diş çekimi gibi zorlu tedavilerle karşı karşıya kalabilirler.

Biberon Çürükleri Nelere Yol Açar?

Biberon çürüğü, diş kökündeki sinire zararlı mikropların çürük yoluyla iletilmesi sonucunda oluşan enfeksiyondur. Bu enfeksiyon, çocuğun ağrı, huzursuzluk, düzensiz uyku ve yetersiz beslenme gibi problemler yaşamasına neden olur. Ayrıca süt dişi kökünü çevreleyen iltihap, altta gelişmekte olan kalıcı dişe de zarar verebilir ve gelişen dişlerde şekil ve renk bozukluklarına neden olabilir. Özellikle üst çenedeki kesici dişlerden başlayan biberon çürüğü, çocuğunuzun konuşma ve estetik görünümünde bozulmaya yol açabilir. Bu nedenle, erken dönemde tedbir alınmazsa, çocuklar kanal tedavisi, dolgu veya diş çekimi gibi zorlu tedavilerle karşı karşıya kalabilirle

Biberon Çürükleri Nasıl Önlenir?

Bebeğin ağzında biberonla uyumasına izin verilmemelidir.

Biberonla süt içtikten sonra mutlaka su içmesi sağlanmalıdır.

İşaret parmağına sarılan ıslatılmış bir tülbent ile dişler temizlenmelidir.

Bir yaşından sonra gece beslenmesi bırakılmalıdır.

Bebek bir yaşından itibaren düzenli olarak diş hekimine muayeneye götürülmelidir.

Dişler üzerinde yapışıp kalan gıda artıklarını temizlemek için karbonhidrat ağırlıklı beslenme yerine sebze ve meyve ağırlıklı, lifli besinler tercih edilmelidir.

2-3 yaşına kadar yutma refleksi kontrol edilemediğinden fluoridsiz diş macunu ve küçük başlı, yumuşak kıllı bir diş fırçası ile dişler ebeveyn yardımı ile günde iki kez fırçalanmalıdır.

Biberon Çürükleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular (S.S.S.)

Biberon çürükleri, süt dişleri sürmeye başladığından itibaren kötü beslenme alışkanlıkları ve diş bakımı eksikliği sonucu oluşur. Özellikle gece beslenmesi ve biberonla uykuya dalma alışkanlıkları, biberon çürüklerine neden olabilir.

Biberon çürüklerinin önlenebilmesi için bebeklerin dişlerinin sürmesiyle birlikte düzenli diş bakımı yapılmalıdır. Ayrıca, gece beslenmesi sonlandırılmalı ve biberonla süt içtikten sonra ağız mutlaka suyla çalkalanmalıdır.

Biberon çürükleri genellikle bebeklerin süt dişleri sürmeye başladıkları dönemde görülmeye başlar ve 3-4 yaşlarına kadar devam edebilir.

Biberon çürükleri, dişlerde çürük ve lekeler, ağrı, huzursuzluk, uyku problemleri ve beslenme zorlukları gibi belirtilerle kendini gösterebilir.

Online Hızlı Randevu