Diş Eti Çekilme Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Popülasyonun büyük bir kısmında görülen diş eti hastalıklarından biri diş eti çekilmesidir. Diş eti çekilmesi, dişi çevreleyen kemiği örten diş eti dokusunun çeşitli sebeplerden dolayı konumunun değişerek diş kök yüzeyinin açılmasıdır.
Diş eti çekilmesi, estetik ve hassasiyet şikâyetlerine sebep olabilen ve oldukça sık karşılaşılan bir problemdir.
Dişler etrafında biriken mikrobiyal plağa bağlı oluşan diş eti hastalığının ilerleyerek, dişin etrafındaki çene kemiğinin erimesi sonucu diş eti çekilmesi,
Bir çeşit diş dizilim bozukluğu olan ‘diş çapraşıklığı’ sonucunda diş sıralamasında, normal arktan daha öne doğru pozisyonlanmış olan dişlerde diş eti çekilmesi olma ihtimali yüksektir,
Ağızda biriken diş taşlarının düzenli aralıklarla profesyonel olarak temizlenmemesine bağlı olarak oluşan diş eti çekilmesi,
Diş eti kenarlarıyla uyumlu yapılmamış, taşkın dolgu ve/veya protezlere bağlı oluşan diş eti çekilmesi,
‘Yüksek frenulum ataşmanı’ olarak adlandırılan dudak bağı kasının yapısal olarak normalden daha yukarı pozisyonlanmış olmasına bağlı olarak diş eti kenarını oynatarak oluşan diş eti çekilmesi,
Yaşlanmaya bağlı oluşan diş eti çekilmesi.
Diş eti çekilmesi tedavi edilmediğinde ilerleyerek sonunda diş kaybına sebep olabilir. Diş eti çekilmesi tedavilerinde koruyucu, idame edici ve/veya cerrahi yöntemler kullanılmaktadır. Diş eti çekilme tedavisinde önerilen cerrahi yöntemlerde, işlemin süresi ve hastanın istekli olması önemlidir. Çünkü diş eti çekilmesi tedavi yöntemleri birkaç aşamalı cerrahi tekniği gerektirebilir.
Dişeti çekilmesi tedavilerinden bir tanesi hastanın kendi damak dokusundan ‘greft’ olarak adlandırılan dişeti dokusunun alınarak, dişeti çekilmesi olan alana nakledilmesidir. Diğer bir diş eti çekilme tedavi yöntemi ise var olan dişeti çekilmesi alanındaki, diş eti dokusunun açılmış olan diş kök yüzeyini kapatacak yönde yukarı ve/veya yana kaydırılarak, yine hastanın kendi diş eti dokusuyla kapatılmasıdır. Dişeti çekilme tedavisi için kullanılan bu diş eti kaydırma tekniğinde bazen damaktan alınan greft de kaydırılan diş eti alanına eklenerek kombine bir diş eti çekilme tedavisi yapılabilmektedir.
Son yıllarda ise hastalarımızda, damak alanında ikinci bir yara alanının açılmaması ve tıpkı damaktaki diş eti dokusu gibi, kişinin kendi dokusunun dişeti çekilme tedavilerinde kullanılabilmesi için yeni bir diş eti çekilme tedavi tekniği uygulanmaktadır. Bu diş eti çekilme tedavisinde kaydırılan dişeti dokusu, damaktan bir doku almak yerine hastanın kendi kanından elde edilen ‘PRF’ olarak adlandırılan hastamızın kanındaki trombosit hücrelerinden elde edilen kendi fibrin dokusu kullanılmaktadır. ‘PRF’ olarak tanımlanan bu diş eti çekilme tedavisinde kişinin kendi otojen dokusunun kullanılması ve bu dokunun elde edilmesinde ikinci bir yara alanı oluşturmadan uygulanabilmesi yönleriyle, günümüz diş eti çekilme tedavilerinde oldukça değer kazanmıştır.
Diş eti çekilmeleri eğer hatalı ve/veya sert diş fırçalama, diş sıkma ve/veya diş gıcırdatma gibi etkenlere sebebiyle meydana gelmiş ise bu etkenleri ortadan kaldırmaya yönelik koruyucu tedaviler önerilir. Koruyucu dişeti çekilme tedavileri arasında doğru diş fırçalama tekniğinin öğretilmesi, hassasiyete yönelik diş macunlarının önerilmesi, diş yüzeyleri ve diş eti etrafındaki travmayı kaldırmak için kişiye özel koruyucu bir gece plağı uygulanarak diş sıkma ve/veya gıcırdatmaya bağlı hasarın durdurulması gibi diş eti çekilme tedavileri önerilmektedir. Diş eti çekilmesi, dişlerin dizilim bozukluklarına bağlı olarak meydana gelmiş ise dişeti çekilme tedavisinde cerrahi bir teknik uygulanmadan önce ortodontik tedaviyle diş dizilimlerini ideal hale getirmek çoğu zaman oluşmuş olan diş eti çekilmesinin düzelmesini sağlayabilmektedir. Ortodontik tedavi sonrası geride kalan bir diş eti çekilmesi var ise bu diş eti çekilmesi miktarı yeniden ölçülerek cerrahi bir diş eti çekilme tedavisinin de ayrıca gerekli olup olmadığı değerlendirilerek diş eti çekilme tedavisine yön verilmektedir.
Diş eti çekilmesini önlemek için, düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımı, sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıkların bırakılması, diş taşı birikimlerinin düzenli olarak temizlenmesi ve diş eti hastalıklarının tedavi edilmesi önerilir.
Evet, diş eti çekilmesi tedavi edilebilir. Tedavi yöntemi, diş eti çekilmesinin sebebine bağlı olarak değişir. Diş eti hastalığı, diş taşı birikimi veya kötü ağız hijyeni nedeniyle oluşan diş eti çekilmesi, diş temizliği, diş taşı temizliği veya diş eti tedavisi ile tedavi edilebilir. Ayrıca, ileri vakalarda ciddi diş eti çekilmesi olan hastalarda, diş eti nakli veya ciddi durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir.
Diş eti çekilmesi tedavisi, diş eti çizgisi hizasını geri getirmeyi amaçlar. Tedavi yöntemi, diş eti çekilmesinin nedenine ve şiddetine bağlı olarak değişebilir. Diş eti hastalığı nedeniyle oluşan çekilme durumlarında, diş eti tedavisi uygulanır. Ciddi vakalarda ise diş eti nakli veya cerrahi müdahale gerekebilir.
Diş eti çekilmesi, diş kökünün açığa çıkması nedeniyle diş hassasiyetine ve ağrıya neden olabilir. Diş eti çizgisi hizasının altında kalan dişin sinir uçları açığa çıktığı için sıcak, soğuk veya tatlı yiyeceklerin tüketimi diş hassasiyeti ve ağrısına neden