Ortodontik tedavi esnasında ağız hijyenini sağlamak tedavinin devamlılığı ve genel ağız durumunu korumak açısından çok önemli bir konudur. Diş ve dişetlerinin günde en az iki sefer, özellikle kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan önce dikkatle fırçalanması gereklidir.

Ortodontik tedavi sırasında ağız içerisinde bakterilerin tutunabileceği ve gıdaların birikebileceği yüzey alanında artış meydana gelir. Bu sebeple hiçbir bölgede besin artığı ve plak kalmayacak şekilde ağız temizliğini sağlamak oldukça güçtür. Tedavi esnasında dişlerinizi ve takılan tellerin çevresi iyi fırçalanmaz ise, ortodontik materyallerin çevresindeki plak birikimine bağlı olarak diş minesi üzerinde beyaz noktalar, çürük, dişeti problemleri ve ağız kokusu oluşma riski artmaktadır.

Tedavi sonrasında ideal diş dizilimine sahip olan hastalarda yeterli ağız hijyeni sağlanamaz ise diş yüzeylerinde oluşan çürükler. Dişeti problemleri nedeniyle can sıkıcı tablolar meydana gelebilmektedir. Çürük oluşumu gibi geri dönüşümü olmayacak şekilde diş minesine zarar veren durumlarda diş hekimliğinin diğer dallarında tedavi olmak kaçınılmaz olacaktır.
Dişlerin fırçaladığı mekânın aydınlık olması çok önem teşkil etmektedir. Dişler fırçalanırken aynanın karşısında tekrar tekrar dişlere, tellerin arasına ve braketlerin çevresine bakarak fırçalamak, temizlik sırasında hastaya kolaylık sağlayacaktır. Dikkatlice bakılırsa, yemek artıklarını rahatlıkla görmek mümkün olmakta ve dişler ayrıntılı şekilde temizlenebilmektedir.

Ortodontik tedavi gören hastalar, toplam ağız hijyenini 4 aşamada gerçekleştirmelidir.

İlk olarak, ortodontik diş fırçası ile kapsamlı şekilde hekimlerin önerdiği şekilde bütün diş yüzeyleri fırçalanmalıdır,
İkinci aşamada, ara yüz fırçası yardımı ile diş fırçasının ulaşamadığı kalan artıklar uzaklaştırılmalıdır,
Üçüncü aşamada, diş ipi veya tercihen ağız duşu kullanmak suretiyle dişetlerinin altında kalan plaklar temizlenmelidir,
Dördüncü aşamada, flor içerikli ağız gargarası ile ağız temizliği tamamlanmalıdır.

Bu uygulanması gerekli dört basamak birbirinden bağımsız olarak düşünülemez; yapılacak olan her aşama birbirini tamamlamaktadır.