İçindekiler

Ağız Kokusu Var Ne Yapmalıyım?

Ağız Kokusu Var Ne Yapmalıyım ya da ağzım kokuyor nasıl giderebilirim, tarzı sorulara cevap bulmak için bir araştırma içerisinde iseniz, tam olarak doğru yerde olduğunuzu söylemek isteriz.

Ağız kokusu diğer ismiyle halitozis, kişilerin hayatını  olumsuz etkileyen ve utanç verici bir durumu ortaya çıkartmakta olan bir sorundur.

Bu soru yediden yetmişe tüm bireylerde yaşanabilmektedir. Bu sorunun yaşanma nedenleri kişiden kişiye bağlı olabilirken aynı zamanda da geçici ve kalıcı olacak şekilde farlılık gösterebilmektedir. Burada asıl sorun geçmek bilmeyen ağız kokusuna çözüm bulabilmektir.

Ağız kokusunun ortadan kaldırılması adına çoğu kez, geçici ve kısa süreli çözmelere başvurulmaktadır. Hemen hemen herkesin sıklıkla başvurduğu yöntemler arasında ise naneli sakız, kokulu şekerler, ağız gargarası, gibi benzer şeyler olmaktadır.

Ancak bunların her biri geçicidir ve sorunu tam anlamıyla çözmek  yerine sadece kokunun şeklini değiştirmeye yardımcı olur.Kök neden halen devam eder.

Sakız, gargara, şeker gibi birçok ürün bu sorunu yaşayan insanlar için üretilmiş olsa da, bu ürünlerin çoğu sadece geçici çözüm sunar. Ağız kokusu, gıdalar ya da yetersiz ağız hijyeni nedeniyle oluşmuyorsa, bu sorunun altında farklı bir tıbbi neden olabilir.

Tıbbi bir nedene bağlı olarak ağız kokusu sorunları sıklıkla kişilerin hayatında var olmaya devam etmektedir.

Ağız Kokusu

Ağız kokusu, kişilerin yaşamlarını idam ettirebilmeleri sırasında nefes alma verme işlemi sırasında dış çevreye dağılan  kötü koku oluşumlarını temsil eder.

Bu durum çevredeki kişiler tarafından olumsuz olarak algılanarak adeta bir şikayet konusunda da dönüştürülmektedir.Ağız kokusu yaşayan kişi çoğu zaman bunun farkında olmaz.

Bazı insanlar bu sorunun hemen farkına varabilirken bazıları ise ağız kokusu problemi yaşadıklarının hiç de farkında olmayabilmektedir. Bu gibi durumlarda kişinin en yakınları ağız kokusu ile ilgili olarak bir uyarıda bulunabilmektedir.

AĞIZ KOKUSU İÇİN DOKTORA GÖRÜNMELİ MİYİM?

Ağız kokusu şikâyetiniz bulunuyorsa en başta hekime başvurulmadan kişisel bakımınız ile ilgili olarak ağız ve diş sağlığınız ile ilgili sorunluluklarınızı gözden geçirmeniz gerekmektedir. Düzenli ağız ve diş fırçalama alışkanlıkları edinilmeli, yanakların , dilin ve dişlerin eksiksiz olarak fırçalanması sağlanmalıdır. Akabinde diş aralarını temizleyebilmek adına düzenli aralıklarla da diş ipi kullanılmalıdır. Diş ipi kullanımını yapamayan kişiler için ise ağız duşu denilen bazı otomatik cihazlar kullanılabilir

Diş bakımı konusunda bol bol su tüketimi oldukça özel bir detay olmaktadır.

Eksiksiz olarak uygulanan bakımlara rağmen ağız kokusu probleminiz hala devam ediyorsa sorun tıbbi bir nedene bağlı olabilir. Bu gibi durumlarda gerekli olan  teşhisi koyabilmek adına en yakın diş hekimine başvurmak gerekmektedir. Yine diş hekimi yapmış olduğu tüm kontrollerin ardından bir tedavi uyguluyor ve istenilen sonuçları alamıyorsa doğru bir yönlendirme sağlayarak farklı bir branş doktoruna görünmeniz gerekebilir.Ağız kokusu % 80 ağız ve diş problemler kaynaklı olup geri kalan konu ise bademcik iltihabı(tonsillit) veya reflü problemi sebebiyledir.

Ağız Kokusu Nedenleri Nelerdir?

Ağız kokusu neden olur ve nasıl geçirilir en başta bunun neden oluştuğunu bulmak ve bu yönde bir adım atmak gerekmektedir.

Ağız kokusu sebepleri sizler için aşağıdaki gibi sıralanmaktadır.

Besinler: yemeklerden ve içeceklerden sonra diş aralarında yer tutan ve uzun zaman burada kalan yemek artıkları kötü bakteri oluşumlarını destekleyerek bu bakterilerin ağız içine oluşturdukları gazlar ile ağız kokusunun oluşmasına sebep teşkil eder.

Özellikle koku bakımından ağır besinlerden olan soğan, sarımsak ve ağır baharat türleri ağız kokusu oluşumunu hızlandıran önemli besinlerdendir.

Tütün ürünleri: sigara alışkanlığı olan kişilerin ağız kokusu anlamında şikayetleri diğer insanlara göre çok daha yüksek bir oranda olmaktadır. Hem ağız kokusu hem de farklı diş eti hastalıklarına da yol açtığını çok iyi bilmekteyiz.

Yetersiz ağız ve diş bakımı: diş fırçalama alışkanlığına sahip olmayan kişilerin ağız kokusu sürekli olarak bulunur. Düzenli periyotlarda ve yeteri kadar fırçalanan dişler bakteri oluşumlarını engelleyerek ağız kokusunun da önüne geçmektedir. Diş ipleri diş bakımı anlamında oldukça önemli bir yere sahiptir. Diş aralarında birikmekte olan ve fırça yardımı ile kolay kolay alınamayan yiyecek artıkları bu sayede kolayca temizlenebilmektedir.

Çapraşık dişler: Dişlerin çapraşıklara bağlı olarak iyi temizlenememesi de  ağız kokusu oluşturur.

Tükürük kaynaklı ağız kuruluğu, durumlarında da ağızda oluşan koku çekilmez bir hale dönüşmektedir.Bazen yapay tükürük kullanımı önerilmektedir.

Kullanılan ilaçlar: hekim tarafından verilmiş olan ve kullanılmakta olan ilaçlara bağlı olarak bazen kişilerin nefeslerinde bir koku oluşumları meydana gelebilmektedir. Bu kokular geçici olup ilaç kullanımı sonlandığında tamamen geçmektedir.

Ağızdaki enfeksiyonlar: ağız içerisinde farklı sebeplerden kaynaklanan enfeksiyon durumları kötü koku şeklinde ortaya çıkabilmektedir. Bazen diş eti enfeksiyonları, bazen yanak içi enfeksiyonları, aftlar ve daha benzer sayıda farklı enfeksiyon, kişilerde ağız kokusu sorunlarına neden olabilmektedir.

Diş çekimi vb operasyonlar: çürük dişlerin varlığı ağız kokusuna büyük ölçüde neden oluştururken yine diş çekimi sonrasında da ağızda istenmeyen bir kokunun varlığı ortaya çıkabilmektedir. Bunun sebebi çekime bağlı kemikte oluşan çukura besinlerin kaçması ve o bölgede çürümeye başlamasıdır.

Burun ve boğaz hastalıkları: gibi tıbbi nedenlere bağlı olarak da belli dönemlerde kişilerin ağız kokusu sorunları ortaya çıkabilmektedir. Bu gibi durumlarda rahatsızlığın sona ermesi ile ağız kokusu da kolayca ortadan kalkabilmektedir.Ağızdan solunum yapılması (burun tıkanıklığı vb) yada boğaz enfeksiyonları hatta ses nodüllerinin veya kanser lezyonlarının boğazda oluşturdukları retansiyon alanları da ağız kokusuna sebebiyet verebilir.

Son Blog Yazıları

İmplant Tedavisinden Önce ve Sonra Neler Yapılmalıdır?

Hastalarımızdan en çok aldığımız sorulardan biri olan implant tedavisinden önce ve sonra neler yapılmalıdır? sorusunun cevaplarını sizler için derledik. Hastanın…

Süt Dişlerine Tedavi Yapılmalı Mı?

Ebeveynlerin nasıl olsa düşecek dediği süt dişlerinde herhangi bir diş rahatsızlığı durumunda sorulan ‘ Süt Dişlerine Tedavi Yapılmalı? mı sorusuna…

DÜŞEN KÖPEK DİŞ YERİNE YENİSİ ÇIKAR MI?

Düşen köpek diş yerine yenisi çıkar mı? Köpek dişinin ağızdaki fonksiyonu nedir? Ne zaman köpek dişi oluşur ve hangi yaş…

Online Hızlı Randevu