İçindekiler

Asitli Gıdalar Dişlerimizi Nasıl Etkiliyor? Dikkat Etmemiz Gerekenler

Tüketilen yiyecek ve içecekler diş sağlığı üzerinde doğrudan etkilidir. Dolayısıyla da diş bakımı ve temizliğine önem göstermek diş sağlığını korumakla birlikte aynı zamanda vücudun diğer organlarının sağlığını da korumakta büyük önem taşır.

Asitli yiyecekler, başta diş sağlığını olumsuz yönde etkilerken aynı zamanda birçok mide hastalıklarına davetiye çıkarır. Bağışıklık sistemini çökerten ve hücrelerin ihtiyaç duyduğu oksijen oranını düşüren asitli gıdalar nedeni ile hücreler yenilenme ihtiyaçlarını gideremeyeceğinden işlevlerini yerine getiremez ve kanser hücrelerinin oluşmasına ortam hazırlar. Bununla birlikte minerallerim emini asitli gıdalar nedeni ile yavaşlar ve akabinde de birçok sağlık şikayeti baş göstermeye başlar.

Beslenme alışkanlıklarından asitli gıdaları tamamen çıkartmak, sağlığınıza yapabileceğiniz en büyük iyiliklerin başında gelir. Nitekim asitli yiyecek ve içecekler hem bağışıklık sistemine hem de diş sağlığına büyük zararlar verir.

Asitli Gıdalar Nelerdir?

Asitli gıdalar denildiğinde akla belli başlı gıdalar gelse de aslında bu kategori oldukça geniştir. Yapay tatlandırıcı ürünler, ilaçlar, biftek, keçi eti, buğday unu, beyaz un, beyaz un ile yapılan unlu mamuller, beyaz sirke, balık, yumurta, kanola yağı, avokado yağı, kahve, reçel, çikolata, zeytinyağı, tahin, yaban mersini, konserve meyveler, kuş üzümü, erik, sebzeler, buğday pastaları, mısır ve yulaf gibi besinler asit değeri yüksek olan besinlerdir.

Asit değeri yüksek olan gıdalar arasında elbette besin değeri yüksek olan gıdalar da fazladır. Fakat sağlıklı beslenme programını doğru düzenlemek ve bu gıda ürünlerini yeteri kadar aşırıya kaçmadan tüketmek önemlidir. Bununla birlikte bira, kola, likör, meşrubat, gazlı içecekler ve şarap gibi içecekler asitli içeceklerdir.

Asitli Gıdalar Diş Sağlığını Nasıl Etkiler?

Asitli yiyecek ve içecekler, yaş fark etmeksizin her yaştan bireyin diş sağlığı üzerinde birçok olumsuz etkisi vardır. Nitekim; tüketilen gıdalar ve özellikle içecekler ne kadar asitli ve gazlı ise diş mineleri de aynı oranda zayıflar ve güçsüz hale gelir.

Tıp alanında özellikle asitli içeceklerin diş sağlığına olan etkilerini saptayabilmek için araştırmalar yapılmıştır. Yapılan araştırmaların sonuçlarına göre bir günde tüketilen 4 bardak asitli içeceğin 12 yaşındaki bireylerde dişlerde bozulmaya neden olma oranının %25,2, 14 yaş grubunda ise %51,3 olduğu saptanmıştır. Ayrıca ergenlik dönemindeki bireyler üzerinde yapılan aynı araştırmaların sonuçlarında ise bu oranların daha da arttığı ve artış oranının çok hızlı olduğu saptanmıştır.

Günümüzde her ne kadar asitli içeceklerin diş sağlığına olan olumsuz etkilerinden bahsedilse de buna karşın 14 yaş grubunda olan bireylerin ortalama %92’lik kısmının asitli içecekleri çok fazla tükettiği kanısına varılmıştır.

Tüketilen asitli içecekler mide başta olmak üzere birçok iç organa zarar verirken ilk olarak diş sağlığını olumsuz etkileyerek diş minesini zayıflatır ve dişlerde plak oluşumuna neden olarak diş çürümesi ile birlikte ileri zamanlarda diş kaybına ortam hazırlar.

Asitli Gıdalara Karşı Diş Sağlığını Korumak İçin Yapılması Gerekenler

Asitli gıdalar, diş minesini zayıflatan ve aynı zamanda dişlerin aşınmasına neden olan zararlı gıdalardır. Diş ve dit minesi sağlığına büyük zarar veren asitli gıdalar, aynı zamanda mideye de zarar vererek birçok mide hastalığına sebebiyet verir. Bu nedenle de olabildiğince beslenme alışkanlıklarında asitli içeceklerden ve yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Gazlı içecekler ve kahve gibi içecekler en fazla tüketilen ve aynı zamanda en zararlı olan asitli içeceklerin başında gelir.

Asitli gıdalar, dişlerde asit erozyonu olarak bilinen olaya neden olurken bu sorunlar diş kayıplarına kadar gidebilir. Bu sebeple de asitli gıdalar mümkün olduğunca tüketilmemeli ya da olabildiğince az tüketilmelidir. Eğer asitli gıdalar tüketiyorsanız sonrasında ağız ve diş bakımını itinalı şekilde yapmalısınız.

Asitli gıdalar tükettikten sonra dişlerin fırçalanması tamamen yanlış bir davranıştır. Asitli gıdalar tüketildikten sonra ağız için nötralize edilmesi yani ağzın eski tükürük ortamına geri kavuşturulması ve asidin ağızdan tükürükler sayesinde yok edilmesi sağlanır. Ağız içinin asitten arındırılması için şekersiz sakız çiğnenmelidir. Sakız çiğnemek, ağızdaki tükürük üretim hızını arttırır ve böylece ağız içindeki asidi temizler.

Asitli gıdaların tüketiminden sonra asitli olan diş minesini ve dişleri fırçalamak dişlerin aşınmasını ve diş minesinin zayıflamasına neden olacağından bu konuda yanlış uygulama yapılmamalıdır.

Asitli Gıdalar Dişlere Neden Zarar Verir?

Asit değeri yüksek olan gıdalar, tüketildiğinde hem dişlere hem de ağız yolundan geçtikten sonra mide ve diğer organlara ciddi zarar verir. Ancak özellikle dişler ve diş minesi asitli gıdalardan büyük oranda etkilenir.

Diş minesi, vücudun en güçlü yapısı olmakla birlikte aynı zamanda dişlerin aşırı sıcak ve aşırı soğuk gıdalara karşı da korunmasını sağlar. Ancak asitli gıdalar tüketildiğinde diş minesinin güçlü yapısı zarar görmeye başlar. Zamanla da asit erozyonu meydana gelir ve dişler aşınmaya başlar.

Asit erozyonu; diş aşınması anlamına gelir. Asidin aşındırıcı etkisi sonucunda dişlerde ve diş minesinde kimyasal çözünmeler meydana gelir. Özellikle meyve suyu ve benzeri gibi asitli içecekler asit erozyonuna neden olan birincil gıdalardır.

Diş minesi, dişlerin diş tabakasını sarmalayan ve dış etkenlerden koruyan bir yapıdır. Asitli gıdaların tüketiminden sonra dişlerde sararma, aşırı sıcak ve aşırı soğuk gıdalara karşı hassasiyet gibi zararlar verirken bu zararlar diş kaybına kadar gidebilir.

Son Blog Yazıları

İmplant Tedavisinden Önce ve Sonra Neler Yapılmalıdır?

Hastalarımızdan en çok aldığımız sorulardan biri olan implant tedavisinden önce ve sonra neler yapılmalıdır? sorusunun cevaplarını sizler için derledik. Hastanın…

Süt Dişlerine Tedavi Yapılmalı Mı?

Ebeveynlerin nasıl olsa düşecek dediği süt dişlerinde herhangi bir diş rahatsızlığı durumunda sorulan ‘ Süt Dişlerine Tedavi Yapılmalı? mı sorusuna…

DÜŞEN KÖPEK DİŞ YERİNE YENİSİ ÇIKAR MI?

Düşen köpek diş yerine yenisi çıkar mı? Köpek dişinin ağızdaki fonksiyonu nedir? Ne zaman köpek dişi oluşur ve hangi yaş…

Online Hızlı Randevu