ÇEKİLEN AZI DİŞ YERİNE YENİ DİŞ ÇIKAR MI ?

roundline

ÇEKİLEN AZI DİŞ YERİNE YENİ DİŞ ÇIKAR MI ?

Çekilen azı diş yerine yeni diş çıkar mı? Azı diş neden çekilir? Azı diş hangi yaşta oluşumunu tamamlar? Çok merak edilen Azı diş görevi ve azı dişi tedavisi ile ilgili bilgileri bu sayfamızda inceliyoruz.

Azı Dişi Hangi Dişlerdir?

Çekilen azı diş yerine yeni diş çıkar mı, sorusundan önce azı dişinin ne olduğunu ve ağız içindeki görevlerini kısaca açıklamaya çalışalım.Azı dişleri, Kanin adı verilen, köpek veya göz dişlerinin arkasında yer alan dişlerdir. Yarım bir çenede üç adet büyük azı ve iki adet küçük azı vardır. Çenelerde toplam azı dişi sayısı ondur.

Kalıcı Azı Dişi Ne Zaman Çıkar?

Kalıcı azı dişleri ilk büyük azı dişinin çıkmasıyla başlamaktadır. İnsanda kalıcı dişler genellikle beş veya altıncı yaştan itibaren oluşmaya başlar ve erişkinlik dönemi dişleri olarak yirmi yaşının başlarına kadar oluşumu tamamlanır. Böylece 16 alt ve 16 üst çenede olmak üzere toplamda 32 diş kalıcı hale gelir.Sürekli dişlerin oluşumu açısından azı dişleri oldukça önemlidir. İlk kalıcı diş olan büyük azı dişleri, henüz çocuklukta süt dişleri dökülmeden oluşabilmektedir. Süt dişleri döküldükten sonra kesici ön dişler çıkmaya başlar. Bu dönem genellikle 7 – 8 yaş aralığına denk gelir.İlk büyük azı dişleri erken dönemde oluştukları için diğer süt dişleriyle karıştırılmamalıdır. Çocuklarımızın yemekleri öğütebilmesi açısından büyük azı dişleri önemli bir rol üstlenecektir.Ağız bakımı ve diş fırçalama alışkanlıklarının doğru bir şekilde öğretilmesi gereklidir. Bu nedenle, süt dişleri ile karıştırılmasından dolayı yerin yeni bir diş geleceğini düşünmek doğru bir davranış olmayacaktır.Küçük azı dişleri çocuklarda dokuz veya on yaşlarında kalıcı hale gelir. Bunlar birinci küçük azı dişleri olarak isimlendirilir. Oluşumları yandaki süt dişlerinin dökülmesinden sonra tamamlanmaya başlar. Diğer küçük azı dişleri, ikinci küçük azı dişleri olarak adlandırılır. Bu dişler 10 veya 11 yaşlarında oluşur. https://www.traditionrolex.com/33 Birinci büyük azıdan sonra ikinci büyük azı dişi adı verilen diğer dişler ise 12’li yaşlardan itibaren oluşmaya başlar. Üçüncü büyük azı dişlerinin çıkması ve kalıcı hale gelmesi ikinci büyük azı dişinden sonra görülen bir durumdur. Yirmi yaş dişi olarak adlandırılan üçüncü büyük azı dişlerinin tamamlanması 24 – 25 yaşlarını bulabilmektedir.

Geçici Azı Dişleri Ne Zaman Çıkar?

Diş çıkarma dönemleri bebeklerde değişiklik gösterebilir. Normalde bebeklerde diş çıkarma dönemi altıncı ve yedinci aylar arasındadır. Kimi bebeklerde daha erken diş çıkarma gözlenebilir. Bazı bebeklerdeyse geçici diş oluşumu 11- 12 ay arasına veya daha sonrasına kadar gecikebilmektedir.Bebekler genellikle üç yaşlarındayken 20 adet geçici dişe sahip olurlar. Ancak bu dişlere azı dişi demek doğru değildir. Süt dişleri büyük azı dişinin görülme dönemine kadar (genellikle 6 – 7 yaş) varlıklarını sürdürürler. Altı veya yedinci yaştan itibaren ise kalıcı azı dişleri ve diğer dişler çıkmaya başlar.

Azı Dişinin Görevi Nedir?

Azı dişleri ne işe yarar? Kesici dişlerle ve ön dişlerle temas eden yiyecekler genellikle arka dişlerle öğütülür. Azı dişleri, yiyecekleri parçalama ve öğütme görevi üstlenen diş yapılarıdır. Bu nedenle farklı şekillere sahiptirler ve yapılarında öğütmeye yardımcı olan girintiler ve çıkıntılar bulunur.

Azı Dişi Neden Çekilir?

Azı dişlerimiz, diş çürükleri oluşumunun en fazla görüldüğü yerlerdir. Bunu nedeni yiyecek kalıntılarının kolayca birikmesi ve bakteri oluşumuna ortam hazırlamasıdır. Doğru bakım yöntemleri uygulamayan kişilerde çürükler tedavi edilemeyecek duruma gelir ve genellikle diş kökü enfeksiyonları ortaya çıkar.Azı dişi çekimi, bazen çene yapısındaki dişlerin yer bulamaması, çeneye sığmaması gibi durumlarda da uygulanabilmektedir. Çoğunlukla diş çekimleri enfeksiyonun tüm dişe ve diş köküne yayılması nedeniyle uygulanmaktadır. Kurtarılmaz durumlarda görülen dişler çekilmek zorunda kalırlar.Azı dişi kanal tedavisi, diş kökünün kurtarılabileceği durumlarda uygulanabilir. Dişin çekilip çekilmeyeceği veya kanal tedavisi, implant gibi tedavilerin yapılması ancak hekimin incelemesi ve muayenesi sonrası netlik kazanacaktır.Azı dişlerinin bakımı oldukça önemlidir. Öğütme ve yiyecekleri parçalama bakımından azı dişlerine büyük görev düşmektedir. Çürüğe müsait olan azı dişleri ulaşılması zor olan arka bölgelerde yer aldığı için diş fırçalama yanında, diş ipi kullanımı da gerekli olabilir. Gargara gibi yöntemler de diş bakımı açısından yararlı olacaktır.

Çekilen Azı Diş Yerine Yeni Diş Çıkar mı?

Kalıcı diş oluşumu tamamlanmış bireylerde azı dişleri çekildikten sonra yeni diş oluşumu görülmez. Çekilen azı diş yerine hekimin uygun gördüğü implant veya protez gibi işlemlerin uygulanması gerekir. Azı dişi çatlakları gibi durumlardaysa, vakit kaybetmeden hekime başvurulmalı ve mümkünse azı diş yapısı tedavi ile kurtarılmalıdır.Azı dişinizle ilgili bir sorun yaşamanız durumunda size en uygun olan kliniğimizle iletişime geçebilir ve bu süreci sorunsuz atlatabilirsiniz.Çekilen azı diş yerine yeni diş çıkar mı, sorusuna yanıt vererek, azı dişinin görevini ve ağız sağlığı açısından önemini kısaca aktarmaya çalıştık. Diş bakımına gerekli önemi göstermenizi öneriyor ve sağlıklı günler diliyoruz.
Online Hızlı Randevu