Çocuğunuzun her akşam yatmadan önce dişlerini fırçalaması onun iyi bir ağız bakım pratiği edinmesini sağlar. Günde iki kere diş fırçalamak gelişmekte olan dişler için faydalı olmakla beraber, çocuklarda her zaman ağız kokusunun önüne geçemeyebilir. Ağız kokusu her zaman yalnızca ağız sağlığı ile ilgili bir konu değildir; başka çözümler gerektiren başka sebepleri de olabilir.
Fizyolojik ağız kokusu kişiden kişiye her an değişiklik gösterebilir.
Çocuğun sıvı tüketimi, salya üretimi, ağız hijyeni, ağız ve burun florası, mikrobiyotası, en son yenen besinin kimyasal, biyokimyasal, hormonal etkisi, açlık veya tokluk durumu, uyku durumu, gastrointestinal sistemdeki enzimlerin durumuna göre fizyolojik ağız kokusu zaman zaman farklılık gösterebilir. Fizyolojik ağız kokusunda altta yatan sistemik bir hastalık ve patolojik bir durum yoktur. Patolojik ağız kokusunun ise birçok nedeni vardır. Bunlar; sübjektif ağız kokusu, ağız içi nedenlere bağlı ağız kokusu, solunum yolu nedenlerine bağlı ağız kokusu, mide-bağırsak problemlerine bağlı ağız kokusu ve kan gazındaki sorunlara bağlı olabilir.
Çocuklarda ağız kokusunun üç yaygın nedeni bulunmaktadır. Bunlar:
- Sarımsak, soğan, peynir, portakal suyu ve soda gibi yiyecek ve içecekler tüketmek
• Ağız sağlığına dikkat etmemek, düzenli olarak diş fırçalamamak ve diş ipi kullanmamak
• Çürük ve iltihaplanma sorunları
Ağız içinde hijyen sağlanmaması, ağız kokusuna yol açar, çünkü yiyecek parçacıkları ağızda kaldığında çürümeye ve kokmaya başlayabilir. Bunun sebebi, besin parçalarını koklayabilen bakterilerin ağız içinde toplanmasıdır.
Çocukların dişlerini düzenli olarak fırçalamaması, dişlerde plak (yapışkan, renksiz film) birikmesini sağlar. Plak, bakterilerin yaşaması için harika bir yerdir ve ağız kokusunun kanamaya dönüşebilmesinin bir başka nedenidir.
Çocuğunuzla beraber dişlerinizi fırçalayın
Çocuğunuzla beraber dişlerinizi fırçalayın ve dilinizi de fırçalamayı unutmayın, çünkü bakteriler dilde de büyüyebilir. Günde bir kez diş ipi kullanmak, dişlerin arasında sıkışan parçacıklardan kurtulmaya yardımcı olur. Ayrıca, düzenli muayeneler ve temizlik için yılda iki kez ailece, diş hekiminizi ziyaret edin.
Diş hekimi sadece kapsamlı bir ağız ve diş temizliği yapmakla kalmaz, aynı zamanda ağız kokusunu etkileyebilecek olanlar da dahil olmak üzere olası problemler için ağzınızda her bölgeyi muayene edecektir. Örneğin periodontal hastalık olarak da bilinen dişeti hastalığı, ağız kokusuna neden olabilir ve dişlere zarar verebilir.
Ağız kokusu konusunda endişeli iseniz
Ağız kokusu konusunda endişeli iseniz, çocuğunuzun doktoruna veya diş hekimine söyleyin. Koku, doktorların ve diş hekimlerinin sorunun nedenini anlamalarına yardımcı olabilecek tek ipucudur. Bir kişinin ağız kokusu, vücudunda neyin yanlış gittiğine dair bir şeyler söyleyebilir. Örneğin, eğer çocuğunu kontrolsüz diyabet hastası ise, nefesi aseton gibi kokabilir.
Çocuğunuzda her zaman kötü ağız kokusu varsa ve nedeni diş hekimi tarafından belirlenemiyorsa, başka bir sağlık sorununa işaret edebileceğinden, durumdan emin olmak için sizi başka bir doktora yönlendirebilir. Bazen sinüs problemleri ve nadiren karaciğer veya böbrek problemleri, kötü ağız kokusuna neden olabilir.
Genellikle, çocuklarda kötü ağız kokusunun nedeni, yemekte yedikleri besinler ve diş fırçalamamaktır. Öğle yemeğinde ne yedikleri bu konuda çok etkili olabilir. Bu nedenle, diş fırçalama ve diş ipi kullanma alışkanlığı kazandırın ve bu alışkanlığını sürdürdüğünden emin olun.
Nefes Kokusu ile Ağız Kokusu Aynı Mıdır?
Nefes kokusu nedir?
Midede yer alan h.pylori gastriti, besinlerde bulunan protein ve bakteriler tarafından parçalanır. Bunun sonucunda amonyak gözlemlenir. Kan gazı biçiminde nefese geçen ve nefes alışverişi ile dışarıya atılan amonyak, nefes kokusuna yol açar. Yani nefes kokusu, tüketilen gıdalardan dolayı değil, genellikle bir başka sağlık sorununun neden olmasından dolayı görülür.
Nefes kokusunun nedenleri nelerdir?
- Sinüs ve akciğerlerde gelişen enfeksiyonlar
- Şeker hastalığı
- Böbrek yetmezliği
- Karaciğer yetmezliği
- Metabolizma rahatsızlıkları
Ağız kokusu nedir?
Ağız kokusu, nefes kokusu ile karşılaştırıldığında daha normal karşılanır. Tüketilen besinlerin ve ağız bakımının tam olarak sağlanamadığı durumlarda görülür. Dilin pürüzlü ve yüzeyli kısmı; bakterileri tutmaya oldukça müsait olduğu için buraya yerleşen bakteriler, tüketilen proteinleri uçucu kükürt bileşenlerine ayırır. Bu yüzden de ağız kokusu meydana gelir.
Ağız kokusunun nedenleri nelerdir?
- Uzun süre aç kalmak
- Diyet programları uyguluyor olmak
- Ağız kuruluğu
- Sigara kullanmak,
- Düzensiz ve sağlıksız beslenmek
- Diş çürükleri veya diş eti rahatsızlıkları
Nefes kokusu ile ağız kokusunun farkları nelerdir?
- Nefes kokusunun görülme nedeni, genellikle farklı bir hastalıktan dolayıdır. Ağız kokusunun nedeni ise tüketilen gıdaların sağlıksız oluşu ve ağız hijyenin yeteri kadar sağlanamamasından dolayıdır.
- Nefes kokusuna yol açan durumlar bir başka hastalıktan kaynaklandığı için; yalnızca ağız ve diş sağlığına dikkat etmek yeterli değildir. Asıl rahatsızlığın saptanması ve tedavi edilmesi çok önemlidir. Yani, nefes kokusu ağızdan değil, içten gelen bir sorunun neden olduğu durumdur. Ağız kokusu ise boğaz enfeksiyonlarının ve diş çürüklerinin tedavi edilmesi ile çözülebilir. Ayrıca; diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve ağız bakım sularının kullanımı da alışkanlık haline getirilmeli ve ihmal edilmemelidir.
- Nefes kokusu sorunu olan kişilerin göz yanması ve göz yaşarması gibi şikayetleri olabilir.
Diş hekimleri, ağız kokusunun neden oluştuğunu belirledikten sonra, oluşum sebebine göre tedavi uygulamaktadırlar. Çürük dişler, diş eti iltihapları, ağız içindeki gıda artıkları, dişlerin iyi fırçalanmaması, kokunun oluşumunda etkilidir. Ağız mukozasından dökülen hücreler ve sağlık problemleri nedeniyle kullanılan ilaçlar da sebep olabilmektedir. Oluşum kaynağı bulunduktan sonra diş hekimleri tarafından tedavisi yapılabilir. Kişiler tedavi sonrası bu problemlerinden kurtulabilir.
Her yaştan kişide ağız kokusu olabilir. Çocuklara erken yaşlarda diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmalıdır. Yetişkinler, çocukların görebileceği şekilde diş fırçalarlarsa, çocuklara daha iyi örnek olabilirler ve diş temizliği alışkanlığı kazandırabilirler. Diş temizliğine özen gösterilmesi, % 35 oranında kokuyu önlemektedir. Çoğu insan dişlerini beyaz olsun diye fırçalar. Oysa diş yüzeyine yapışan artıkları temizlemek içindir. Diş kadar dili temizlemek, dili fırçalamakta önemlidir. Dil fırçalanması, dilin arka bölümünde yapışan yemek artıklarının temizlenmesini sağlar. Dili fırçalamak % 42 oranında kokuyu önlemektedir.
Ağız Kokusu Nasıl Önlenebilir, Tedavisi Var Mıdır?
Ağız Kokusu şikayeti olan bireylerde öncelikle, ağız ve diş hastalıkları ile kulak burun boğaz bölümüne gitmelidir. Nefes de kötü kokuyorsa göğüs hastalıkları bölümüne gidip muayene olmalıdır. Bundan sonraki aşamada kişiye, endoskopi ve ultrasonografi yapılarak iç organlar tetkik edilir. Gerekirse, bazı kan tetkikleri ve nefes ölçümleri de yapılarak ağız kokusuna neden olan durumlar araştırılmalıdır.
Ağız kokusu tedavisi için
Ağız kokusu tedavisi için ilk önce bir diş hekimine başvurmanız gerekmektedir. Diş hekimi hem ağızdan hem de burundan verilen nefesi koklayarak kokuyu bir ölçekte derecelendirebilir. Dilin arkası ağız kokularının en sık gözlenen kaynağı olduğundan, diş hekimi burayı bir alet yardımıyla sıyırıp kokusunu değerlendirebilir. Ağız kokusu eğer bir çürükten dolayı oluşuyorsa, diş hekiminiz burada nasıl bir tedavi yapılması gerektiğini sizinle tartışacaktır.
Ağız gargaraları ve diş macunları: Ağız kokusu dişlerde bakteri birikimi (plak) nedeniyle oluşuyorsa, diş hekimi bakterileri öldüren ağız gargarası önerebilir. Bunun haricinde antibakteriyel bir madde içeren bir diş macunu da önerilebilir.
Diş hastalıklarının tedavisi: Hastada diş eti hastalığı tespit edildiği takdirde kişi, bir diş eti uzmanına (periodontist) havale edilebilir. Diş eti hastalığı, diş etinin çekilmesine neden olur. Bu durum, oluşan bu boşluklara kötü koku oluşturan bakterilerin yerleşmesine zemin hazırlar. Buradaki bakteriler sadece bir diş hekimi tarafından temizlenebilir.
Diş hekimi, diş ve diş etlerini sağlıklı bulursa, kokunun kaynağının tedavisi için hastayı farklı bir uzmana gönderebilir. Enfeksiyonların tedavisi için antibiyotik, reflünün tedavi ise diyet ve mide asidinin etkisini azaltmayı sağlayan ilaçlarla yapılır.
Ağız Kokusunun Önlemek için yapabileceğiniz uygulamalar aşağıda maddeler halinde sıralanmıştır.
- Yemeklerden sonra diş fırçalamak: Sadece evde değil dışarıda ya da iş yerinde yemek yedikten sonra kullanmak için yanınızda bir diş fırçası bulundurmalısınız. Özellikle yemeklerden sonra, günde en az iki kez florür içeren bir diş macunu kullanarak fırçalama yapmalısınız. Antibakteriyel özelliklere sahip diş macunlarının kötü kokuları azalttığı çalışmalarca gösterilmiştir.
- Günde en az bir kez diş ipi kullanmak: Doğru diş ipi kullanmak, yemek parçacıklarını ve plakları dişlerinizden uzaklaştırır ve kötü nefesi kontrol etmeye yardımcı olur.
- Dili fırçalamak: Dil de dişler gibi bakterileri barındırır, bu yüzden dikkatlice fırçalamak kokuları azaltabilir. Sigara kullananlar ya da ağız kuruluğu yaşayanlar bakteriler tarafından kaplanmış bir dile sahip olmaya daha yatkındırlar, bu nedenle bu tür kişilerin özel bir dil kazıyıcı kullanmasında fayda vardır. Bunun haricinde dahili dil temizleyicisi olan bir diş fırçası da kullanılabilir.
- Takma dişleri veya diş cihazlarını temizlemek: Köprü veya takma diş takıyorsanız, en az günde bir kez veya diş hekiminizin belirttiği sıklıkta ve şekilde temizliğini yapmalısınız. Diş hekiminiz size en iyi temizlik ürünlerini önerebilir.
- Ağız kuruluğundan kaçınmak: Ağzınızı nemli tutmanız gerekir, bunun için tütün ürünlerinden uzak durup daha fazla su tüketebilirsiniz. Daha kuru bir ağza yol açabilecek kahve, alkolsüz içecekler veya alkol gibi içecekleri sınırlandırmalısınız. Tükürükleri uyarmak için şekersiz sakız çiğneyebilirsiniz. Kronik ağız kuruluğu için, diş hekiminiz veya doktorunuz, tükürük akışını uyaran yapay bir preparat veya oral bir ilaç verebilir.
- Diyeti düzenlemek: Ağız kokusuna neden olabilecek soğan ve sarımsak gibi yiyeceklerden kaçınmak ağız kokusunu azaltır. Aynı şekilde çok şekerli yiyecekler yemek de ağız kokusuyla bağlantılı bulunmuştur.
- Düzenli olarak yeni bir diş fırçası almak: Her üç ila dört ayda bir diş fırçanızı değiştirmeyi unutmayın.
- Düzenli diş muayeneleri yaptırtmak: Diş hekiminize düzenli aralıklarla (genellikle yılda iki kez) dişlerinizi veya takma dişlerinizi muayene ettirip temizletebilirsiniz.