Dişe canlılığını veren sinir, yapısı gereği sadece ağrı veya soğuk-sıcak hassasiyeti şeklinde kişinin rahatsız olmasına sebep olur. Bu durum dişin verdiği bir alarmdır ve tedavi gerektiği anlamına gelmektedir. Böyle bir durum varlığında hasta en kısa sürede diş hekimini ziyaret etmesi gerekir. Diş ağrısının veya hassasiyetin birden fazla sebebi vardır. Örnek vermek gerekirse, sadece çiğneme sırasında ya da tatlı gıdaların tüketimi durumunda oluşan ağrı basit bir çürük ya da diş eti hastalığının habercisi olabilir.
Özellikle soğuk hassasiyeti, diş etinde meydana gelen çekilmelere ya da diş aşınmalarına bağlıdır. Sıcak gıdaların tüketimi sırasında meydana gelen ağrı ise ilerlemiş diş çürüğünün habercisidir. Bu tip durumda dişin siniri kendini tedavi edemeyecek bir vaziyettedir ve kanal tedavisi yapılması gerekir. Hiç geçmeyen, sürekli zonklama şeklinde devam eden diş ağrılarında da benzer durum söz konusudur. Yani dişin siniri kendini tedavi edemeyeceği için kanal tedavisi ile sinirin alınması gerekir.
Dişin ağrısının meydana geldiği bazı durumlarda kişinin kendi kendine ağrıyı geçirmek için bir takım baskılayıcı ya da engelleyici önlemler alabilir. Örneğin, sürekli devam eden hatta gece uyandıran bir diş ağrısı durumunda kişiye diş hekimine gidecek kadar vakit kazandırabilecek kuvvetli ağrı kesiciler işe yarayabilir. Diş ağrısı için ağrı kesici ilaçlar, hiç bir zaman diş ağrısına sebep olan etkeni ortadan kaldırmaz. Unutulmamalıdır ki, sürekli devam eden, zonklayan hatta gece uykudan uyandıran tipte ağrının etkeninin tedavisi sadece diş hekimleri tarafından yapılabilmektedir.
Diş eti çekilmesine bağlı ya da diş yüzeyinin aşınmasına bağlı hassasiyetlerin geçirilmesinde hassasiyet önleyici diş macunlarının kullanılması hastayı rahatlatabilmektedir. Özellikle dişler fırçalandıktan sonra mercimek büyüklüğünde bir hassasiyet giderici diş macununu parmak ile diş yüzeyinde bir dakika masaj yapar gibi gezdirilmesi hassasiyetin azalmasını sağlayabilir. Bu durum her hassasiyet probleminin çözümü olarak algılanmamalıdır. Özellikle diş yüzeyi fazla aşınmış dişler için kesin çözüm, aşınan bölgenin diş hekimi tarafından estetik dolgular ile kapatılmasıyla mümkündür. Estetik dolguların yapılmasından sonra bir kaç hafta özellikle soğuk hassasiyeti az da olsa devam edebilir. Bu sürede hassasiyet önleyici diş macunları hastayı ciddi şekilde rahatlatmaktadır.