dis dolgusu cesitleri guncel
İçindekiler

Diş Dolgusu Çeşitleri Nelerdir?

Diş Dolgusu Çeşitleri, estetik dolgu ismiyle de bilinen beyaz renkli ya da porselen dolgular olmaktadır.

Dünyaya geldikten sonra ilk aylık süreçte süt dişleri çıkmaya başlar.  Vücudun en önemli yapı noktaları dişlerdir. Doğru ve düzenli bakım yapılmayan dişler zamanla çürüyerek doku kaybına ulaşır. En kötü senaryo olarak da diş tamamen kaybedilebilir.

Dişler çürümeye başladığı anda gerekli tedavi uygulanmazsa içindeki sinirler ölür ve damarlar işlevsiz kalır. Bu durumda dişe kanal tedavisi uygulanması gerekir.

Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

Dolgu tedavisi, genellikle kırık ya da çürümüş durumdaki dişlere uygulanır. Yine çatlak haldeki diş durumlarında da dolgu yapılabilmektedir. Deformasyona uğramış bu dişler dolgu ile eski görünümüne kavuşabilir.

Diş dolgusu, oluşan hasar durumuna bağlı, hangi dişe işlem yapıldığına göre ve farklı durumlara göre farklı tedavi şeklinde uygulanabilir. Hekim muayenesi sonucunda yapılacak işlem belirlenir ve anlaşılan zamanda en doğru uygulama gerçekleştirilir.

Diş dolgusu çeşitleri çok zengin tedavi türlerini içinde barındırır.

Amalgam Dolgu Nedir?

Amalgam dolgu ismiyle sıklıkla duyulan bu yöntem, eski yıllarda sıkça uygulanan tedavi şekliydi.

Bu özel içerisinde yarı yarıya cıva maddesi bulunmaktadır.  Yine içinde gümüş, bakır ve çinko alaşımı barındırır.

Günümüzde ağır metalleri çokça içermesi sebebiyle artık kullanılmamaktadır. Hatta bu sebeple belirli önlemler alınarak güvenli amalgam söküm protokolü (SMART) uygulanarak çıkarılması tavsiye edilir.

Kompozit Dolgu Nedir?

Kompozit dolgu ise görünen diş noktalarına uygulanmakta olan bir diğer dolgu çeşididir. İki çeşide ayrılmakta olan bu dolgu ile diş ön kısımları istenen estetikliğe ulaşabilir. Orijinal diş rengine uyumlu görüntüsü ile öne çıkmaktadır. Çok daha dayanıklı olduğu bilinmektedir.

Cam İyonomer Dolgu Nedir?

Cam iyonomer diş dolgu, çocuk ağız ve diş sağlığında yaygın olarak kullanılan bir çeşittir. Yapılan uygulama esnasında

florid salgılanması ortaya çıkarılarak diş sağlığı desteklenmektedir. Bu özel çalışma sonucu dişlerin birbiri ile tam olarak kenetlenmesi amaçlanır. Kompozit dolguya göre daha dayanıksız bir dolgu çeşididir. Bu sebeple bazı durumlarda sadece süt dişlerine uygulanabilir.

Yapılan her bir farklı dolgu çeşidinin ardından uygulamanın korunması adına düzenli diş bakımı gereklidir. Periyodik temizleme, günlük 2 defa fırçalama ve diş ipi ile gerekli ağız bakımı yapılarak dolguların ömrü uzatılmalıdır.

En sağlıklı diş dolgusu hangisi?

Diş Dolgusu Çeşitleri birbirinden farklı ayrıcalıkları artı ve eksileri üzerinde taşımaktadır. Kişiler asıl ihtiyaçları doğrultusunda en uygun düşecek dolgu modeline kendileri karar verebilmektedir.

Hangi Diş Dolgusu daha iyi sorusu karşısında sıklıkla kıyaslanan iki dolgu ise Kompozit mi ya da Amalgam mı? Oluyor.

Çok gelişen diş sağlığı sektöründe en çok tercih edilen dolgu çeşidi ise seramik ve kompozit dolgular oluyor. İstenen estetik duruşu sergilemesi, sağlık anlamında da etkili sonuçlar ortaya çıkarıyor oluşu tercih edilme sebeplerini arttırıyor.

En sağlam diş dolgusu nedir?

Inlay ve onlay dolgu ismiyle adlandırılan dolgular en sağlam yapılı olanlardır. Çünkü Inlay ve onlay dolgu çeşitleri içlerinde yüksek oranda porselen barındırır.

Hangi diş dolgusu daha kalıcı?

Inlay ve onlay dolgular çok kalıcıdır. Dişin dijital ölçüsü alınarak ve laboratuvar koşullarında hazırlanarak en uygun hale getirilen dolgulardır. Bu sebeple uzun ömürlü olması ortaya çıkmaktadır.

Arka dişlere hangi dolgu yapılır?

Arka dişlerde kalan diş dokusu miktarına göre porselen dolgu (inlay,onlay) veya kompozit dolgu tercih edilmektedir. Diş Dolgusu Çeşitleri, tüm detaylarını yukarıda verdiğimiz gibi farklı türlere ayrılmaktadır. Ama edilen tedaviye, ağız içinde uygulama yapılacak dişin konumuna ve kişilerin farkı taleplerine bağlı olarak en uygun düşecek dolgu çeşidi hastalara uygulanabilmektedir.

Burada uzun ömürlü dolgular farklı gruba ayrılırken; estetik görünümlü dolgular farklı gruba ayrılmaktadır. Yine çocuklara uygun ancak dayanıksız dolgu türleri gibi daha farklı dolgu çeşitlerine değinmeye çalıştır.

İhtiyacınız olan dolgu tedavisini en profesyonellerden almak ve ağız sağlığınızı riske atmamak adına Dentway kliniğimizden hızlı bir randevu oluşturabilirsiniz.

Büyük bir titizlikle siz en uygun dolgu çeşidini hayata geçirirken en başta memnuniyet garantisi ile işimizin başında görev alıyoruz.

Son Blog Yazıları

İmplant Tedavisinden Önce ve Sonra Neler Yapılmalıdır?

Hastalarımızdan en çok aldığımız sorulardan biri olan implant tedavisinden önce ve sonra neler yapılmalıdır? sorusunun cevaplarını sizler için derledik. Hastanın…

Süt Dişlerine Tedavi Yapılmalı Mı?

Ebeveynlerin nasıl olsa düşecek dediği süt dişlerinde herhangi bir diş rahatsızlığı durumunda sorulan ‘ Süt Dişlerine Tedavi Yapılmalı? mı sorusuna…

DÜŞEN KÖPEK DİŞ YERİNE YENİSİ ÇIKAR MI?

Düşen köpek diş yerine yenisi çıkar mı? Köpek dişinin ağızdaki fonksiyonu nedir? Ne zaman köpek dişi oluşur ve hangi yaş…

Online Hızlı Randevu