dentway-logo-son

Diş Eti ve Böbrek Hastalıkları Arasındaki Bağlantı Nedir?

roundline

Diş Eti ve Böbrek Hastalıkları Arasındaki Bağlantı Nedir?

İnsan vücudu adeta bir yapboz gibidir. İnsan vücudu içerisinde birçok doku ve organ vardır. Her organın kendisine özgü görevi vardır. Organlar, sorumlu oldukları görevleri diğer organlardan bağımsız olarak çalışıyor gibi görünse de aslında diğer organlardan bağımsız değildir. Tüm organların birbiri ile ilişkisi vardır.

İnsan vücudunda herhangi bir organın işlevini yerine getirememesi ya da hastalanması diğer organların da işlevlerini yerine getirememesine neden olur. Bu durumlardan birisi de diş eti hastalıklarıdır. Diş eti hastalıkları baş göstermeye başladığında diş eti hastalıkları böbrek hastalıkları başta olmak üzere vücutta birçok hastalığın gelişmesine ortam hazırlar.

Sistemik hastalıklar arasında yer alan diş eti hastalıkları, uzun yıllar boyunca insanların çok sık karşılaştığı hastalıklardan birisi olmakla birlikte aynı zamanda çift yönlü bir ilişkiye sebebiyet veren hastalıklardan birisidir.

Diş Etinde Bulunan Mikroorganizmaların Organlara Zararı

Diş eti hastalıklarına neden olan unsurlar aslında diş etinde bulunan mikroorganizmalardır. Diş etinde meydana gelen iltihap, beraberinde bağışıklık sistemini de olumsuz yönde etkiler. Bu sırada diş etinde hızlı şekilde çoğalan mikroorganizmalar, diş etinden kaynaklanıyor olsa da birçok organda mikrobiyal hastalıkları beraberinde getirir.

Diş etinde iltihaplanmaya neden olan mikroorganizmalar, dolaşım sistemi vasıtasıyla vücutta çoğalırken hem de aynı zamanda vücutta gezerek diğer organlara ulaşabilir. Tıp alanında septisemi veya diğer adı ile sepsis tabiri ile açıklanan mekanizmaya kanda bakteri olarak rastlanır. Özellikle bu mikroorganizmalar böbreklere ulaştığında ciddi hasarlara ve hastalıklara ortam hazırlar.

Diş eti Hastalıkları Böbrek Hastalıklarına Ortam Hazırlar

Diş eti iltihabı ile mikroorganizmalar birçok sistemik enflamasyona yani hastalıklara neden olur. Bu hastalıkların başında böbrek hastalıkları gelir. Ayrıca kalp ev damar hastalıkları, şeker hastalığı, gebelik komplikasyonları gibi hastalıkların temelinde de diş etinde meydana gelen mikroorganizmalar yatar. Bu konuya yönelik yapılan tıbbi çalışmalar ve gözlemler diş eti hastalıklarının böbrek hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığa neden olduğunu kanıtlamıştır.

Diş eti iltihabına neden olan mikroorganizmalar, kronik böbrek hastalıkları için ciddi bir risk oluşturur. Bu risk durumu yapılan tıbbi çalışmalar ile kanıtlanmış enflamasyonlardır. Diş etinde meydana gelen mikroorganizmalar, böbreklerin doğal yapı ve sağlığına ciddi zararlar verir. Bu nedenle de böbreklerin işlevlerini yerine getirememesi ile birlikte kronik böbrek hastalıklarına ortam hazırlar.

Böbrek Hastalıkları Diş Eti Sağlığını da Olumsuz Yönde Etkileyebilir

Böbrek hastalıkları başta olmak üzere bir çok sistemik hastalıkların temelinde diş eti hastalıklarının olduğu yönünde çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalar neticesinde zararlı mikroorganizmalar nedeni ile oluşan diş eti hastalıklarının kronik yani sürekli böbrek hastalıklarının oluşmasına neden olduğu anlaşılmıştır. Bu bağlamda diş eti hastalıkları ile böbrek hastalıkları arasında çift yönlü ilişki vardır. Bu ilişki bağlamında her iki hastalık da bir diğerinin oluşmasında önemli rol oynar.

Enflamasyona neden olan zararlı mikroorganizmalar, böbrek hastalıklarına neden olabildiği gibi aynı zamanda böbreklerde meydana zararlı mikroorganizmalar da diş etinde iltihaplanmaya neden olan unsurlardır. Böbrek hastalıklarının oluşmasında diş eti hastalıkları ne kadar etkili ise aynı zamanda diş eti hastalıklarının oluşmasının temelinde de başta kronik böbrek hastalıkları olmak üzere birçok sistemik hastalıkların oluşmasına neden olur. Bu sebeplerden dolayı diş eti sağlığı hem ağız sağlığı hem de diğer organların sağlığı için düzenli olarak diş hekimi kontrolüne gidilmelidir.

Diş Eti Hastalıklarının Böbreklere Etkisi

Ağız içindeki bakteriler ya da diğer adı ile zararlı mikroorganizmalar, ağız sağlığını olumsuz yönde etkilediği gibi aynı zamanda böbrek sağlığını da doğrudan etkiler. Diş iltihabı ve diş çürükleri sonucunda meydana gelen bakteriler, dolaşım sistemi ile vücutta dolaşır ve böbreklere ulaştığında böbreklere yerleşerek burada enfeksiyonların oluşmasına yani böbrek hastalıklarının gelişmesine ortam hazırlar.

Şekerli ve nişastalı besinler tüketildiğinde diş etinde oluşmuş plaklar, şeker ve nişasta ile reaksiyona girerek asitlerin vücuda yayılmasına neden olur. Dişlerde plak oluşumu zaman içinde dişlerde oyuklara ve çürüklere neden olur. Diş oyuklarına ve diş çürüklerine neden olan bakteriler, kan yolu sayesinde vücutta gezmeye başlar ve böbreklere yerleşir. Bu durum sonucunda ise başta diyaliz hastalığı olmak üzere kronik böbrek hastalıklarının oluşmasına sebebiyet verir.

Ağız yolu ile vücuda giren zararlı bakteriler, vücudun bağışıklık sistemini kısa sürede büyük oranda zayıflatır ve böylece vücudu hastalıklara açık hale getirir. Vücudun savunma mekanizması olan bağışıklık sistemi çökmeye başladığında bu durumdan en fazla böbrekler etkilenir.

Kronik böbrek hastalıkları oluşan bir hastanın çene kemiği kaybı yaşama olasılığı oldukça yüksektir. Bu süreçte vücutta büyük oranda kalsiyum eksikliği meydana gelir. Kalsiyumun azalması, beraberinde diş etlerinin sağlığının bozulmasını ve diş kayıplarını getirir.

Böbrek hastalıkları olan kişiler diş eti hastalıkları yaşıyor ise bu durumda uzman doktora ayrıntılı bilgi mutlaka tedavi öncesinde verilmelidir. Bu süreçte vücut enfeksiyonlara karşı açık olacağından tedavi sürecinin olumsuz ilerlemesi ve daha büyük tahribatlara neden olması muhtemeldir.

Vücut sağlığı öncelikle ağızdan başlar. Diş eti sağlığının yerinde olması, diğer organların sağlığını da korumak anlamına gelir. Ancak diş etlerinin sağlığının bozulmuş olması ve ağız içinde zararlı mikroorganizmaların çoğalarak vücuda yayılması, böbrekler başta olmak üzere diğer organların sağlığını da tehdit eder.

Online Hızlı Randevu