Diş Gıcırdatmanın Çözümü Var Mı?

roundline

Diş Gıcırdatmanın Çözümü Var Mı?

Diş Gıcırdatmanın Çözümü Var Mı?

Günümüz şartlarında özellikle büyük şehirlerde yaşayan insanların belki de çözüm bulamadığı tek sorun stresle mücadele olabilir. En basit örnekle bir yerden bir yere ulaşma sırasında vaktinde yetişmeye çalışmak bile kişiye stres kaynağı olabilmektedir. Bunun dışında hayat mücadelesi, iş ve özel hayat derken vücutta biriken stres hem sistemik rahatsızlıkları tetikleyebilmekte hem de ağız ve diş sağlığını direkt olarak olumsuz yönde etkilemektedir. Stresin ağız ve diş sağlığı üzerindeki olumsuz etkisi genellikle çene kaslarımızı sürekli olarak kasmak suretiyle dişlerin gıcırdatılması şeklinde karşımıza çıkmaktadır.

Diş gıcırdatmanın en sık yapıldığı durumlar genellikle bir işle uğraşırken odaklanma sonucunda meydana gelmektedir. Bu sırada bilinç açık olduğu için kişi kendisinin bu durumunun farkına varıp çene kaslarını rahatlatabilir. Fakat uyku sırasında bilinç kapalı durumda olduğu için kişi kendine komut gönderemez ve uykuda saatlerce dişlerini gıcırdatarak hem dişlerine hem diş etine ve çene kemiğine hem de çene eklemine zarar verebilmektedir. Çoğu zaman hastalar diş gıcırdattığının farkına bile varmazlar ve her hangi bir sebeple diş hekimine gittiklerinde ağız içindeki bir takım bulgular hekim tarafından fark edilip hastaya aktarıldığında farkındalık yaratılmış olur. Hatta hekim, hastanın ağzı içinde dişlerinin üzerindeki bulgularına bir ayna ile kişinin kendisine göstermeli ilerleyen yıllar içerisinde karşılaşabileceği sorunları bahsetmelidir.

Diş gıcırdatmanın tamamen ortadan kaldırılması mümkün olmasa bile gıcırdatma sırasında dişlere ve çene eklemine gelen kuvvetlerin etkisi azaltılabilir. “Night Guard” yani “Gece Plağı” denen ve kişiye özel üretilen şeffaf plastik aparey hekimin tercihine göre üst ya da alt çeneye gece yatmadan önce takılır ve uyku sırasında ağızda bulunması önerilir. Böylelikle dişlerin birbirine sürtünmesi engellenir ve mevcut aşınma diş yüzeylerinden değil plastik apareyde meydana gelir. Gece plağının ilk haftalarda kullanımı hastalara biraz zor gelse de alışılması uzun süre almamaktadır. Dişlerinde ya da çene ekleminde kronik bir rahatsızlığı olmayan fakat farklı dönemlerde diş sıktığının farkında olan kişilere yapılan gece plağının sadece stresi yoğun zamanlarda takması tavsiye edilir. Fakat ciddi eklem rahatsızlığı olan bireylerde mutlaka hekim talimatlarına uygun olarak gece plağını kullanması gerekmektedir.

Online Hızlı Randevu