Diş İpi Nasıl Kullanılır?

roundline

Diş İpi Nasıl Kullanılır?

Diş ipi nasıl kullanılır? sorusu özellikle son zamanlarda en çok karşılaştığımız sorulardandır. Günlük bakımın olmazsa olmazı diş fırçalama işlemi diş yüzeylerinin yalnızca 3/5’ini temizler. Bu yüzden diş aralarında kalan yemek artıklarını ve bakteri plaklarını temizlemek özel bir bakım gerektirir. Diş çürükleri ve diş eti rahatsızlıklarına sebebiyet veren bu plak ve artıkları temizlemek için diş ipi kullanılır. Gelelim şimdi; ‘Diş İpi Nasıl Kullanılır? ‘ sorusunun cevabına. Diş ipi kullanımının aşamaları şunlardır:

  • 50 cm uzunluğundaki diş ipini her iki elin orta parmaklarını aralarında 5 cm boşluk bırakarak sarabilirsiniz. İpi parmaklarınıza sararken çok sıkmamaya özen gösterin. Ve bir parmağınıza birden fazla ip sarmayın.
  • İşaret ve baş parmaklarınız ile diş ipini gerdikten sonra diş aralıklarınıza geçirin. Bu esnada ipi koparmamaya ve diş etinize zarar vermemeye özen gösterin.
  • Diş ipinizi “C” şeklinde eğip, dişlerinizi kavrar biçimde diş aralıklarınızda aşağı ve yukarı doğru nazik şekilde gezdirebilirsiniz. Bu esnada diş eti çizgisinin altını temizlemeyi de atlamayın. Bir sonraki dişe geçeceğiniz zaman, diş ipinin kullanılmadığınız kısmını kullanın.
  • Diş ipi kullanımı ilk başlarda size tuhaf hissettirebilir. Fakat rutin halinde kullanmaya başladığınızda diş fırçalama işlemi gibi alışkanlık kazanabileceksiniz.

Diş İpi Günde Kaç Kez Kullanılmalı?

Diş hekimlerinin önerisine göre diş fırçalama işlemi gibi diş ipini de günde 3 kez kullanabilirsiniz. Sabah kahvaltısı sonrası, öğlen yemeği sonrası ve akşam yemeği sonrasında. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra arda kalan artık ve plakları diş ipiyle temizleyebilirsiniz. Böylece diş sağlığınızı korur ve ağız kokusunu önlemiş olursunuz.

Diş İpi Dişlerin Arasını Açar Mı?

Halk arasında çokça karşılaşılan bir yanlış; Diş ipi dişlerin arasını açar mı? sorusudur. Elbette diş ipi kullanımı dişler arasında herhangi bir açılmaya sebep olmaz. Bu materyaller dişlerin yapısına uygun olarak üretiliyor. Böylece diş aralarında herhangi bir açılma veya diş yüzeyinde bir zarar oluşmuyor.

Yine yanlış bir inanış da diş iplerinin diş dolgularına zarar verdiğidir. Diş dolguları diş iplerinden etkilenecek kadar nazik bir malzemeden yapılmadığı için herhangi bir etkisi olmaz. Aynı şekilde diş ipinin kaplamalara de herhangi bir etkisi olmaz gönül rahatlığıyla kullanılabilir.

Diş İpi Çeşitleri Nelerdir?

Önceki yıllarda yalnızca pamuk ipliğinden üretiliyordu. Günümüzde ise üretim materyalleri farklılaşmış ve çeşitlenmiştir. Dip iplerinin üretimde kullanılan malzeme bakımından iki çeşidi vardır.

Bunlar;

  • Naylon
  • PTFE

Aynı zamanda tasarım bakımından diş ipleri iki farklı kategoriye ayrılır. Bunlar;

  • Rulo
  • Kürdanlı

Diş hekiminize danışabilir, hangi ürünlerin ağız ve diş yapınıza daha uygun olduğu konusunda bilgi alabilirsiniz.

Kliniğimizde uzman diş hekimleri tarafından muayene olmak ve diş sağlığınız hakkında bilgi almak için bize ulaşın.

 

Diş İpinin Faydaları Nelerdir?

Ne kadar erken sürede diş ipi kullanımına başlarsanız diş sağlığınız için o kadar faydalı olur. Ancak hiçbir zaman bu farkındalık için geç kaldığınızı düşünmemelisiniz. Diş ipinin kullanımını bir seçenek değil bir zorunluluk olarak düşünebilirsiniz. Böylece dişleriniz çok daha temiz olacak, zamanla nefesiniz temizlenecek ve diş etleriniz sağlıklı görünecektir.

En çok merak edilen konulardan biri de diş ipinin faydalarının hemen gözle görülüp görülmediğidir. Kullanmaya başladığınız ilk zamanlarda dişlerinizin daha temiz olduğunu görecek ve ağız içinizin daha temiz olduğunu hissedeceksiniz. Diş eti hastalıklarının riskinin düşmesi ve diş çürüklerinin önlenmesini ise daha uzun vadede fark edebilirsiniz. Genel olarak diş ipi kullanımının faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Ağız hijyenine önemli oranda katkı sağlar.
  • Özellikle sabahları oluşan ağız kokusunu önlemeye yardımcı olur.
  • Diş eti kanamalarına yol açabilen diş eti hastalıklarını önüne geçer.
  • Dişlerde plak oluşumunu önler ve plakların sebep olduğu diş çürüklerini de engelleyebilir.

Elbette dişlerinizin temizlenmesi düzenli olarak yapılması tek başına yeterli değildir. Düzenli olarak uzman bir diş hekimi tarafından muayene olmanız gerekir.

Kliniğimizde uzman diş hekimleri tarafından uygulanan tedavilerinin görsellerini incelemek için İnstagram hesabımızı takip edebilirsiniz.

Online Hızlı Randevu