Diş teli tedavisi görenlerin en çok merak ettiği konulardan birisi ‘Diş Teli İle Neler Yiyebilirim, Neler Yiyemem?’ sorusudur. Diş estetiğinde önemli bir yeri olan diş teli tedavisi bozuk dişlerin düzelmesi için uygulanan bir tedavi şeklidir. Tedavi gerçekleşirken diş telinin dişlerde ağrı, yanağa batma gibi durumlar yaşayabilirsiniz. Tedavi sürene kadar diş tellerinin aşınmaması ve olumsuz etki yapmaması için korunması gerekir.
Diş teli takılıyken yeme-içme faaliyetleri de güç olabilir. Sert kabuklu yiyecekler özellikle tellere zarar verebilir. Bu bakımdan sert cisimleri dişimizle koparmadan ufak parçalara bölerek yemek gerekir. En doğrusu bu tür yiyeceklerden tedavi süresi geçinceye kadar uzak durmak en doğrusudur.
Diş Teli Takılıyken Neler Yemek Daha Doğrudur?
Diş teli tedavisi sürecinde yenilebilir yiyecekler içerisinde; yoğurt, patates püresi, yumuşak meyveler, çorba çeşitleri, omlet, deniz ürünleri ve yulaf ezmesi gibi yiyecekler ilk sırada gelir.
Bu tür yumuşak sebze ve meyveleri diş teli takılı olduğu sürece yiyebilirsiniz. Bunlar dışında bazı yiyeceklerden de uzak durmak diş tellerinin zarar görmemesi açısından iyi olacaktır.
Diş teli takılıyken uzak durulması gerekli yiyecekler içinde ise şunlar yer alır; dondurma, kalın et kesimleri, kabuklu yiyecekler, turunçgil yemekleri gibi yiyecekleri diş telinin yeni takıldığı zamanlarda yememek daha doğru olabilir. Dişleriniz tele alıştıktan sonra yavaş yavaş isterseniz bu tür besinleri dikkatli bir şekilde yemeye başlayabilirsiniz.
Diş Teli Takılıyken Uzak Durulması Gereken Yiyecekler
Diş telleri takılı olduğu sürece bazı besinlerden mümkün olduğunca uzak durmaya çalışmak gerekir. Bu tür besinler diş tellerinize zarar verebilir ve bu da tedavi sürecinin zorlaşmasına ve uzamasına neden olabilir. Bu bakımdan diş teli tedavisi uygulanırken belirteceğimiz besinlerden mümkün olduğunca uzak durmak en iyisidir.
Diş teli takılıyken mutlaka uzak durulması gerekli besinler listesinde şunlar yer almaktadır:
– Sakız
– Fındık
– Kabuklu fıstık
– Mısır
– Çiğneme şeker
– Pizza kabuğu
– Buz
– Simit
– Gevrek sebze ve meyveler
– Yeşil erik
– Tuzlu krakerler
– Cips
– Şekerli yiyecek ve içecek
Gibi besinlerden diş teli tedavisi süresince uzak durmak en iyisidir.
Diş Teli Ya da Braketiniz Kırılır Ya da Koparsa Ne Yapmalısınız?
Diş teli tedavileri esnasında gereken bakıma dikkat etmediğinizde diş telleri ya da diş tellerini tutan braketler kopabilir. Bu durum genelde yeme ve içme faaliyetleri sırasında dikkatsiz davrandığınız durumlarda ya da diş fırçalarken yanlış diş fırçalama tekniğinden kaynaklı olabilir.
Herhangi bir nedenle diş telleriniz ya da braketleriniz de hasar oluştuysa kopan teli ya da braketi kesinlikle kesmeye aya da koparmaya çalışmayın. Bu durumda yapabileceğiniz en doğru iş doktorunuza giderek yardım almaktır. Doktorunuz gerekli müdahaleyi en doğru şekilde yapacaktır. Kendi kendinize müdahale etmeniz diş tellerinize daha fazla zarar verebilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda yapmanız gereken en doğru iş bir an önce doktorunuzla irtibata geçmektir.
Diş teli tedavisi hakkında daha fazla bilgiye Ortodonti sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
Diş Telleri Takılıyken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Birçok kişinin merak ettiği Diş teli takılıyken dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde özetleyebiliriz:
– Diş tellerinize zarar verecek besinlerden uzak durun. Tedavi süresi geçinceye kadar mümkünse dişleriniz için tavsiye edilen besinlerden tüketmeye çalışın.
– Sert cicim ya da kabuklu yiyecekleri kesinlikle dişinizle koparmayın.
– Çay, kahve tüketimini mümkün mertebe en aza indirin.
– Ağız içi bakımını ihmal etmeyin. Diş telleri ve braketler arasında yiyecek birikimi diş çürüklere neden olabileceği için dişlerinizi fırçalamayı ihmal etmeyin.
– Diş fırçalama işlemi doktorunuzun önerdiği şekilde özel diş fırçaları ile yine doktorunuzun önereceği yöntemlerle olmalıdır. Diş araları ve diş tellerinde kalan artıklarını en iyi şekilde temizlemek için diş ipi de kullanmayı ihmal etmeyin.
– Yerken ve içerken mümkün olduğunca tellerin takılı olduğu dişlerle yememeye özen gösterin. Ağırlığı arka dişlere vermeniz daha doğru olabilir.
Doktorunuzun Tavsiyelerine Mutlaka Uyun
Diş teli tedavisinde besin tüketimi ve diğer konularda mutlaka doktorunuzun tavsiyelerini dinleyin. Doktorunuz size yapılması gerekenleri ve tedavi sırasında kaçınmanız gereken durumları detaylı şekilde anlatacaktır. Etkili bir diş teli tedavisi süreci için hekiminizin tavsiyelerine harfiyen uymak önemlidir. Aksi durumda diş telleriniz ve dişleriniz hatta ağız içinde yer alan organlarınız zarar görür ve bu durumda tedavi sürecini olumsuz etkiler tedavinin madden ve manen uzamasına neden olabilir.
Diş teli tedavisi sabır isteyen bir süreçtir. Bu süreçte doktor ve hasta iş birliği çok önemlidir. Doktorunuz ne kadar bu konuda uzman olsa da gerekli tavsiyeleri dinlememek bu süreci negatif yönde etkileyebilir. Diş teli tedavisi süreci uzadıkça maddi külfette artar. Aynı zamanda da tedavinin uzaması psikolojik açıdan strese girmenize de neden olacaktır. Tüm bunları yaşamamak adına doktorunuzun tavsiyelerini mutlaka dinleyin. Doktor tavsiyesi ışığında diş teli tedavisini olumlu yönde ilerletebilirsiniz.
Tedavi uygulanırken aksatılmaması gerekli durumlardan birisi de doktor randevularına zamanında gelmektir. Zamanında doktor randevularına gelerek tedavinizin daha iyi ve hızlı bir şekilde geçmesini sağlayabilirsiniz. Randevuya geldiğinizde doktorunuzun dişlerinizi detaylı kontrol edecek, ek işlemlerin gerekip gerekmediğine karar verecektir. Randevuları aksattığınızda tedavi süreci daha da uzayacaktır. Bu durumu yaşamamak adına doktor randevularına mutlaka zamanında gelin.