Dişlerin sağlıklı, temiz ve beyaz görünmesi, hem ağız sağlığı bakımında hem de estetik görünüm açısından çok önemlidir. Bu nedenle de diş beyazlatma uygulamaları en çok merak edilen ve ilgi gören konulardan biridir. Diş beyazlatma işlemi diş yüzeyindeki mine tabakasında oluşan renk değişikliklerinin, sigara veya kahve gibi nedenlerle dişlere yapışan maddelerin diş temizliği için hazırlanmış jellerle dişten uzaklaştırılmasıdır. Bütün bu renk bozukluklarından, sararmalardan temizlenen dişler sağlıklı, beyaz ve estetik görünür. Pekiyi, dişler herkeste aynı oranda mı Beyazlar? Bu sorunun cevabını vermeden önce diş beyazlatma uygulamalarından ve dişe bir zarar verip vermediğinden bahsetmek gerekir.
Dişler Neden Rengini Kaybeder?
Dişin rengini kaybetmesinin birçok sebebi olabilir. Bunlardan bir tanesi yoğun bir biçimde çay, kahve tüketimi ve de sigara kullanımıdır. Bütün bu alışkanlıklar dişlerde sarama ve renk değişiklerine yol açar. Bir başka nedeni de yapısal özelliklerdir. Bebeklik döneminde hatta anne karnında kullanılan maddeler, antibiyotikler, beslenme alışkanlıkları, içme suyunda flor miktarının yüksek olması dişin rengini etkileyebilir. Bir de önemli konu tabiki yaş. Yaş ile beraber diş rengi eski beyazlığını kaybeder. Bu nedenle 40 yaş sonrası beyazlatma yaptırmak ve bunu 2 yılda bir yaptırmak dişlerimizde kalıcı beyazlığı sağlar.
Dişler Nasıl Beyazlatılıyor?
Diş beyazlatma işlemi iki farklı şekilde yapılıyor.
- Birinci yöntem, diş hekiminiz tarafından muayenehane ortamında yapılıyor. İşlem bir saat kadar sürüyor. Power Bleaching olarak ifade edilen beyazlatma işlemi, beyazlatıcı jel ve ışık uygulanması ile gerçekleşiyor ve beyazlaşma işlemi hemen sonuç veriyor. Dişlerinizin rengi 3 veya 4 tona kadar açılabiliyor. En hızlı, etkili ve güvenilir bir uygulama olduğu hem de bizzat diş hekimi tarafından yapıldığı için doğallığında daha çok tercih ediliyor. Hekim kontrolunda yapılması da ayrıca fayda sağlar.
- İkinci yöntem ise beyazlatma işlemini evinizde bizzat kendinizin yapması. Bu işlem Home Bleaching olarak tanımlanıyor. Ağzınızın ölçüsü alınarak size özel hazırlanmış plastik kalıpların içene jel konuluyor ve bu jel kalıp marifetiyle dişe uygulanıyor. Günde 4 ile 8 saat ağızda takılı durması gereken bu içi jel dolu plastik kalıplar, yaklaşık bir hafta içinde sonuç vermeye başlıyor. Dişler herkeste aynı oranda mı beyazlar diye soracak olursanız en azından bu aşamada sürenin kişiden kişiye göre değiştiğini söyleyebiliriz. Bu yöntemde amaç hassasiyeti en aza indirip süreci kontrol edebilmektir. Bu nedenle düşük konsantrasyon değerli bir ajan kullanılır.
Diş Beyazlatma İşlemi Güvenli midir? Dişlere Zarar Verir mi?
Diş beyazlatma uygulamalarının sonuçları değerlendirildiğinde yapılan araştırmalar, beyazlatma işleminin dişlerde yapısal bir değişikliğe yol açmadığını söylüyor. Kalıcı bir hasar oluşturduğuna dair bilimsel bir bulgu yok. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, bu işlemin diş hekiminiz tarafından yapılması ve jel kullanımında belirtilen miktar ve sürelere uyulmasına özen gösterilmesidir. Özellikle bazı markalar yaklaşık otuz yıldır kullanılmaktadır. Bu nedenle güvenle uygulanabilir. Çünkü uzun dönemde hiçbir zarar görülmemiştir.
Diş Beyazlatma Uygulaması Sonrası Yan Etki Olur mu?
Diş beyazlatma uygulaması sonucu, jellerin oluşturduğu etki nedeniyle, dişlerde sıcak ve soğuk hassasiyeti olabilir ancak bu beklenmeyen bir durum değildir. Jellerin yarattığı hassasiyet en az bir en fazla iki gün içinde geçecektir. Ancak eğer bu öngörülen süreler içinde hassasiyet geçmez ise hemen diş hekiminize danışıp uygulamayı devam ettirip ettirmemeniz konusunda bilgi almanız önemlidir. Bu durumda diş hekiminiz size florür tedavisi uygulayacaktır ve diş hassasiyetinizi giderecek diş macunu ve kremler önerecektir. Bu uygulamayı uzun yıllardır hiçbir hastamıza yapmadık. Çünkü son yıllarda ki ürün konsantrasyonu çok daha iyi duruma getirildi.
Diş Beyazlatmanın Sonuçları Herkeste Aynı mı Olur?
Diş beyazlatma uygulamalarında, dişin yapısal özellikleri nedeniyle herkeste aynı oranda sonuç vermeyebilir. Bu nedenle başkasında yüksek oranda beyazlamış dişler, sizde aynı etkiyi yaratmadığında bunun dişlerinizin yapısal özelliği ile ilgili olabileceğini akılda tutmak gerekir. Dişin içinde çatlaklık durumu, mine tabakasının kalınlığı yada dentin denilen alt tabakanın kalınlığı ve sertlik miktarı gibi çeşitli kişisel değişikliklere göre farklı sonuçlar verir.
Diş Beyazlığı Ne kadar Devam Eder?
Diş beyazlatma işleminin etkisi, dişlerinizin yapısal özelliğine göre 6 ay ile 2 yıl arasında değişir. Tabii ki bu süre biraz da size ve dişinizi etkileyen alışkanlıklarınıza bağlıdır. Sigara alışkanlığı, yoğun bir şekilde çay ve kahve tüketimi, ağız bakımının yeterli bir şekilde yapılmaması bu süreyi azaltan etkenler olarak sıralanabilir.