DÜŞEN KÖPEK DİŞ YERİNE YENİSİ ÇIKAR MI?

roundline

DÜŞEN KÖPEK DİŞ YERİNE YENİSİ ÇIKAR MI?

Düşen köpek diş yerine yenisi çıkar mı? Köpek dişinin ağızdaki fonksiyonu nedir? Ne zaman köpek dişi oluşur ve hangi yaş diliminde dökülür? Köpek dişi görevi ve sık sorulan önemli soruları bu sayfamızda inceliyoruz.

Köpek Dişi Nedir?

Düşen köpek diş yerine yenisi çıkar mı, sorusuna yanıt vermeden önce bu dişlerin ağız içindeki yerini ve neden köpek dişi adı verildiğini kısaca açıklamaya çalışalım.

Köpek dişi, ağzımızın ön bölgesinde bulunan ve “kesici ön dişler” olarak bilinen dişlerin yanlarında bulunan, sivri bir şekle sahip dişlerdir. Diğer kesici dişlerde olduğu gibi yemek yeme, sindirme görevi taşıyan köpek dişleri, aynı zamanda konuşma fonksiyonumuza yardımcı olurlar.

Neden köpek dişi denir, sorusunun yanıtıysa sahip olduğu sivri ve çıkıntılı olmasıdır. Bu adlandırmanın nedeni sadece köpeklerdeki dişlere benzemeleridir. İnsan ağzında köpek dişleri kadar uzun ve kesici dişler bulunmamaktadır.

Göz Dişi Köpek Dişi midir?

Göz dişi, köpek dişlerine verilen diğer isimdir. Bunun nedeni, köpek dişlerinin gözlerin olduğu bölgeyle aynı hizada olmalarıdır.

Köpek Dişleri Ne zaman Çıkar?

Köpek dişinin çıkma zamanı genellikle çocukluk döneminde, 12 – 13 yaş aralığındadır. Göz ya da köpek dişleri diğer dişlere oranla daha geç çıkar. Erken çocukluk dönemini göz önüne alarak, düşen köpek diş yerine yenisi çıkar mı, sorusuna ilk oluşum evrelerine bakarak yanıt verebiliriz.

Yanlardaki üst dişlerimiz 8 – 11 aylık dönemimizde patlar ve 7 veya 8 yaşında dökülür.

Öndeki üst dişlerimiz 6 – 9 aylık dönemimizde patlar ve yine 6 – 8 yaş arası dökülür.

Köpek dişleriyse daha geç bir dönemde, 11 – 16 aylıkken oluşur ve 10 -12 yaş aralığında dökülmeye başlar.

Çocuk diş sağlığı hakkında daha fazla bilgi almak için bu yazımıza göz atabilirsiniz.

Köpek Dişi Görevi Nedir?

Köpek dişleri diğer kesici dişlere, konuşmada ve yemeği keserek parçalamada destek sağlamakla görevlidir. Bununla birlikte, göz dişlerin görevleri arasında alt ve üst çenenin bir arada durmasına, kapanmasına veya oturmasına yardım etme bulunmaktadır.

Köpek Dişleri Kalıcı Olarak Ne Zaman Çıkar?

Çocuklarda üst köpek dişleri genellikle 12 – 13 yaş aralığında kalıcı olarak oluşumu tamamlanır. Alt köpek dişlerinin kalıcı hale geldiği dönem 9 – 11 yaş arasıdır. Yanlarda bulunan kesici dişlerse 7 ve 8 yaş arasında kalıcı hale gelir.

Yandaki kesiciler, orta kesiciler ve büyük azı dişleri 6 – 8 yaş aralığında tamamlanır. Dört gruba ayrılan büyük ve küçük azı dişlerinin bir kısmı 8 – 10 yaşındayken oluşur. Üçüncü ve dördüncü büyük azı dişleri 12 yaş ve 24 yaşlarında sürekli hale gelir.

Düşen Köpek Dişi Yerine Yenisi Çıkar mı?

Köpek dişleri 10 – 13 yaş aralığında patlar. Ortaya çıkmadan önce belirgin bir şekilde çıkacakları ağız içi bölgesinde şişkinliklerle kendisini belli eder. Daha sonraki yaşlarda düşen köpek dişi yerine yenisi çıkar mı, sorusuna “hayır” demek mümkündür. Ancak erken dönemde sorunlar gözlenen köpek dişleri için birçok tedavi yolu uygulanmaktadır.

Süt dişlerinin zamanından önce dökülmesi nedeniyle köpek dişlerinde bozuk görünümler ortaya çıkabilir. Gömülü köpek dişi sorunu, diş hekimliğinde sıklıkla karşımıza çıkan bir durumdur. Böyle durumlarda diş hekimine başvurulması yararlı olacaktır. Gerektiğinde cerrahi operasyonla gömülü köpek dişi tedavisi yapılmalıdır.

Gömülü Köpek Dişi Sebepleri Nedir?

Vaktinden önce dökülmüş süt dişleri köpek dişinin gömülü kalmasında önemli rol oynar. Diğer bir nedense çene darlığından dişin çıkış imkanı bulamamasıdır. Çeşitli genetik faktörler veya fiziki sebeplerden dolayı da, köpek dişlerinin gömülü kalma sorunu ortaya çıkabilmektedir.

Gömülü köpek diş tedavisi genellikle ortodontistler ve çene cerrahları tarafından yapılır. Köpek dişinin kök bölgesi sağlamsa çekilmesine gerek duyulmayabilir. Böyle durumlarda dişin uygun şekilde ortaya çıkması için bir takım cerrahi uygulamalar yapılır. Ancak çürük köpek dişlerinde kök genellikle zarar görmüş olur. Bu nedenle yetişkinlerin gömülü köpek dişleri için çoğunlukla cerrahi çekim yöntemleri uygulanır.

Gömülü Köpek Dişi Çekimi Nedir?

Gömülü köpek dişi rahatsızlığında erken müdahale oldukça önemlidir. Köpek dişi sorunları genellikle 10 – 13 yaş aralığında ortaya çıkar ve hekimler tarafından kolayca müdahale edilebilir.

Dişin tedavisi için öncelikle muayene aşamasından geçilmesi ve filmlerin çekilerek incelenmesi gerekir. Gerekli incelemelerde dişlerin hizalanmasını mümkün kılacak bir durum söz konusuysa köpek dişleri için cerrahi işlemler uygulanır.

Uygun görülmeyen dişler için ise tamamıyla çıkarılma işlemi yapılır. Ortodonti hekimleri tarafından yapılan bu işlem genellikle implant takılarak tamamlanır. Gömülü köpek dişi kendiliğinden çıkması mümkün olmadığı için tıbbi müdahale ve impant gibi uygulamaların yapılmasına gerek duyulur.

Tedavi edilmeyen köpek dişlerinin kökleri diğer dişlerin de köklerine zarar verebilir. Geç kalınan durumlarda hastalarda apse oluşumu ve çene kemiği erimesi gibi sorunlar gözlemlenmektedir. Köpek dişi tedavisi gömülü olduğu durumlarda anestezi verilerek yapılır. Bundan dolayı hastalar operasyon sırasında acı veya ağrı hissetmezler.

Düşen köpek dişi yerine yenisi çıkar mı, sorusuna yanıt vererek, köpek dişinin tanımını ve sorunlarında erken müdahalenin önemini ele almaya çalıştık. Diş sorunlarınızda hekim yardımı almanın önemini hatırlatıyor ve sağlıklı günler diliyoruz.

Online Hızlı Randevu