Gülüş Tasarımında Son Yenilikler

roundline

Gülüş Tasarımında Son Yenilikler

GÜLÜŞ NEDİR?

Gülmek, bir yerde sağlıklı bir insanın komik veya eğlendirici durumlara karşı gösterdiği doğal bir tepki olarak açıklanabilir, ancak aynı zamanda duygularımızı bastırmak için kullandığımız bir eylem olduğu da bir gerçektir. Atalarımız heceli ve daha sonra ise sözcüklerle konuşmayı öğrenmeden önce yüz binlerce yıl gülerek iletişim kurdular. Yapılan araştırmalar, yüz oranları dengeli olmadığında dikkatin orantısızlığın olduğu alana yoğunlaştığını göstermektedir. Aristoteles’e göre güzellik bir ahenk, orantı ve düzendir.

Gülüşünüzdeki mükemmelliği yüzünüz ve çevre dokulardaki ahenk ve doğallık belirler. Ancak insanların pek azında bu uyum mevcuttur. Gülüş esnasında ağız içerisinde görülen karanlık alanlar, düzgün sıralı olmayan dişler ve dişetinin gereğinden fazla göründüğü gülümsemeler ile yüzdeki orantısız yapılar nedeniyle oluşur. Peki, bu bir kader mi? Yoksa gülümsemeniz çok hoş değilse bunun bir çözümü olabilir mi? Gülüş yeniden tasarlanabilir mi? Evet! Sağlığınız ve doğallığınız korunarak, fonasyon ve fonksiyon muhafaza edilerek, sizin özel istekleriniz de dikkate alınarak gülümsemeniz yeniden yapılandırılabilir.

Sağlıklı ve Estetik Bir Gülüş Nasıl Olmalıdır?

Gülüş esnasında dudak kenarları simetrik olmalı ve kaşlar arasından geçen düzleme paralel olacak şekilde geriye çekilmelidir. Üst dudak, dişlerin dişeti ile birleştiği noktaya kadar sıyrılmalı, alt dudak ise alt dişlerin sadece uç kısımları görünecek şekilde açılmalıdır. Ayrıca ağız açık, dil ise üzerinde bir şeker varmış gibi pozisyon almalıdır. İdeal gülüş şekli böyledir. Bu tasarım kişiye özgü olup, birçok faktöre bağlıdır. Bunlar, Dudaklar, Çene kemikleri, Diş ve Dişetleri, Psikolojik durum ve diğer faktörler.

Peki Gülüş Tasarımında ki Son Yenilikler Nelerdir?

Mock-up Uygulaması:

Hastaya planlanan tasarımın, klinikte hastaya bir takım materyaller kullanılarak kişinin kendi ağzında bu tasarıma yakın bir örneği görmesidir. Hastanın beklentisini hekim bir takım materyaller kullanarak ağzına uygular ve gösterir. Böylece hasta hayalindeki tasarım ve beklentisinin olabilirliğini görebilecektir. Hatta bu örnek uygulama hastanın ağzında 1 -2 gün kalabilir ve görüşüne önem verdiği kişilerin fikrini alabilir. Bu durum hastanın hekimine olan güveninin de artmasını sağlamaktadır.

Waks-up Uygulaması:

Hastadan alınan ölçü üzerinde hekim ve diş teknisyeni mumdan bir taslak hazırlarlar. Hazırlanan bu taslak hastaya gösterilir. Hatta bir takım özel materyallerin uygulanmasıyla bu tasarım hasta ağzına aktarılır ve beğenilen tasarıma göre dişler kesilir. Teknisyen de bu tasarımı model alarak laminate veneer’leri hazırlar. Bu uygulamalar sayesinde hem hasta açısından hem de hekim açısından sonuca ulaşmak daha kolay olmaktadır.

Fotoğraf Çekimi ve Digital Tasarım:

Hastadan alınan fotoğraflar bilgisayar ortamına aktarılır ve özel bir program sayesinde dişler üzerinde uygulanması istenilen değişiklikler yapılır. Dişlerin boyutunu uzatmak, genişletmek, şeklini ve rengini değiştirmek mümkündür. Hazırlanan taslak hastaya aynı seansta veya bir sonraki seansta gösterilir. Hatta eğer istenilirse hastaya hazırlanan ağız içi görüntüleri mail ile de gönderile bilinir.

Ayrıca hastanın beğendiği ve sahip olmak istediği dişler ve gülüşe ait bir fotoğraf varsa, bu da hasta için tasarlanan fotoğrafa eklenebilir. Fotoğraf tasarımının sağladığı bir diğer avantaj da fotoğraf üzerinde dudaklar ile oynanabiliyor olmasıdır. Dudaklar, dişlerin görünebilmesi için gerekiyorsa daha yukarı doğru taşınabilir veya dişlerin daha az görünür olması isteniyorsa dudak kalınlığı arttırılabilir. Beğenilen dudak tasarımı da istenilen plastik cerrah tarafından gerçekleştirile bilinir.

GÜLÜŞ TASARIMINDA BAŞARI FAKTÖRLERİ

Dış Görünüş Analizi:

Hekim, hastasını kliniğe ilk girişinde itibaren inceler ve öncelikle hastanın dış görünüşü hakkında fikir sahibi olur. Hastanın burnu, ağzı, kulakları, konuşurken dişlerinin gözüküp gözükmemesi, dudak yapısı, yanaklarının dolgunluğu, çene ucunun uzunluğu, alın yüksekliği ve yüzdeki simetrisi incelenir ve yorumlanır.

Hastanın Beklentisi:

Hastanın diş hekimine başvuru nedeni ve diş hekiminden ne beklediği öğrenilir. Hastanın bunları iyi bir şeklide anlatabilmesi büyük önem taşır. Hekim de hastasını öncelikle çok iyi dinlemeli ve hastasının beklentisini çok iyi anlamalıdır. Hasta çeşitli örnekler ile beklentisini dile getirebilir. Örneğin, bir artistin fotoğrafını getirmiş ve gösterdiği dişlere ve gülüşe sahip olmak istediğini söyleyebilir. Hekim, hastasının beklentilerini daha da netleştirebilmek için hastasına daha önce yapmış olduğu vakalardan örnekler göstermelidir. Amaç hastanın beklentisini ve istediğini çok iyi anlayabilmektir.

Online Hızlı Randevu