İmplant Uygulamasında Ağrı Olur Mu?
Dental implant işlemi genellikle lokal anestezi altında uygulanır. Eğer doğru şekilde anestezi uygulanmış ise kesinlikle işlem esnasında hiçbir ağrı olmaz.
Dental implant uygulamasında bir ağrı duyuluyorsa iki sebep olabilir;
İmplant herhangi bir sinirin üstüne basıyor olabilir veya lokal anestizi işlemi başarısız olmuştur.
Eğer bu konular ile ilgili bir hata olmaz ise kesinlikle ağrı olmaz. Bu işlem tamamen ağrısız bir işlemdir.
Dental İmplant Benim İçin Doğru Bir Tedavi mi?
Dişe uygulanan implantlar tüm insanlar için doğru bir yöntemdir. Çünkü kaybolan diş organın yerine onu taklit edebilen suni bir diş kökünü yerleştirmek en doğru tedavidir. Diğer köprü ve damak şeklindeki protez uygulamaları ise modern tıbbın artık kabul etmediği bir yöntemdir. Her yaşta ve her türlü hastalık geçirmiş tüm insanlara uygulanabilir bir yöntemdir. Sadece kemik kanseri geçiren insanlarda kullanılan bifosfanat materyalinden dolayı minumum 6 ay beklenilerek yapılabilir.
İmplant tedavisi sayesinde dişetinde ve etrafındaki kemik dokusunda herhangi bir erime olmaz. Diğer yöntemlerde bu erimler ile karşılaşılmaktadır. Bu nedenle diş implantları sizin için doğru tedavidir.
Diş İmplantı İşlemi Nasıl Bir İşlemdir?
Diş implantı uygulaması işlemi öncelikle dişin konulmak istenen yerdeki çene kemiğininn içine basit bir şekilde yuva açmak ile başlar. İşlem sırasında hiçbir ağrı söz konusu değildir. Açılan yuvanın çapına ve boyuna göre seçilen implant denilen materyal yerleştirilir. Yuvanın açılıp vidanın yerleştirilme işlemi yaklaşık 8 -10 dakika kadardır. Bu standart bir implant uygulamasıdır.
Bazen implant yapılacak alanda yeterince kemik olamamaktadır. Bu tür durumlarda önce kemik oluşturmak gerekir. Kemik bazen implant uygulayıp kemik tozu konarak yapılır bazen de implant yapılmadan 2 ay önce bölgeye hastanın başka bir bölgesinden alının kemik yerleştirilir. Böylece oluşan kemik dokusunun içine 2 ay sonra implant uygulaması yapılabilir. İşlem sonrası implant çene kemiğinin içinde ve dişetinin altında kalır. Dişetinin altında kaldığı için dışardan bakıldığında görünmez.
İşlem sonrasında hafif bir şişlik olabilir. İmplant gibi dışardan vücuda yerleştirilen tüm materyallerde mutlaka işlem sonrasında antibiyotik kullanılmalıdır.
Diş İmplantı Diş Çekimi İşlemi Sırasında Yapılır Mı?
Diş çekimi sonrasında eğer çene kemiği çok hasar almamış ise hemen implant yapmak mümkündür. Bu nedenle çekim yapılırken kemiğe çok dikkat edip hasar oluşturmamak çok önemlidir. Çekim yapıldığında dişin kökünün çıkarıldığı noktada silindirik bir boşluk oluşur. Bu boşluk özel bir alet ile düzeltilip uygun implant bu boşluğa yerleştirilebilir. Bazen bu boşluğun kenarları fazlaca geniş olabilir. Bu tür alanlara da kemiz tozu konularak kapatılabilir. Özellikle ön bölgede yani gülme hattında olan yerlerde diş çekimi yapılan yerlere implant konulduktan sonra hemen geçici bir diş konulur. Bu sayede görsel ve fonksiyonel kayıp olmadan süreç tamamlanır.
Diş İmplant Tedavi Sonrası Porselen Kaplama Nasıl Uygulanır?
Diş implantı işleminden sonra implantın üzerine 6 hafta sonra yaklaşık bir buçuk ay sonra porselen kaplama yapılır.
Bu işlem eğer dijital teknoloji ile yapılırsa yaklaşık 1 saat sürer. Eğer klasik yöntemle yani ölçü alınarak yapılırsa 5 gün sürer. Bu süreçte dişin implantın üzerine abutment denilen ara bir parça takılır. Normalde bu ara parça titanyum esaslı bir metal parçadır. Son yıllarda zirkonyum abutmentler üretildi ve daha estetik olarak kullanılmaktadır. Zirkonyumlar daha doku dostu materyallerdir. Uzun dönem sonuçları daha iyidir.
Zirkonyum veya titanyum abutmentin üstüne yapılacak olan porselen kaplamada zirkonyum olabilir. Tercihen zirkonyumu kullanmak başarıyı artırmaktadır.
İmplant Uygulamasının Gülüş Estetiğine Olan Katkısı?
İyi bir gülüşten beklentimiz mümkün olduğunca simetrik görüntü ve dişeti ile dişin birbiriyle olan ahengidir. Dişetinde ve çene kemiğindeki asimetrik görüntüler varsa iyi bir gülüşten bahsetmek mümkün değildir. Bu nedenle gülüş esnasında ön bölgede bulunan diş eksikliği implant tedavisi ile yerine konulursa çene kemiğinde ve dişetinde herhangi bir kayıp olmaz ve böylece gülüş daha simetrik ve düzgün görünür.
Diş eksikliğini implant yerine köprü gibi klasik yöntem ile yapılırsa zaman içinde çene kemiğinde ve dişetinde erime görülebilir. Zaman içinde de bu çökmelere bağlı olarak yemek artığı kaçma sorunları artar. Genelde bu yöntem ile yapılan protezler 5 -7 yıl kullanılırken implant uygulayarak yapılan estetik protezler ise 15-20 yıl kullanılabilir.