İçindekiler

KADINLARDA GÜLÜŞ TASARIMI

GÜLÜŞ TASARIMI NEDİR?

Estetik diş hekimliğinin temel konuları arasında şüphesiz ki gülüş estetiği gelir. Estetik algısı kişiden kişiye göre farklılık gösterir.  Gülüş estetiğinde belli ana kurallar olsa da, kişiye özgü yapılan ufak dokunuşlar ve hastanın estetik beklentisiyle birlikte bireysel gülüş tasarımı adını alır. Gülüş tasarımında hastanın yüz hatları, ten rengi, göz rengi, gülme genişliği, dudak kalınlığı, ağız yüksekliği, cinsiyeti, mesleği, giyim tarzı, yaşam tarzı, estetik beklentisi gibi faktörler tasarımın büyük bölümünü oluşturan unsurlardır. Yapılan muayene doğrultusunda, gülüş tasarımına başlamadan önce kişiye mockup denilen bir uygulamayla tasarımın bitmiş hali gösterilir. Kişinin yorumu alındıktan sonra ve hekim-hasta ortak paydada buluştuktan sonra işlemlere başlanır. Başlangıç Fotoğrafları çekilir. Laboratuvar aşamasında hekim ve teknisyen fotoğraflar üzerinden tasarımın özellikleri tartışılır. Neler yapılabilineceği kararlaştırılır.

İşleme başlamadan önce anestezi yapılacağından gülüş tasarımı tedavisi acılı veya ağrılı bir işlem değildir. Hastadan başlangıç ölçüleri alınır. Bu ölçülerden model elde edilerek, eski haline göre neler hangi oranla değişecek karar verilecektir. Dişler üzerinde minimal aşındırmalar yapılır ardından laboratuvara göndermek üzere detaylı bir ölçü alınır. Ardından laboratuvar aşamalarında, teknisyen bu model üzerinde çalışır. Dişler hazırlanana kadar hasta, geçici dişlerini kullanır. Geçici dişler, eski diş kalıbından veya mockup modelden hazırlanabilir. Hasta ilk provaya kadar dişsiz kalmamış olur. Yaklaşık beş altı gün sonra prova seansları başlar. Bu seanslarda renk, şekil, boyut, estetik gibi bazı detaylar hastayla incelenir. Hasta hekim ortak paydada buluşunca dişler yapıştırılır.

GÜLÜŞ TASARIMI NASIL YAPILIR?

Gülüş tasarımı, yaprak porselenlerle yapılır. Yaprak porselen adını laminate veneer de olduğu gibi yapraktan alır. Lamina yunanca yaprak demektir. Yaprak kadar ince olan bu porselen gülüş tasarımında kullanılır. Yaprak porselenin kalınlığı 0,3mm – 0,5 mm arasında dişe göre değişkenlik gösterebilir. Işık geçirgenliği tıpkı doğal diş kadardır. Sağlamlığı, doğal diş kadardır.

GÜLÜŞ TASARIMI KİMLERE YAPILIR?

Gülüş tasarımı, dişlerin diziliminden, renginden, formundan memnum olmayan herkese uygulanabilir. Klinik muayene  bu anlamda önem taşıyor. Genel ağız hijyeninin düzenlenmesi, dişetlerinin sağlığı, diş köklerinin sağlığı gülüş tasarımına başlamadan önce tedavi edilmelidir. Diş taşı temizliği ile ağız hijyeni sağlanmış olur. Diş çürükleri  tedavi edilir. Mevcut dolgular değerlendirilir. Eskimiş, kenarı renklenmiş ve / veya altında çürük oluşan dolguların yenilenmesi gerekir.

Tedavisi mümkün olmayan dişlerin çekimi ve yerlerine implant yapılabilirliği değerlendirilir. Mevcut kanal tedavileri değerlendirilir. Altında enfeksiyon bulunan dişlerde kanal tedavisi tekrarı düşünülebilir. Sağlam bir alt yapı sağlandıktan sonra gülüş tasarımı tedavisine başlanabilir. Unutulmamalıdır ki, gülüş tasarımı multidisipliner bir tedavi protokolü içerir.

GÜLÜŞ TASARIMI YAPILIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Gülüş tasarımında daha önce de belirttiğimiz üzere, belli ana kurallar olsa da, kişiye özgü yapılan ufak dokunuşlar ve hastanın estetik beklentisiyle birlikte bireysel hale getirilir.  Peki nedir bu ana kurallar ?  Ön iki diş, diğer dişlere göre daha uzundur. Yan keserler, köpek dişleri ve arkaya doğru kısalan bir formda tıpkı bir merdivenin basamakları gibi olmalıdır. Öyle ki dudaklar serbest pozisyondayken ön iki dişler 1 mm gözükür durumda olmalıdır. Dişlerin rengi kişinin ten rengine ve göz rengine uyumlu olmalıdır. Dişlerin genişliği kişinin gülme genişliği, burun genişliği, yüz hatlarıyla uyumlu olmalıdır.  Yaptığımız gülüş tasarımlarında amaç kişide dişlerini yaptırmış izlenimi vermeden ‘sende bir güzellik var’ ibaresi bırakmaktır.

KADINLARDA GÜLÜŞ TASARIMI

Kadın hastalarda gülüş tasarımı yapılırken, erkek hastalara göre daha oval tasarımlar tercih edilir. Ön iki dişin yani santral dişlerin daha baskın olduğu tasarımlar kadın hastalar tarafından daha çok tercih edilmektedir. Yüz hatları da dikkate alınarak erkeklere göre daha oval tasarımlar tercih edilmektedir.  Ön iki dişin erkek hastalara oranla daha uzun yapılması, arka dişlere gittikçe dişlerin boylarındaki kısalma ve kopek dişlerinin sivri olmadığı tasarımlar kadın hastalarda tercih edilmektedir.  Renk her ne kadar ten ve göz rengiyle orantılı olarak belirlense de kadın hastalar erkek hastalara oranla daha beyaz dişleri tölere edebilmektedirler.

Kadınlarda gülüş tasarımı yapılırken bir diğer dikkat edilen unsur dişlerin dışında dudak estetiğidir. Dudaktaki asimetri tasarımın gidişatını değiştirebilir. Bu sebeple dudağın asimetrisi hasta isteği doğrultusunda giderilebilir. Dişlerin formuna karar verilirken gülme genişliği ve dudak kalınlığının önemini de vurgulamıştık. Daha uzun ve iri tasarıma sahip dişler isteyen kadın hastalarda, dudak volümü bu anlamda önem taşıyor. Hastanın isteği doğrultusunda dişler dışında çevre dokularda dudak, çene, nazolabial çizgiler için de değerlendirme yapılıp tasarımı bir bütün olarak yön vermek gereklidir.

Son Blog Yazıları

İmplant Tedavisinden Önce ve Sonra Neler Yapılmalıdır?

Hastalarımızdan en çok aldığımız sorulardan biri olan implant tedavisinden önce ve sonra neler yapılmalıdır? sorusunun cevaplarını sizler için derledik. Hastanın…

Süt Dişlerine Tedavi Yapılmalı Mı?

Ebeveynlerin nasıl olsa düşecek dediği süt dişlerinde herhangi bir diş rahatsızlığı durumunda sorulan ‘ Süt Dişlerine Tedavi Yapılmalı? mı sorusuna…

DÜŞEN KÖPEK DİŞ YERİNE YENİSİ ÇIKAR MI?

Düşen köpek diş yerine yenisi çıkar mı? Köpek dişinin ağızdaki fonksiyonu nedir? Ne zaman köpek dişi oluşur ve hangi yaş…

Online Hızlı Randevu