İçindekiler

Kaplama Dişim Kırıldı Ne Yapmam Gerekiyor?

Kaplama dişlerde oluşan kırılma durumları ağız iç estetik görüntüsünü etkileyen önemli durumlardır. Bazen estetik sorunla beraber çiğneme güçlüğü ve ağız yaralanmalarıyla da seyredebilir.Kişilerin sıklıkla yaşamakta olduğu durumların başında gelen Kaplama Dişim Kırıldı Ne Yapmam Gerekiyor? Sorusu hekimlere fazlasıyla yöneltilen soruların başında geliyor.

Kaplama diş kırılmaları birbirinden çok farklı biçimde ortaya çıkabilmektedir. Özellikle dış yüzeyden başlayan kırılmalar şeklinde ortaya çıkabilmektedir. Kaplamanın dış yüzeyinde ortaya çıkmakta olan çatlamalar şeklinde de ileri gelebilmektedir. Görüntüyü olumsuz manada etkileyen bu kırık ve çatlaklar kişilerin sağlığı açısından da bir olumsuzluğu beraberinde getirmektedir. Kaplamayla birlikte bazen altında yer alan gerçek dişinde zarar görmesi mümkün olabilmektedir.

Bu gibi Kaplama Dişim Kırıldı Ne Yapmam Gerekiyor sorularını sormak durumunda kaldığınızda dişleriniz için sürekli gitmekte olduğunuz bir diş hekiminize göstermeniz; yapmanız gereken en doğru hareket olacaktır.

Kaplama Dişim Kırıldı Ne Yapmam Gerekiyor?

Kaplama dişiniz eğer tamamen yerinden oynamakta ise yapıştırıcısını etkileyecek şekilde kökünden itibaren kırılmış anlamına gelmektedir. Bunların ne şekilde gerektiğini en iyi biçimde anlayabilmek adına diş hekimi tarafından bir muayene edilmesi gerekmektedir. Kırık kaplama diş sorunlarında kişiler kendilerince evlerinde uğraşmaktadırlar. Doğru bir temizleme ve yeni bir sağlıklı kaplamaya sahip olabilmek için diş hekiminden profesyonel destek alınması gerekmektedir.

Kaplama Dişim Kırılmalarında Neler Yapılması Gerekir?

Kaplama Dişim Kırılmalarında kaplamanın ne şekilde kırılmış olduğu önemlidir. Örneğin kaplama dişiniz hiçbir hasara uğramadan yerinden tamamen düştüyse ve bunu kırılma olarak düşünüyorsanız yapacağınız işlem oldukça basit. Herhangi bir diş hekimine gidip dişinizi basit bir şekilde yapıştıra bilirsiniz. Eğer uygun bir diş hekimi bulamayacak bir yerde iseniz geçici olarak marketlerde satılan yapıştırıcıları kullanabilirsiniz. Bu yapıştırıcıları da bulamaz iseniz herhangi bir sakızdan küçük bir parçayı dişin içine koyarak ısırın yapıştığını görecekseniz. Mecbur kalmadıkça düşen dişinizi  sizin yapıştırmanızı tavsiye etmeyiz.Gece uykunuzda yada çiğneme esnasında düşebilir ve yutabilirsiniz.

Kaplama diş düşmelerinde ortada önemli bir problem bulunmamaktadır. Çeşitli sebeplere bağlı olarak kaplama dişler nadirde olsa yerinden çıkabilmekte ve kaplama diş kırılması şeklinde de adlandırılabilmektedir. Bu gibi durumlar karşısında size en yakın bir eczaneye ulaşmanız ve burada diş kaplamaları için özel olarak geliştirilmiş kaliteli yapıştırıcılardan bir adet temin etmeniz gerekmektedir.

Kaplama diş yerinden oynuyorsa ve bir miktar kısmı kırıldıysa bu sizlerin kendi imkanları ile çözebileceği bir durum olmamaktadır. Bazen çok çeşitli sebeplere bağlı olarak kaplama dişler zarar görebilmekte çatlama ve kırıklar şeklinde bir probleme dönüşebilmektedir.

Nadiren de olsa olayın gerçekleşme durumuna paralel olarak hem üstteki kaplama hem de alt kısımda yer alan gerçek diş birlikte kırılabilmektedir. Kişilerin hayatını olumsuz yönde etkileyen bu durum ağız içi travmatik durumlara neden olabilmektedir. Hastalar bu durumun ortadan kalkması adına en yakın diş hekimine baş vurarak muayene sonrası buna en uygun çözümü hekiminden almalıdır.

Kaplama Diş Kırıklarında Nasıl Bir Tedavi Yolu İzlenmelidir

Kaplama diş kırıklarının tedavisi için en başta hekimin güzel bir şekilde muayene etmesi ve ortaya çıkarmakta olan duruma uygun bir şekilde tedavi uygulaması gerekmektedir. Kaplama dişlerin tedavisi yapılırken diğer alttaki dişlerin hasar görüp görmediği çok önemli bir durumdur. Buna bağlı olarak iki farklı tedavi şekli ortaya çıkabilmektedir. Hem gerçek diş için bir tedavi gerekli hem de yeni bir kaplama diş çalışması yapılması anlamında ikinci bir tedavi sağlanarak dişler eski sağlıklı ve estetik görüntüsüne kavuşturulmaktadır.

Kaplama diş kırıkları sadece yüzeysel ve alttaki ana dişe bir  zarar gelmediyse yapılacak olan tedavi oldukça basit olmaktadır. En başta uygulanan kaplama dişi ağızda kalan parçaları büyük bir titizlik içerisinde hekim tarafından belirlenir. Özel geliştirilmiş kaplama diş çıkarıcı medikal ürünler kullanılarak ağızda kalan kırık kaplama diş parçaları ağızdan  alınmaktadır.

Akabinde hastanın talebi doğrultusunda yepyeni ve doğru ölçüde bir kaplama diş çalışması yapılarak kırılan noktaya bir yenisi yapıştırılarak hastanın hayatına kaldığı yerden devam etmesi sağlanmaktadır.

Tüm bu durumlar için hekim kontrolü sağlanmalı ve ortaya çıkan kaplama diş kırığının derecesine göre bir tedavi planlaması gerçekleştirilmelidir.

Kırık Kaplama Dişlerde Nelere Dikkat Etmek Gerekir

Kaplama dişler, güzel bir gülüşe sahip olabilmeniz adına oldukça önemli bir yere sahip olan etkenlerdir. Estetik ve sorunsuz bir duruşu gözler önüne kolayca serebilmektedir. Son dönemlerde birçok kişi tarafından yaygın olarak tercih edilmektedir. Kaplama  dişlerin sağlıklı ve sorunsuz kullanımı ayrıca uzun ömürlü olabilmesi adına dikkatli kullanım gerekmektedir. Ancak yaşam içerisinde bazı durumlara bağlı olarak kaplama dişlerde kırılmalar ve çatlamalar istemeden de olsa oluşabilmektedir.

– Kaplama dişleriniz kırıldığında yapılması gerekenler nelerdir kısaca belirtelim.

– Kaplama diş kırıkları da normal diş kırıkları gibi tehlikeli bir olaydır. Bu sebeple ağız sağlığınız açısından bir an önce bir hekime başvurmanız önem arz etmektedir.

– Kırılan kaplama diş oluşumlarında dişe eliniz ile temas etmekten kaçınınız.

– Kırılan kaplama dişin parçasını boğazınıza kaçmaması adına elinizde aldığınız bir pamuk yardımı ile kolayca bulunduğu yerden mümkünse alabilirsiniz.

Diş hekiminiz ile görüşmeye gittiğinizde Kaplama Dişim Kırıldı derken nasıl kırıldığının hikayesini de eksiksiz olarak anlatmalısınız.

Son Blog Yazıları

İmplant Tedavisinden Önce ve Sonra Neler Yapılmalıdır?

Hastalarımızdan en çok aldığımız sorulardan biri olan implant tedavisinden önce ve sonra neler yapılmalıdır? sorusunun cevaplarını sizler için derledik. Hastanın…

Süt Dişlerine Tedavi Yapılmalı Mı?

Ebeveynlerin nasıl olsa düşecek dediği süt dişlerinde herhangi bir diş rahatsızlığı durumunda sorulan ‘ Süt Dişlerine Tedavi Yapılmalı? mı sorusuna…

DÜŞEN KÖPEK DİŞ YERİNE YENİSİ ÇIKAR MI?

Düşen köpek diş yerine yenisi çıkar mı? Köpek dişinin ağızdaki fonksiyonu nedir? Ne zaman köpek dişi oluşur ve hangi yaş…

Online Hızlı Randevu