Nefes Almak Ağız Sağlığımızı Nasıl Etkiler?
İnsanoğlunun yaşayabilmesi için oksijene ihtiyaçı vardır. Bu oksijen havadan ,vücuda nefes alarak girmiş olur. İnsanlar iki şekilde yani nasal veya oral solunum yaparak nefes alırlar. Nasal solunum ağız içini çok etkilemez. Ama oral solunum dediğimiz ağızdan nefes alıp-verme işlemi ağız ve diş sağlığı için çok önem arz eder.
Oral solunum esnasında çekilen hava ile beraber ağız ortamına oksijen ve azot girer. Özellikle oksijenin ağız ortamında olması sayesinde bazı bakteriler yaşamlarını yitirirler. Bunlara anaeirobik bakteriler denir. Bu bakteriler ortamda kalmayınca çürük oluşma riski ve ağız içinde koku da çok az olur veya olmaz.
Genel olarak insanlar uyurken nasal solunum yaparlar, yani burun solunumu yaparlar. Sağlıklı olan da budur. Ama bazı insanlar uyku esnasında ağız solunumu yaparlar. Bu oksijenin fazla girmesi iyi gibi görünsede aslında çok fazla ağız solunumu yapmak da sakıncalı hale gelmektedir. Çünkü ağız içinde kuruluk başlar. Tükrük ortamdan uzaklaşır ve yıkama etkisi ortadan kalkar.
Burnundan nefes alamayan insanlarda alt çene büyümeye başlar ve özellikle ön dişlerinde çürükler oluşabilir. Bu nedenle burundaki genizeti sorunları ve deviasyon problemleri mutlaka erken çözülmesinde fayda vardır.