Prostodonti nedir, nasıl uygulanır? Prostodontist kimdir ve nasıl çalışır? Protez diş tedavi süreci nasıl işler? Prostodonti ve protez diş konusu hastalarımızca merak edilen başlıca diş tedavi konuları arasındadır. İlerleyen teknolojinin ışığında, günümüzde uygulanan protez diş ve prostodonti çalışmalarına kısaca değinmek istiyoruz.
Prostodonti Nedir?
Diş ve ağız içi sorunlarının başında ilerlemiş çürükler ve kaybedilen dişler gelir. Ağız içinde meydana gelen diş eksikliği sağlık sorunlarına yol açabilir, hastanın yaşamını zorlaştırabilir ve istenmeyen bir görünüme neden olabilir.
Kaybedilen dişlerin yerine, diş hekimliği alanının imkanlarından da yararlanılarak, doğal görünüme sahip dişler takılmaktadır. İşte Prostodonti (Odonti: Dişler; Prosto: Yerine koymak) bilimi bu noktada devreye girer ve kaybedilen dişleri yerine koyma çalışmaları yürütür.
Kaybedilen dişlerin tedavisi denilince, çoğumuzun aklına takma dişler gelse de, günümüzde artık çok daha estetik ve verimli yöntemler uygulanmaktadır. Bu yöntemler Protez diş tedavisi olarak isimlendirilir. Prostodonti ise protez diş uygulaması yapan bilim sahasıdır. Gerçek diş görünümüne ve fonksiyonuna sahip dişler, Prostodonti uzmanı tarafından kayıp dişlerin yerine takılmaktadır.
Porstodonti ya da Protez uzmanı olan kişiler normal diş hekimliği eğitim süresini tamamlar (5 yıllık) ve üç yıl süren uzmanlık eğitimine geçerler. Uzmanlık süresi, eğitim, Doktora çalışması ve pratik çalışmalar ile birlikte dört yıl sürebilmektedir. Gerekli eğitimi tamamlayan hekimler, Protez diş uzmanlığı alanında çalışmaya başlayabilirler.
Prostodonti Ne Yapar?
Ağız ve diş sağlığının başlıca sorunlarından olan diş eksikliğini, yapay diş uygulamalarıyla tedavi eden bilim “Prostodonti” olarak bilinmektedir. Tedavi için izlenecek adımlar ve kullanılacak araçlar, hastanın durumuna göre farklılık gösterir. Protez uzmanları öncelikle hastanın ağız ve diş yapısını incelemek için muayene eder, görüntüleme yöntemleri ile ağız yapısı ortaya konur ve ihtiyaca göre tedavi metodu belirlenir. Protez için diş etinin elverişli olup olmadığı da bu süreçte ortaya çıkar.
Sonraki aşamada yine hastaya uygun tedavi yöntemleri kullanılır. Genellikle tam protez olarak uygulanan tedaviler, bazı hastalarda sabit restorasyon araçları kullanılarak tamamlanır. Protez tedavisi tek bir diş için yapılabildiği gibi, tüm dişlerin elverişli koşullarda yenilenmesi için de yapılabilmektedir. Gelişmekte olan implant diş tedavi teknikleri de, hastaya ve hekimlere oldukça avantajlı çözümler sunmaktadır.
Prostodonti yalnızca protez diş tedavileri değil, ağız içi dil ve çene kemiği bozukluklarında da etkili tedavi yöntemleri uygulamaktadır. Günümüzde diş hekimliği farklı branşların bir araya gelerek, ortak tedavi belirlemesiyle hareket eden bir bilim haline gelmiştir. Hastalar diş, çene kemiği, ağız sorunlarına bağlı yüz bozuklukları gibi farklı problemler yaşayabilir. Protez uzmanları diğer uzman hekimlerle bir araya gelerek hastaya çeşitli tedavi yöntemleri sunabilir.
Protez Tedavisi Nedir? Protez Tedavi Süreci Nasıl İşler?
Prostodonti nedir? Eksik ve sorunlu diş yapılarının yapay üretilen çözümlerle tedavi edildiği bilim dalı Prostodontidir. Yapay dişler protez diş adıyla bilinmektedir. Bunlar yarım protez ve tam protez olarak ikiye ayrılır. Tam protezler günümüzde daha az kullanılsa da, takılıp çıkarılan diş protezleri anlamına gelmektedir. Yarım protezler ise belirli bölgelerdeki eksik diş sorununu gidermek için kullanılır.
Prostodonti uzmanları tarafından uygulanan bir diğer yöntem ise köprüdür. Hastaların genelinde tam diş kaybı yerine bazı dişlerin kaybı söz konusudur. Bu durumda eksik olan birkaç adet diş yerine uygun protez üretilmesi için ölçümler yapılır. Kayıp dişi içine alan diğer dişer proteze uygun gelecek şekilde kısmi olarak soyulur. Daha sonra eksik dişler yerine protez köprü çalışması yapılır.
Protez diş uzmanlığının uyguladığı yaygın yöntemlerden biri de implant diş tedavisidir. İmplantlar çene kemiğine takılan vida şeklindeki araçlardır. Eksik dişi gidermek ve diş sıralamasını korumak için yapılırlar. Bir dişin kayıp olduğu durumlardaysa, gelişen yeni yöntemlerle birlikte metal yerine porselen – seramik diş kaplamaları kullanılır. Seramik içerik dayanıklı olduğu kadar, gerçek diş rengi verdiği için hastalar tarafından tercih edilir.
Protez diş tedavi süreci sonrası hastalar ortalama bir ay içinde yeni dişleriyle uyumlu olarak hareket edebilirler. Takılan protez veya yapay dişler, kişinin rahatça gülümsemesine, konuşma sorunlarını azaltmasına ve yeme-içmeye bağlı sindirim sorunlarını düzenlemesine yardımcı olur. Bu tür tedaviler çoğunlukla zamanında tedavi görmeyen ve kurtarılamaz dişlere sahip kişilere uygulanmaktadır.
Prostodonti ve Protez diş tedavisi hakkında bilinmesi gereken temel noktaları açıklamaya çalıştık. Daha fazla bilgi almak ve sorularınızı iletmek için bizlere başvurabilirsiniz. Sağlıklı dişler ve gülüşler dileriz.