Ortodonti dünyası için bir teknoloji devrimi olarak değerlendirilen şeffaf plaklar, dişlerin estetik kaygılar taşımadan kolayca düzeltilmesini sağlayan bir tedavi yöntemidir. Dişlerdeki çarpıklıklar başta olmak üzere pek çok ortodonti sorununa çözüm sağlayan şeffaf plak tedavisi, şeffaf apareyler kullanılarak dişlerinizin ideal görünümüne kavuşmasını sağlar.
Şeffaf Plak Tedavisi
Şeffaf plak tedavisi, 3 boyutlu yazıcılarla kişiye özel olarak hazırlanan şeffaf plaklar yardımıyla diş çapraşıklığının düzeltildiği bir ortodonti tedavi yöntemidir. Şeffaf plak tedavisinde üç boyutlu yazılım sistemleri kullanılarak, dişlerde çapraşıklık, ayrık diş sorunu ve çene bölgesinde genişleme gibi pek çok tedavi yöntemi için kullanılmaktadır.
Şeffaf plak tedavisi sürecinde; hastalardan alınan ölçüler doğrultusunda 3 boyutlu sistemlerle kademeli olarak tedavi gerektiren dişleri hareket ettiren plaklar üretilir. Tedavi sonucunda hastanın kazanacağı diş yapısı bir simülasyon yardımıyla hastaya gösterilir. Tamamen şeffaf malzemeden hazırlanan diş plakları dışarıdan fark edilmez. 2 ila 4 haftalık süreçte yeni şeffaf plağa geçilmesi tedavinin sürekliliğinin sağlanması için oldukça önemlidir. Diş plakları tedavi sürecinize göre belirlenir ve her hastaya göre farklılık gösterir. Şeffaf plak tedavisinin sürekliliği için plakların günde 20-22 saat kullanılması önerilir.
Şeffaf Plaklar Nasıl Kullanılır?
Tedavi başlangıcında, bir ortodonti uzmanı desteği ile hastanın ağız içi ölçüleri alınır ve 3D yazıcılar ile kişiye özel şeffaf plaklar üretilir. Ortodonti uzmanının yönlendirmesiyle haftalık olarak kullanılacak diş plaklarının kullanım aşaması simülasyon desteği ile hastaya gösterilir. Kontrol muayeneleri esnasında tedavi süreci takip edilir. Tedavi sürecinin verimli geçmesi için, plakların yaklaşık 20-22 saat kullanılması önerilir. Şeffaf plakların yiyecek ve içecek tüketimi sırasında çıkartılması önerilir ve sonrasında dişler tekrar fırçalandıktan sonra yeniden takılır. Ancak su gibi soğuk içecekler içilirken çıkartılmasına gerek yoktur
Şeffaf Plak Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Şeffaf plak tedavisine başlamadan önce bilmeniz gerekenler nelerdir? Bu sorulara yanıt arıyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Şeffaf plak tedavisine başlamadan önce ortodonti uzmanınız, tedavi için uygun olup olmadığınızı değerlendirecektir. Tedaviye uygun bir diş estetiği sorununuz olduğu taktirde dişlerinizin ölçüsü alınacak, diş fotoğraflarınız ve röntgenleriniz çekilecektir. Röntgen yardımıyla gözlemlenen dişlerin kök durumları, diş uzunlukları ve konumları şeffaf plağınızın oluşturulmasını sağlayacaktır.
Hazırlanan dental ölçüleriniz CAD-CAM ismi verilen optik okuyucular yardımıyla 3 boyutlu tarama teknikleri ile bilgisayar ortamına aktarılacak ve tedavi sürecinizin bir simülasyonunu oluşturmanızı sağlayacaktır. Simülasyon sırasında şeffaf diş plağı tedaviniz için bir rota ve tahmini tedavi süresi oluşturulacaktır. Ardından tedavide kullanılması gereken şeffaf plaklar üç boyutlu yazıcılar ile bastırılır ve kalıpları çıkarılır. Tedavi devam ettikçe yeni plaklar hazırlanarak kullanılmaya devam edilir. Şeffaf plak tedavisi uygulanma ve hazırlık süreci ortalama 3 ila 4 hafta sürer. Ardından kişiselleştirilmiş plak tedavisine başlanır.
Şeffaf Plak Tedavisi Kimlere Uygulanır?
Şeffaf plaklar yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi, birden çok ortodontik tedavinin çözümü için kullanılabilir. Şeffaf plak tedavisinin uygulandığı başlıca ortodontik durumlar; dişlerde çarpıklık, diş aralarında boşluk ve hatalı diş kapama problemleridir. Şeffaf diş plağı tedavisine uygun olup olmadığınıza dair en doğru bilgiyi bir ortodonti uzmanından almanız fayda sağlayacaktır.
Şeffaf Plak Tedavisi Kimlere Uygulanamaz?
Şeffaf diş plağı tedavisi tüm ortodontik problemler için kullanılabilen bir tedavi yöntemi değildir. Peki hangi durumlarda şeffaf plak tedavisi kullanımı uygun ve yeterli değildir?
Çok şiddetli diş çarpıklığına sahip bireyler, iskeletsel ortodonti problemleri olan kişiler için şeffaf plak tedavisi uygun değildir. Ancak en doğru sonuç için ortodonti uzmanınız ile görüşerek karar vermeniz faydalı olacaktır.
Şeffaf Plakların Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?
Şeffaf plakların bakımı ve temizliği oldukça kolay ve konforludur. Plaklarınızın hijyeni oldukça önemlidir. Diş fırçanız yardımıyla ve sıcak olmayan bir suyla plaklarınızı günde en az 2 kez temizlemeniz önerilir. Plaklarınıza zarar verme ve matlaştırma riski sebebiyle, temizlerken diş macunu kullanmamanız önerilmez. Plaklara özel temizleme köpükleri ve tabletleri de piyasada mevcut, ilgili ürünleri de tercih edebilirsiniz.
Şeffaf Plak Tedavi Süresi Nedir? Şeffaf Plak Tedavisi Kaç Ay Sürer?
Bu sorular tedaviye başlamadan önce kullanıcıların sıkça merak ettiği konular arasında yer almaktadır. Tüm ortodonti tedavilerinde olduğu gibi diş plağı kullanım süresi de hastanın tedavi sürecine göre değişmektedir. Ortalama bir tedavi süresi yoktur. Ancak şeffaf diş plağı minimum kullanım süresi bir yıl ila bir buçuk yıl olarak belirtilebilmektedir. Hastanın ilk diş plağı randevusunda hazırlanan simülasyon sistemi tedavi süreci ve diş yapısı hakkında bir zaman planlaması sunacaktır. Dişlerde çarpıklığın şiddetine göre ayarlanan şeffaf plaklar, hastanın kullanım düzenine göre de değişen sonuçlar verecektir.
Tedavi sürecinde hastanın günde minimum 20-22 saat şeffaf plakları çıkarmadan kullanması beklenir. Dişlerdeki hareketler yalnızca belirli sürede oluşan baskıyla oraya çıkmaktadır. Diş plakları kullanıldığında hastalarda bir basınç hissi oluşur. Bu basınç durumu hasta plak kullanmaya alıştıkça ve dişler hizalanmaya başladıkça azalmaktadır. 15 günün ardından yeni bir plağa geçilerek tedaviye devam edilmektedir. Şeffaf diş plağı tedavisi süresince aylık olarak ortodonti uzmanı ile bir görüşme sağlanır ve tedavinin gelişimi izlenir.
Şeffaf Plak Tedavisinin Avantajları Nelerdir?
Klasik ortodonti tel tedavisinden farklı olarak dışarıdan fark edilmeyen şeffaf diş plağı tedavisinin pek çok avantajı bulunmaktadır. Diş plağı tedavisinin avantajları;
Estetik açıdan hastanın görüntüsünde bir değişim yaratmaması şeffaf plak tedavisinin sıkça tercih edilmesinin önemli bir sebebidir.
Şeffaf diş plakları hasta tarafından kolayca çıkarılabilirdir, gün içerisinde gerekli durumlarda şeffaf plaklar kolayca çıkarılarak hastanın günlük rutinlerini kısıtlanmamasını sağlar.
Şeffaf diş plakları kolayca çıkarıldığından daha iyi bir ağız hijyeni sağlar. Tel tedavilerinde hastaların karşılaştığı yırtılma, batma, çizilme gibi sorunları ortadan kaldırır.
Şeffaf plak tedavisinin bir diğer avantajı her yaş grubu için uygun bir tedavi yöntemi olmasıdır.
Çay, Kahve ya da Sigara Şeffaf Plakların Rengini Değiştirir mi?
Diş yapısına zarar veren ve zamanla renk bozulmasına sebep olan sigara, kahve ve çay gibi ürünler şeffaf plaklarında zamanla renginin değişmesine neden olacaktır;
ancak şeffaf plak tedavisinde kullanılan diş plakları haftalık ya da iki haftalık olarak değiştirildiğinden sorun olmayacaktır.
Şeffaf Plak Tedavisi Sırasında Ağrı Olur Mu?
Şeffaf plak tedavisi sürecinde de diğer tüm ortodonti tedavileri gibi dişlerin hareket etmesi ve çene yapısının değiştirilmesi amaçlanır. Dişlerin istenilen konuma gelebilmesi için bir kuvvet uygulanması gerekmektedir. Gün içinde uygulanan bu kuvvet, kullanıcılar tarafından belirli ölçülerde ağrıya sebep olabilir. Ancak plaklara alışma sürecinin ardından diş plak tedavisi gören kullanıcılar ağrı ya da acı hissetmemeye başlayacaktır.
Şeffaf Plak Tedavisi Sırasında Konuşma Problemi Olur Mu?
Şeffaf plak tedavisi diş ölçülerinize göre tam kalıp olarak hazırlanır. İlk günlerde plak tedavisi gören kullanıcılar alışma zorluğu yaşayabilmektedir. Ancak plaklar konuşma güçlüğüne ya da ağız içerisinde farklı noktalarda acıtma, kanama ya da konuşma güçlüğü gibi durumlara sebep olmamaktadır.
Şeffaf Plak Tedavisi Çevredekiler Tarafından Fark Edilir Mi?
Şeffaf plak tedavisi dışarıdan fark edilebilecek bir tedavi değildir. Şeffaf plaklar dişlerinizin üzerinde belli olmayacak şekilde durmaktadır. Pek çok kişi tedavi olduğunu söylediğinde çevresinden şaşırma yorumları aldığını belirtmektedir.
Şeffaf Diş Plağı Tedavisi Sonrası Dişlerde Bozulma Olur Mu?
Şeffaf diş plağı tedavisi tıpkı tel tedavisinde olduğu gibi diş ve çene yapısını düzeltmeyi hedefleyen bir ortodonti uygulamadır. Tedavinin ardından kişinin kemik yapısı tedavi sonraki süreçte kişiden kişiye değişen durumlar yaşanmasına sebebiyet verebilir. Ancak ortodonti uzmanınızın tedavi sonrası için önerilerini doğru şekilde uygulamak tedavi sonrasında sorunlar yaşamanızın önüne geçecektir.