Neden ve Ne Zaman Tercih Edilen Bir Yöntemdir?
Dikişsiz implant cerrahisinde dişeti implantın gireceği alan kadar özel bir alet ile açılır. Açılan alandan içeriye implant drilleriyle kemik içinde yuva hazırlanır. Daha sonra implant yerleştirilir ve implantın kapağı da aynı seansta yerleştirilir ve böylece cerrahi tamamlanır. İşlem sonrasında kanama, ağrı, şişlik ve enfeksiyon gelişmez. Açık cerrahiden çok daha konforlu ve basit bir işlemdir. Bir implantın yapılma süresi ortalama 5 -7 dakikadır.
Dikişsiz implant; impant yapılacak bölgenin dişetini kesmeden ve kemiği açığa çıkarmadan kapalı teknikle yapılan bir işlemdir. Genel cerrahların çok uyguladığı laporaskopik işleme benzetmek yanlış olmaz. Açık cerrahide hastalarda iyileşme çok daha geç olur. Ama kapalı cerrahi yani dikişsiz olarak yapılan işlem sonrası iyileşme çok hızlı olur. Vücut dokuları ağız ortamın açılmadığı için ödem ve enfeksiyon riski yoktur.
Özelikle sigara kullanımı çok olan hastalarda ya da enfeksiyona çok açık kişilerde bu yöntem tercih edilmeye çalışılır.
Bu Yöntemin Dezavantajı;
– Öncesinde 3D tomografi ihtiyacı vardır. Kemiği 3 boyutlu olarak görmek gerekir. Navigasyon tekniği kullanılarak implantı nereye ve hangi açıyla yerleştirileceği önceden belirlenip hazırlık yapılmalıdır.
– Kemiği inve ve düzgün seyretmeyen kişilere uygulama şansı maalesef yoktur. Sinir gibi anatomik oluşumların pozisyonel olarak uygun olmadığı durumlarda bu yöntemi uygulama pek mümkün olamamaktadır.
İmplantı uygulayacak cerrahın kemiği ve anatomik oluşumları çok iyi değerlendirmesi gerekir. Hatalı bir karar kapalı cerrahi işlemin başarısızlığına neden olabilir. Bazen hatalı işlem kalıcı hasarlar oluşturabilir, uyuşukluk hissi veya sinüzit gibi.
Dikişsiz implant yapımı için öncelikle diş implantının yerleştirileceği alanın ölçüleri alınır. Daha sonra, özel bir alet yardımıyla diş eti ve kemik dokusu minimum zararla açılır ve implantın yerleştirilmesi işlemi gerçekleştirilir. Bu işlem sonrasında dikiş kullanımına gerek kalmaz.
Dikişsiz implant, diş eksikliği yaşayan herkese uygulanabilir. Ancak, implant yapımı için öncelikle bir diş hekimi tarafından muayene yapılması ve implantın uygunluğunun değerlendirilmesi önerilir.
Dikişsiz implant işlemi, lokal anestezi altında yapılır ve genellikle ağrısızdır. Ancak, bazı durumlarda diş eti ya da diş hassasiyeti nedeniyle hafif bir ağrı hissi oluşabilir.