İçindekiler

Amalgam Dolgu Gerçeği

Amalgam Dolgu

Güvenli Amalgam Dolgu Sökümü

Günümüzde amalgam dolguların cıva içeriğinden dolayı ağızda kalıp kalmamaları ile ilgili tartışmalar vardır. Bilim insanları bu konuda hemfikir olmasalar da her gün binlerce amalgam dolgu ağızdan sökülmektedir. Araştırmalar, amalgam dolgu sökümü sırasında ciddi bir cıva buharı oluştuğunu ve oluşan bu cıva buharının hem hastaya hem de hekime ve yardımcı personele zarar verdiğini göstermektedir. Bu nedenle amalgam dolgu sökümü, mutlaka IAOMT (International Academy of Oral Medicine & Toxicology) tarafından belirlenen kurallara uygun olarak yapılmalıdır. Ancak bu kurallara uygun çalışan ve yine IAOMT tarafından bildirilen gerekli ekipmanlara sahip bir klinikte hasta, hekim ve yardımcı personel zarar görmeden amalgam dolgu söküm işlemi yapılabilmektedir.

Dentway Ağız ve Diş Sağlığı Klinikleri, IAOMT tarafından belirtilen tüm ekipman ve gerekliliklere sahiptir. Ayrıca bu işlemleri güvenli bir ortamda yapabilmek için mutlaka gerekli olan Amerikan sertifikası SMART (Safe Mercury Amalgam Removal Technique), kliniklerimizce alınmıştır. Amacımız bu işlemleri öncelikle hastalarımıza, personelimize ve kendimize zarar vermeden yapabilmektir. Amalgam dolgu bulunan dişinizde bir kırık veya yeni bir çürük meydana geldiğinde ve dolgunun yenilenmesi hekiminiz tarafından size önerildiğinde amalgam dolgu söküm işleminizi kliniklerimizde dünya standardına uygun bir şeklide yaptırabilirsiniz. Dolgu söküm işleminiz gerçekleştikten sonra dişinizdeki madde kaybına göre uygun tedavi yöntemi (Porselen Dolgu, Kompozit Dolgu, Porselen Kuron Kaplama vb.) belirlenerek uzman hekimlerimiz tarafından uygulanır. Dilerseniz güvenli bir şekilde amalgam dolgu söküm işleminiz yapıldıktan sonra geçici restorasyon ile dişiniz kapatılır ve gerekli olan tedavinizi kendi hekiminize yaptırabilirsiniz.

 

Amalgam Nedir?

Amalgam dolgu; Cıva ile bir veya birkaç elementin (gümüş, bakır, kalay vb.) birleşimi ile oluşmuş yapının dişin eksik olan kısmının yerine kullanılan bir maddedir.
Ağıza uygulanmış amalgam dolgular ağızda yıllarca kalırlar ve çok sağlam dururlar. Genelde dişten kolay ayrılmazlar ancak diş kırılırsa koparak ayrılırlar.

Amalgam Dolgunun Özellikleri Nelerdir?

+Hızlı uygulama kolaylığı; Amalgam dolgu civanın diğer materyaller ile kolay bir şekilde birleştirilmesiyle hızlı bir şekilde oluşturulabilir.

+Uygulanan bölgede nem kontrolü şart değildir; Hazırlanan dişin yani çürüğü temizlenmiş dişe uygulanırken dişi çok fazla kuru tutmak şart değildir.

+Uygulamada asit kullanılmaz; Amalgam dolgu uygulanırken asit uygulaması gerekmez buda hassasiyeti azaltır.

+Dayanıklılık iyidir; Uzun dönem kullanılır ve aşınmaya ve kırılmaya karşı çok dirençlidir. Ağızdaki ısıları çok fazla iletmez

 

-Rengi kötüdür; Amalgam gümüş renginde doku ile renk uyumu olmayan bir yapıdadır. Dişin içine dövme etkisi yaparlar ve dişin rengini bozarlar.

-Diş ile biolojik uyumsuzluk; Diş ile birbirlerine bağlanmazlar ve iyi farklı materyal olarak çalışırlar.

-Uygulama esnasında açığa çıkan cıva buharı; Uygulama esnasında cıva hekim-yardımcı personel-hasta tarafından solunabilir.

-Amalgam oluşturulurken cıva kaza riski; Amalgam partikülü elde edilebilmesi için sıvı cıva ve diğer materyallerin karıştırılması gerekir. Çoğu zaman manuel olan bu işlem sırasında cıva yere dökülebilir. Standart latex eldivenlerden deriye geçiş olabilir. Bu tür kazalarda il sağlık müdürlüğüne bilgi vermek gerekir.
Özellikle Amerikada evinizde cıvalı bir termometrenin yada fluoresan lambanın kırılması durumunda yapmanız gerekenler belli bir kurallar silsilesi ile çözümlenmesi zorunludur.

-Cıva salınımı; Amalgam uygulandıktan sonra özellikle çiğneme esnasında ve kuvvet altında cıva buharı salınımı yapar. Açığa çıkan cıva buharı solunum yoluyla ve ağız mukozası vasıtasıyla emilir.

-Amalgam sökümü özel önlemler gerektirir; Amalgam dolgusu sökülürken önlem alınarak sökülmelidir. Maliyet ve zaman kaybı oluşturur.

-Amalgam çatlağı oluşumu; Amalgam aşınmaz ama çatlak oluşturabilir hatta kırılabilir, bazen dişi kırabilir. Çünkü dişe kimyasal olarak bağlanmaz.

-Amalgam dolgular kenar sızıntısı oluşturur; Amalgam materyali sertleşirken yani kimyasal tepkime oluşurken büzülme olur. Bu büzülmeden dolayı diş ile uyumsuzluk oluşur ve kenarlarında boşluk meydana gelir. Bu boşluktan zamanla ikincil çürükler oluşur.

 

Dünyada Durum Nedir?

Çoğu Avrupa ülkesinde amalgam dolgu uygulamasında kısıtlama yoktur. Daha az riskli alternatiflerin mevcut olmasından ötürü iki ülkede, Norveç ve İsveç’te, amalgam dolguların uygulanması sona ermiştir ve yasaklanmıştır. Bunun sebebinin çevre ve insan sağlığına olası zararları engellemek için olduğu söylenmektedir.

Amerikada halen bir yasak yoktur. Ama hekimler amalgam yapmak istemiyor. Genel olarak vazgeçilmiş durumda diyebiliriz.

 

Amalgam Dolgu Yaptırabilir Miyim?

Dünya sağlık örgütü bu konuda kesin bir yasak koymuş değildir. Bilimsel çalışmalarda da ciddi bir toksititeden bahsetmemektedir. Ama artık amalgam dolgu alternatifi ve hatta daha üstün materyaller olduğu için amalgam dolgu yapılmasını tavsiye etmemekteyiz. Daha önceki yıllarda mecburiyetten yapılmakta idi ama artık gerek kalmamıştır.

Sonuç olarak yaptırmanızı önermeyiz.

Amalgam Dolgumu Söktürmeli miyim?

Amalgam dolgu ağzınızda birden fazla ve çok büyük ise tavsiye edebiliriz. Özellikle cilasız amalgam dolgulardan salınım olmaktadır. Ama küçük bir amalgam dolgunuz var ve çok parlak, cilalı, kenarları uyumlu, böyle bir amalgam dolguyu söktürmeniz şart değildir.

Sonuç itibariyle dişhekimi muayenesi sonucunda karar verilmelidir. Ama genel tabloya baktığımızda sayı ve hacim olarak fazla olan amalgam dolgular özel önlemler alınarak sökülmelidir.

Yukarda verdiğimiz bu bilgiler kesin hükümler içermez, sebebide bu tür materyallerin toksisitesinin sonuçlarını bilimsel olarak net bir şekilde ortaya koymak zaman alır ve kolay değildir.

DİŞ ESTETİĞİ UYGULAMALARI HAKKINDA BİLGİ ALMAK İSTERSENİZ BURAYA TIKLAYINIZ

Son Blog Yazıları

İmplant Tedavisinden Önce ve Sonra Neler Yapılmalıdır?

Hastalarımızdan en çok aldığımız sorulardan biri olan implant tedavisinden önce ve sonra neler yapılmalıdır? sorusunun cevaplarını sizler için derledik. Hastanın…

Süt Dişlerine Tedavi Yapılmalı Mı?

Ebeveynlerin nasıl olsa düşecek dediği süt dişlerinde herhangi bir diş rahatsızlığı durumunda sorulan ‘ Süt Dişlerine Tedavi Yapılmalı? mı sorusuna…

DÜŞEN KÖPEK DİŞ YERİNE YENİSİ ÇIKAR MI?

Düşen köpek diş yerine yenisi çıkar mı? Köpek dişinin ağızdaki fonksiyonu nedir? Ne zaman köpek dişi oluşur ve hangi yaş…

Online Hızlı Randevu