Diş Estetiği Nedir?
Diş estetiği uygulamaları nedir ? sorusu son zamanlarda çok merak edilmektedir. Diş Hekimliği, insanlığın çok uzun zamandır üzerinde çalışma yaptığı dönemler içerisinde gelişmekle beraber, ilk amacı sağlık ve tedavi olan bir meslek grubudur. Uzun süreler boyunca genellikle sadece tedaviye odaklanan, yani daha çok sorun odaklı olan ve estetik düşkünlüğü olmayan diş hekimliği, gelişen materyallerle ve ilerleyen teknolojik durumlarla beraber artık sadece insanlara tedavi değil estetik anlamda çok büyük katma değer sağlayan bir dizi yeni uygulama yöntemleriyle çalışmaktadır. İşte bu uygulamalara verilen genel isim ise Diş Estetiği’dir.
Estetik Diş Hekimliği günümüzde insanların maruz kaldığı, artan görsel etkenler sonucunda her anlamda gelişen estetik kaygı, beklentileri karşılayabilmek ve uygulayabilmek için hem konvansiyonel (klasik) yöntemlerden hem de son derece ileri teknolojik oluşumlardan yararlanmaktadır. Örnek vermek gerekirse eski dönemlerde çürümüş veya kırılmış dolgu ile tedavi olabilecek dişler daha çok metal içerikli alaşımlarla (altın, gümüş, civa) tedavi edilmekteydi. Bu alaşımlar gerek materyal özellikleri gerek yapıları sebebiyle görüntü anlamında estetik değillerdi. Gelişen materyal kapasiteleri ile beraber üretimi gerçekleştirilen kompozit dolgular sayesinde artık tedavi edilecek dişlerde yapılacak dolguların diş ile aynı renkte olması sağlanabilmektedir. Böylelikle dişlerin renk ve form bütünlüğü sağlanarak estetik bir duruş gerçekleştirilebilmektedir. Bu durum Diş Estetiği’nin ilk adımlarından birisidir.
Diş estetiği uygulamaları nedir? sorusunun yanı sıra Estetik Diş Hekimliği hakkında da bilgi alabilirsiniz.
Diş Estetiği Uygulamaları Neleri Kapsamaktadır?
-Gülüş Estetiği
Estetik Diş Hekimliği’nin en önemli konularından biri Gülüş Estetiğidir. Kişisel beklentilerin göz önüne alınarak fonksiyon, estetik ve doğallığın birleştirildiği en güzel gülüşü planlamaktır. Genellikle uygulamaları beyazlatma (bleaching), porselen laminalar, implant uygulamaları veya diş eti seviyelendirme (gingivoplasti) gibi bir veya birkaç uygulamanın senkronlu şekilde gerçekleştirilmesi ile elde edilir. Gülüş estetiğinde hastanın yüz formu ve şekli, ten rengi, cinsiyeti, yaşı, dudakları, dudak kenarlarının durumu, dişlerin rengi, dizilimi ve diş eti yapısı gibi unsurlar göz önünde bulundurulur. Bazı durumlarda estetik kapsamı tüm tedavileri içerebilir. Bazı durumlarda ise biri ya da birkaçı ile Gülüş Estetiği istenilen seviyeye getirilebilmektedir.
-Diş Eti Estetiği (Pembe Estetik)
Bazı kişilerde özellikle gülüş anının maksimum evresinde diş eti dokusunun çok fazla görünmesi veya dişlerin kısa görünmesi durumu olabilir. “Gummy Smile” olarak adlandırılan bu sorun hastalarda memnuniyetsizlik yaratabilmektedir. Fakat bu vakalar basit bir diş eti şekillendirme uygulaması ile tedavi edilebilmektedirler. Bu uygulamalarda kullanılan Lazer cihazları ile işlem esnasında kanama olmamakta ve lazer cihazlarının en önemli özelliklerinden biri olan hızlı doku iyileşmesi görülmektedir. Uygulamadan sonra iyileşme periyoduna bırakılan dişetlerindeki kalıcı pembe estetik sonuç çok kısa sürede elde edilebilmektedir.
-Diş Beyazlatma (Bleaching)
Estetik Diş Hekimliği’nin belki de en sık uygulanan uygulaması olan Diş Beyazlatma işlemi uzun yıllardır gerçekleştirilen bir işlemdir. Hekim gözetiminde yapıldığı sürece uygun jel kullanımı ile dişe herhangi bir zararı bulunmayan bu işlem, gerektiğinde uygun zaman aralıklarında tekrarlanabilmekte ve estetik unsurlar çerçevesinde yenilenebilmektedir. Güvenilirliği kanıtlanmış bu yöntemle hasta beklentisi çok kısa sürede gerçekleştirilip kişilerin tatmini ve mutluluğu sağlanabilmektedir.
-Kompozit Bonding Uygulamaları
Ön bölge dişlerde kimi zaman çapraşıklığın giderilmesinde, kimi zaman oluşmuş olan kırık ve çürük dokularının restorasyonu için yapılan veya kısa ya da küçük bulunan dişlerin genişletilmesi çalışmalarını yapmak için uygulanan işlemlerdir. Bu çalışmalarda uygulanan Kompozit Dolgular birebir kişinin diş rengine ve ışık geçirgenliğine uyacak şekilde seçilip daha sonra diş formlarına dikkat ederek uygulanırlar. Bu aşamalardan sonra uygun form verme ve cila işlemleri ile yapılmış bonding uygulamalarında Estetik Gülüş yakalanıp, yapılan dolgular dişler ile aynı parlaklık ve renk tonuna sahip olmaktadır. Kimi zaman dişlere hiç dokunulmadan sadece belli alanlara uygulanarak yapılan bir işlem olduğu için Estetik Diş Hekimliği’nin minimum işlem özelliği bakımından öne çıkan unsurlarındandır.
-Porselen Lamina Uygulamaları
Lamina uygulamaları belki de estetik diş hekimliğinin son dönemdeki en gelişmiş unsurudur. Bu uygulamalar ufak çapraşıklık varlığında, ortodontik tedavi görmek istemeyen kişilerde, diş rengi ve formlarının estetik olmadığı kişilerde, dişlerin küçük veya aralıklı olduğu kişilerde, diş dokusunda kırık meydana gelmiş kişilerde yapılmaktadır. Lamina uygulamalarında diş dokusundaki ön yüzeyde çok az veya hiç aşındırma yapılmamaktadır. Yüksek estetik hassasiyeti olan porselen materyaller ile birebir uygulama yapılacak dişe özgü yapılıp, uygulanmaktadır. Yapımı esnasında kişinin gülüş estetiği başlığı altındaki detaylarına uyulmalıdır. İdeal şekilde yapılan lamina uygulamalarında estetik kazanım çok yüksektir. Işık geçirgenliği yüksek olan laminalar kişi beklentisine çok uygun sonuçlar verir.
-Full Estetik Porselen Kuronlar
Toplum içerisinde “kaplama” olarak bilinen bu restorasyon çeşidinde dişler tamamıyla kesilip küçültülerek yapılacak kaplamalara yer açılır. Eskiden kuron uygulamalarında dayanıklılık ve ömür sağlanabilmesi için metal alt yapı oluşturulup üzerine porselen işlenmekteydi. Her ne kadar porselen estetik bir unsur olsa da alt yapısında bulunan metal kısım nedeniyle yeterli ışık geçirgenliği sağlanamamaktaydı ve istenilen doğal dişe yakın görünüm yakalanamamaktaydı. Diş Estetiği’ndeki gelişmeler ile birlikte artık günümüzde metal alt yapı içermeyen kuronlar yapılabilmektedir. Bazen full porselen şeklinde bazen ise zirkonyum materyal desteği ile uygulanır. Bu restorasyonlar doğal dişe çok yakın ışık geçirgenliği ve kırılımı ile hasta beklentilerini karşılayabilmektedir.
-İmplant Uygulamaları
Özellikle ön bölgede gerçekleşen diş kayıplarında boşluğun doldurulması için köprü protez uygulamaları estetik beklentiyi karşılayamamaktadır. Bu sebeple kaybedilmiş diş bölgesine yapılan İmplant Uygulamaları sonucunda yapılan protezle diş eti ve form uyumu yakalanabilmektedir. Gelişen malzeme süreçleri sonucunda artık implantlar da estetik görünüme ulaşmıştır. Eskiden sadece titanyum alaşım metal olarak üretilen implantlar günümüzde zirkonyum ile full estetik konuma kavuşmuştur. Bu sayede diş eti dokusunun altından metal yansıması probleminin önüne geçilmiştir.
-Inley / Onlay Restorasyonlar
Estetik diş hekimliğinin bir başka konusu olan Inley/Onlay Dolgular direkt olarak hekim tarafından yapılmayan dolgulardır. Bundan dolayı indirekt dolgular ismiyle de adlandırılırlar. Bu dolgular alınan ölçülerin teknisyenlere gönderilmesi ile laboratuvar ortamında yapılırlar. Özellikle diş dokusunda büyük hacim ve form kaybı ya da yan diş ile ideal kontak istenen durumlarda uygulanan bu dolgularda, kompozit ve porselen materyalleri kullanılabilmektedir. Yapılan dolgunun materyal dayanımı yüksek olup aynı zamanda renk, form ve yapı gibi unsurlar açısından tamamen kişinin dişiyle uyumlu ve estetiktir.
-Lazer Uygulamaları
Başka sektörel gelişmelerin yansıması olarak estetik diş hekimliğinde yer bulan Lazer Uygulamaları gittikçe konumunu arttırmaktadır. Günümüzde çürük dokusunun uzaklaştırılması ve dişeti uygulamalarıyla kendine yer bulmaktadır. Diş eti dokusunun şekillendirilmesi işlemlerinde özellikle kanama olmaması ve doku iyileşmesinin yüksek olması sayesinde lazer cihazları kullanılmaktadır. Özellikle aşırı sigara tüketimine bağlı diş eti dokusunda gerçekleşen pigmentasyon (kahverengi görünüm) varlığının giderilmesinde klasik yöntemler olan bisturi kullanımına göre çok daha efektiftir ve hasta konforunu ciddi oranda arttırmaktadır. İyileşme periyodundaki hızı göz önüne alındığı takdirde klasik yöntemlere göre daha çok tercih edilirler.
2 Responses
Dişlerim genetik olarak, genel anlamda büyük fakat üstte ön iki dişim tabiri caizse tavşan dişi ve uzunluğunun yanı sıra yanlara doğru da geniş. Dişlerimde herhangi bir yamukluk yok fakat ön dişlerimin geniş olmasından rahatsızlık duyduğum zamanlar oluyor. Buna yönelik bir tedavi yönteminiz var mı? Varsa bu tedavi ne kadar sürüyor?
Merhaba, size daha iyi bilgi vermek adına 0 (530) 667 67 34 no’lu klinik telefonumuza dişlerinizin gülerkenki fotoğraflarını atabilirseniz seviniriz.
Comments are closed.