BEBEKLERDE AĞIZ KOKUSU PROBLEMİ TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

roundline

BEBEKLERDE AĞIZ KOKUSU PROBLEMİ TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

Bebeklerde Ağız Kokusu Problemi nedir ve sebepleri nelerdir? Bebeklerde ağız kokusu problemi tedavisi var mı? Bu yazımızda, ebeveynlerin sıkça karşılaştığı durumlardan biri olan bebeklerdeki ağız kokusu sorununu ve olası nedenlerini inceleyecek, tedavi yolları konusunda siz değerli takipçilerimizi bilgilendirmeye çalışacağız.

Bebeklerde Ağız Kokusunun Sebebi Nedir?

Bebeklerde ağız kokusu problemi tek bir nedene bağlanamayacak kadar geniş kapsamlı bir konudur. Bebeklerde meydana gelebilen bu sorun elbette anne babaların endişe etmelerine neden olmaktadır.  Peki, bebeklerdeki ağız kokusunun nedenleri hangileri olabilir? Problemin ortaya çıkmasına sebep olan bazı yaygın durumları aşağıda sıralamaya çalışacağız.

Eksikliklerden Kaynaklı Bebek Ağız Kokusu Problemi

Bebeklerin bazı mineral veya vitaminleri yeterli olarak almaması ağız kokusuna neden olabilir. Yaygın olarak B12 vitamini eksikliğinin rahatsız edici kokuya neden olabildiği bilinmektedir. Bunun yanında, bebeklerde sık görülen demir eksikliği durumu da, bu problemin oluşmasına sebebiyet verir.

Bu gibi durumlarda öncelikle hekiminizle görüşmeniz ve önerilere göre bir beslenme programı oluşturmanız yararlı olacaktır. Vitamin ve mineral eksikliği dışında, bebeklerin aç olduğu veya yeterli su almadığı durumlarda ağız kokusu oluşabilir. Özellikle gece oluşan kokuların nedeniyse ağız salgısının azalması olabilmektedir.

Ağız Sağlığı Sorunlarına Bağlı Bebeklerde Ağız Kokusu Problemi

Ağız sağlığına bağlı koku oluşma sorunu genellikle bebeklerin diş çıkarma evrelerine denk gelmektedir. Diş çıkarma dönemlerinde ağız kokusu oluşması beklenebilir. Ağız içi sorunlara bağlı bir diğer etken ise diş veya biberon çürükleridir.

Dişlerde veya ağız içinde meydana gelen iltihaplar kokuya neden olabilir. Bebeğinizi dikkatli gözlemlemeniz böyle sorunlarda son derece önemlidir. Çürük, damak problemi ya da iltihap gibi ağız içi sağlığını ilgilendiren durumlarda hekiminize başvurmanız yararlı olacaktır.

Sindirim Sistemine Bağlı Bebeklerde Ağız Kokusu Nedenleri

Mide ve bağırsak kaynaklı birçok etken, zaman içinde ağız kokusunu belirgin şekilde hissedilmesine neden olabilir. Bağırsakların fonksiyonunu tam olarak yerine getirememesi, besinlerin yeterince emilememesi bu problemin yaygın sebepleri arasındadır.

Bunun yanında, ülser gibi mide rahatsızlıkları ve kusma sorunları da koku oluşumunu tetiklemektedir. Mide ve bağırsak bakterileri ile bağırsakta kurt oluşumu gibi çeşitli faktörler bebeklerde bu tür koku problemlerinin oluşmasına sebebiyet vermektedir.

Enfeksiyon Kaynaklı Bebeklerde Ağız Kokma Sorunları

Burun ya da geniz etinin dışında, sinüs ve akciğer iltihapları da ağız kokusuna neden olabilmektedir. Çocuklarda sık karşılaşılan bademcik enfeksiyonlarında da koku ortaya çıkabilir. Boğazdaki bakteri oluşumu ve burun akıntısı nedeniyle pek çok bebekte ağız kokusu görülmektedir. Burada dikkat edilmesi gerekilen en önemli husus çocuğunuzun ateşidir. Vücutta meydana gelebilen iltihap sorunlarında genellikle ateşin çıktığı bilinmektedir.

https://www.high-endrolex.com/45

Enfeksiyon dışında bazı rahatsızlıklar da, çocuklarda ağız kokusu problemi gibi etkilerin ortaya çıkmasına neden olur. Diyabet hastalığı bunlardan biridir. Şeker hastalıklarında ağızdan hissedilir ölçüde keskin kokular gelebilir. Kimi böbrek sorunlarında ve bazı kan hastalıklarında farklı derecelerde koku oluşması gözlenebilir.

Bebeklerde Ağız Kokusu Rahatsızlığının Diğer Nedenleri

Çocuklarda ağız kokusu çeşitli rahatsızlıklara veya enfeksiyon gibi nedenlere dayanmıyorsa, sorun ağız bakımıyla ilgili olabilir. Doğru şekilde temizlenmeyen diş ve damak bölgelerindeki yiyecekler zaman içinde çürümelere ve kokuya neden olabilir.

Ayrıca çocuklara verilen biberon ve emziklerin de temiz tutulması önemlidir. Temizlik işleminin doğal yollarla yapılması, gerekirse biberon ve emzik temizliği için hekimlerden bilgi alınması yararlı olacaktır.

Bebeklerde Ağız Kokusu Problemi Tedavi Edilebilir mi?

Bebeklerdeki ağız kokusu sorunu, yukarıda bahsettiğimiz genel temizlik ve hijyen kurallarına uyulduğunda azalacaktır. Fakat bu sorun 40 – 60 günden sonra hala devam ediyorsa doktorunuza başvurmanız ve sorunun kaynağını öğrenmeniz gerekecektir. Bu süreden önce ebeveyn olarak temizliğe özen göstermeniz ve buna göre davranmanız yararlı olabilir.

Diş ve dilleri bebekler için üretilmiş fırçalarla temizlemek, çocuğa mümkün olduğunca doğal gıdalar vermek, biberon ve emzikleri sterilize etmek, günlük su ihtiyacını aldığından emin olmak, anne baba olarak dikkat etmeniz gereken önemli noktalardır. Sorun devam ediyorsa mutlaka hekiminizle görüşmeniz ve gerekli tahlilleri yaptırmanız gerekir.

Bebeklerde ağız kokusu problemi ile ilgili olarak bu sorunu yaşayan ebeveynleri bilgilendirmeye çalıştık. Sağlıklı ve mutlu günler diliyoruz.

Online Hızlı Randevu