Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri

roundline

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri farklılık olmakla birlikte yaklaşık olarak 4 ila 7 aylıkken çok sık diş çıkarma belirtileri gösterir. Diş çıkarma zamanında bebeğinizde ilk dişleri çıkana kadar biraz problem olur. 3. aydan başlayıp 12 ila 14. aya kadar olan süreçte ilk dişler büyümeye başlar ve diş etlerinden çıkmaktadır. Bu durum, diş çıkmadan hemen öncesinde biraz şişmeye ve hassasiyete sebep olur. Çok nadir anlarda bazı bebekler dişleri çıkmış olarak bile doğabilmektedir. (yaklaşık 2000’de 1) Bebekte diş çıkarma göstergelerini fark etmek ve bebeğinizin ilk küçük dişleri kendini göstermeye başladığında yapmanız gerekenleri bilmek çok önemlidir.

Diş çıkarma zamanının bebeğinizi rahatsız ettiğini fark ettiğinizde bebeğinizi rahatlatma yollarına göz atmanızda fayda var. Bebeğiniz ilk birkaç ay içerisinde genişleyip gelişirken bebeğinizin ön dişlerinin yaklaşık olarak 4 ila 6. ayda çıkmasını bekleyin diş çıkarma göstergeleri genelde dişin ucu görünmeden yaklaşık üç ila beş gün öncesinde görülmektedir. Detaylı bilgileri diş çıkarma evreleriyle ilgili yazıda okuyabilirsiniz.

Bebeklerde en sık görülen diş çıkarma belirtileri şunlardır:

Daha Çok Isırma:

Diş çıkarmakta olan bebekler, diş etlerinde hissettikleri ağrıyı rahatlatmak için oyuncaklarını veya parmaklarını ısırmak isteyebilir.

İştah Eksikliği:

Bebeklerde iştah eksikliği olur ve ağızlarındaki problem sebebiyle yemek yemeyi veya bir şey içmeyi reddederler.

Salya Çokluğu:

Bebeğin diş çıkardığını gösteren göstergelerden biri salyadaki fazlalaşmadır. Salyada aşırı fazlalaşmanın sonucunda bazı bebeklerde ishal görülmektedir, bu da pişiğe sebep olabilir. Yumuşak dışkı olduğunu fark ederseniz bebeğinizin susuz olmadığından emin olun ve yüksek ateş ya da kanlı veya iltihaplı dışkı görürseniz doktorunuza başvurun.

Ağız Bölgesinde Kızarıklık:

Aşırı sayıda salya bebeğin ağzı, çenesi ve göğsü çevresinde hafif bir kızarıklığa sebep olabileceğinden bebeği gözlemlemek ve tükürüğü temizlemek oldukça önemlidir. Cildi daha çok tahriş etmesinden çok sık ve sert silmemeye dikkat etmeniz gerekmektedir.

Daha Çok Emme İsteği:

Bu gösterge, ısırma gibi bebeğinizin diş etlerinden çıkacak bir dişin sebep olduğu baskıyı düşürmeye çalışması sonucunda ortaya çıkmaktadır.

Bebeğin Kulağını Çekmesi:

Bu bebekler diş çıkarırken çok fazla görülmeyen bir göstergedir ama bazı bebekler hassaslaşan diş etlerindeki acıyı hafifletmek için kulaklarını çekebilir.

Uykuda Zorlanma:

Şişme ve hassasiyet sonucunda rahatsızlık sebebiyle bebeğiniz geceleri veya uyku saatinde zor uyuklayabilir. Bebeğinizin rahatça uykuya dalmasını sağlayacak ipuçlarımıza göz atabilirsiniz.

Huysuz Davranışlar:

Bebeğinizin yeni dişleri çıkarken huzursuz veya sinirli olması gayet doğaldır. Diş çıkarma sonucunda hassaslaşan diş etleri çocuğunuzun normalden daha fazla huysuz olmasına sebep olabilir. Bebeğinizin dikkatini başka yere çekmek veya bebeğinizi kucaklamak bazen acıyı hafifletebilmektedir.

Yüksek Ateşlenme:

Diş çıkaran bebeğin vücut ısısı biraz yükselebilir ve buna genellikle diş ateşi denmektedir. Ama 38°C yukarısında olan ateş diş çıkarmayla bağlantılı değildir ve tedavi edilmesi gereken bir problem veya iltihap olduğu anlamına gelmektedir. Çocuğunuzun çok huzursuzlanması, yüksek ateşin devam etmesi durumda veya 38°C üstünde olması konusunda veya bebeğinizde diğer hastalık göstergelerini görmeniz durumunda bebeğinizin doktoruyla görüşmenizde yarar var. Çocuğunuzun dişlerinin kendisi hazır olduğunda çıkacağını unutmamanızı önermekteyiz. Dişlerin beklenen dönemlerde çıkmaması durumunda endişelenmeyin çünkü her çocuk değişiktir.

 

Çocuklar Hangi Yaşlarda Diş Çıkarırlar:

Çocuklarda diş çıkarma zamanları genel olarak şu biçimdedir:

Üst Ön Dişler: 6-8 aylıkken çıkar ve 6-7 yaşta dökülmektedir.

Üst Yan Dişler: 9-11 aylıkken çıkar ve 7-8 yaşta dökülmektedir.

Üst Köpek Dişleri: 16-20 aylıkken çıkar ve 10-12 yaşta dökülmektedir.

Üst Küçük Azılar: 12-16 aylıkken çıkar ve 9-11 yaşta dökülmektedir.

Üst Büyük Azılar: 20-30 aylıkken çıkar ve 10-12 yaşta dökülmektedir.

Alt Ön Dişler: 5-7 aylıkken çıkar ve 6-7 yaşta dökülmektedir.

Alt Yan Dişler: 10-12 aylıkken çıkar ve 7-8 yaşta dökülmektedir.

Alt Köpek Dişleri: 16-20 aylıkken çıkar ve 9-12 yaşta dökülmektedir.

Alt Küçük Azılar: 12-16 aylıkken çıkar ve 9-11 yaşta dökülmektedir.

Alt Büyük Azılar: 20-30 aylıkken çıkar ve 10-12 yaşta dökülmektedir.

Kliniğimizde bulunan uzman çocuk diş hekimlerinden randevu almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Online Hızlı Randevu