Bonding tedavisi, dişleri aşındırmadan estetik dolgu malzemeleri ile dişlerin estetik görünümü geliştirmeye yönelik bir işlemdir. Bonding tedavisi uygulamaları ile tek seansta doğal ve estetik bir gülüş elde edilir. Lamina porselen uygulamalarını düşünmeyen kişiler için alternatif bir tedavi yöntemi olabilir. Bu durum dişlerin durumuna göre değişkenlik gösterir.
Bonding tedavisi 1 saat gibi bir sürede dişlerde aşındırma yapmadan uygulanabilen, estetiğin ön planda tutulduğu bir tedavi şeklidir. Kişinin sıralı, düzgün, olması gereken boyutta, daha beyaz ve doğal görünümlü dişlere sahip olmasını sağlar. Bonding tedavisi ayrıca Lamina porselen uygulaması yaptırmayı düşünen kişilere de geçiş dönemi tedavisi olarak uygulanabilmektedir. Bu sayede kişiler, Lamina Porselen uygulamasından önce dişlerinin yeni görünümünü önceden görebilme şansını yakalamış ve alışma sürecini de kolaylıkla atlatmış olurlar.
Bonding Tedavisi Hangi Dişler için Uygundur?
Dişlerin arasında diastema denilen boşluk veya boşluklar bulunuyorsa,
Dişlerin ucunda kırık varsa,
Dişlerin boyunu uzatmak ve büyütmek amacıyla,
Dişlerin şeklinden ve renginden kişi memnun değilse,
Dişlerin pozisyonları itibariyle var olan bozukluğu düzeltmek amacıyla
Dişlerin yüzeyindeki var olan aşınmayı kapatmak amacıyla yapılmaktadır.
Bonding Tedavisi Herkes için Uygun Mudur?
Bonding tedavisi, büyüme ve gelişimin tamamlandığı kişiler için uygundur. Çocuklarda ise ancak travma nedeniyle ön dişte kırık meydana geldiyse, çocuğun hem sağlık hem de özgüvenini zedelememesi açısından hekim tarafından muayene edilerek çocuk diş hekimi (pedodontist) ile yapılan konsültasyon sonucu uygun görülürse yapılabilmektedir.
Bonding tedavisi genellikle yetişkinlerde kozmetik anlamda yapılan uygulamalardır. Kişinin gülüşünü geliştirmeyi amaçlayan bir işlem olup kaybolan özgür gülüşünü ve özgüvenini kendisine geri kazandırır.
Bonding tedavisi ağrılı bir işlem midir?
Bonding tedavisinde çoğu zaman anestezi bile uygulanmaz. Çünkü dişe herhangi bir aşındırma yapılmadığı için anesteziye gerek duyulmaz. Bonding tedavisinde dişe aşındırma yapılmadığı için işlem sırasında kişi herhangi bir şekilde ağrı duymaz. İşlemden hemen sonra kişi normal yaşantısına devam edebilir. Dişte çürük olması durumunda çürük temizleme veya varsa eski dolgunun sökümü sırasında bir ağrı duyma olasılığı olduğu zaman anestezi yapılır. Anestezi uygulaması sayesinde bu işlemler sırasında da kişinin ağrı duymaması sağlanmış olur.
Bonding tedavisi sonrası dikkat edilmesi gerekenler ve bakım:
Bonding tedavisi uygulamasından sonra, dişlerin bakımı çok daha önem kazanır. Düzenli fırçalama, diş ipi kullanımı genel ağız ve diş sağlığını üst düzeyde tutmayı sağlarken, dolguların da renginin zamanla değişmesi durumunun önüne geçmiş olur. Çünkü dolgular zamanla renk değiştirebilirler, bu durum bonding uygulamasının dezavantajını oluşturur. 6 ayda bir düzenli diş hekimi kontrollerinin aksatılmaması, genel ağız-diş sağlığı ve bonding tedavisinin kontrolünü sağlamak açısından da önemlidir. Bu kontroller sırasında, dolguların cilalarının yenilenmesi bonding tedavisinin daha uzun dönemde kullanılmasını sağlar. Bonding tedavisinde kullanılan estetik dolgular, ön dişlerin alacağı darbelere karşı güçlendirilmiş ve ısırma koparma kuvvetlerine karşı da dayanıklı olan kompozit dolgulardır. Kişinin kendi dişini kıracak olan her darbe bonding tedavisi yapılmış dişin dolgusunu da kırabilir. Kişinin kendi dişiyle yapmasını önermediğimiz şeyleri bonding tedavisi yapılmış dişlerle de yapmasını önermeyiz. Kişinin sert kabuklu kuruyemişleri dişleri ile kırmaktan, tırnak yeme ve kalem ısırmak alışkanlığından vazgeçmesi bonding tedavisinin ömrünü uzatır.