İçindekiler

Çocuklarda Ağız ve Diş Bakımı

Çocuklarda ağız ve diş bakımı, sağlıklı dişlerin gelişimi ve çürük oluşumunu önleme açısından oldukça önemlidir. İşte çocuklarda ağız ve diş sağlığını korumak için dikkate alınması gereken önemli noktalar:

Dişler, sabah kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan önce günde iki kez fırçalanmalıdır.
Diş fırçası, diş macunu uygulamadan önce ya da sonra su ile ıslatılmamalıdır. Ağız içinde bulunan tükürük, macunun yeterli miktarda köpürmesini sağlayacaktır.
Fırçaya az miktarda diş macunu alarak bütün dişlerin iç, dış ve çiğneyici yüzeyleri çok bastırmadan dikkatlice fırçalanmalıdır.
Diş eti kenarları dairesel hareketlerle fırçalanmalıdır.
Fırçalama süresi 2 dakikadan az olmamalıdır.
Dil, damak ve yanak içleri de dikkatlice temizlenmelidir.
Fırça kıllarının ulaşamadığı diş aralarını temizlemek için mutlaka diş ipi ya da ara yüz fırçaları kullanılmalıdır.
Diş yüzeylerini çizmemek ve aşındırmamak için sert fırçalardan uzak durmalısınız.
Fırçalamanın etkisini arttırmak ve ferahlık sağlamak amacıyla ağız gargaralarından yararlanılabilir.
3 yaşına kadar flüor içermeyen diş macunları kullanılmalıdır.
3 yaşından sonra flüor içeren macunlar diş hekiminin tavsiye ettiği miktarda kullanılabilir.
Çocuklar dişlerini fırçalarken mutlaka bir ebeveyn eşliğinde olmalıdır, temizleyemedikleri yerlerde mutlaka destek olunmalıdır.

Çocuklarda Beslenme

2 yaşından sonra gece yatmadan önce ve uyku sırasında süt verilmemelidir.
Şeker içeren yiyecek ve içecekler tüketildikten sonra eğer dişler fırçalanamıyorsa mutlaka su içilmelidir veya diş dostu sakızlardan çiğnenmelidir.
Akşam yemeğinden sonra ve ara öğünlerde meyve ve kuruyemiş gibi diş yüzeyine yapışmayan sert gıdalar tercih edilmelidir.

Çocuklarda ağız ve diş sağlığına erken yaşlarda dikkat edilmesi, sağlıklı diş alışkanlıklarının kazandırılması ve düzenli diş hekimi kontrolleriyle çocuğunuzun diş sağlığını korumak mümkündür. Ebeveynler, çocuklarına ağız ve diş bakımını öğretmek ve bu alışkanlıkları desteklemek için çaba göstermelidir.

 

Dr. Dilek Kiper Akatay
Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Uzm.

3 Responses

  1. Kızım 8 yaşında azı dili çürük ve şişti 7 gün antibiyotik kullandık şiş indi doktorum çekilsin eğer çekmezsek dedi alttaki gelen diş sararır ve çabuk çürür dedi diğer doktor sakın 10 yaşından önce çekilmesin yaşa çabuk çürür bira ağrı yapar sonra keser dedi doğrusu nedir

  2. 6 yaşına giren bir oğlum var dün ilk alt süt dişini düşürdü arkada 2 ta azı dişleri çürümüş simsiyah sizce bu disklerin çekilmesi mi gerek dişçiye gittik küçücük çocuğa sinirlerini alıp kanal yaptıracağım dedi sizce bu uygun bisey mi 6 yaşındaki cocuga

    1. Merhaba, öncelikle yeni dişiniz hayırlı olsun. Bahsettiğiniz çürük dişler, süt azı dişleri. Bu dişlerin değişim zamanı 9-10 yaşlarında oluyor. Değişim zamanına kadar ağızda sağlıklı olarak kalmaları çok kıymetli. Doktorunuz çok doğru bir tedavi önermiş. Eğer çürük, dişin sinir dokusuna kadar ilerlemiş ise dişe amputasyon veya kanal tedavisi uygulanarak tedavi edilmesi gerekir. Bu dişlerin erken kaybı hem beslenme zorluğuna hem de ileride ortodontik sıkıntılara neden olur. Kesinlikle ciddi bir enfeksiyon problemi olmadığı sürece çektirmemenizi öneririz. Sağlıklı günler dileklerimizle.

Comments are closed.

Son Blog Yazıları

İmplant Tedavisinden Önce ve Sonra Neler Yapılmalıdır?

Hastalarımızdan en çok aldığımız sorulardan biri olan implant tedavisinden önce ve sonra neler yapılmalıdır? sorusunun cevaplarını sizler için derledik. Hastanın…

Süt Dişlerine Tedavi Yapılmalı Mı?

Ebeveynlerin nasıl olsa düşecek dediği süt dişlerinde herhangi bir diş rahatsızlığı durumunda sorulan ‘ Süt Dişlerine Tedavi Yapılmalı? mı sorusuna…

DÜŞEN KÖPEK DİŞ YERİNE YENİSİ ÇIKAR MI?

Düşen köpek diş yerine yenisi çıkar mı? Köpek dişinin ağızdaki fonksiyonu nedir? Ne zaman köpek dişi oluşur ve hangi yaş…

Online Hızlı Randevu