Son zamanlarda ebeveynlerin en çok danıştığı konulardan biri; çocuklarda diş çürüğü gelişme mekanizması ‘dır. “Diş çürüğü” karbonhidratların bakteri plağı içerisindeki mikroorganizmalar tarafından parçalanmasıyla oluşan organik asitin diş sert dokularında meydana getirdiği demineralizasyondur. Çürüğün gelişiminde rol oynayan başlıca faktörler konak yani yatkın dişler, çürük yapıcı bakterilerin varlığı, beslenmedeki karbonhidratlar (şeker) ve yeterli süredir.
KONAK x MİKROORGANİZMA x KARBONHİDRAT x SÜRE = ÇÜRÜK
Bu faktörlerden birinin olmaması yani sıfır olması halinde denkleme göre çürük değeri de sıfır olmaktadır. Yani çürük oluşmamaktadır. Bu da çürükten korunmada diş fırçalama kadar beslenme alışkanlıklarının da büyük önem taşıdığını göstermektedir. Karbonhidrattan zengin gıda alımı çürük insidansını arttırır. Bunun yanı sıra karbonhidrat türü yiyeceklerin alınım sıklığının da çürük gelişiminde önemli rolü vardır. Yapılan araştırmalar plak pH’sının karbonhidrat alımından sonra 30 dakika süre ile karyojenik seviyede kaldığını göstermiştir. Buna göre öğün aralarında atıştırma şeklinde tekrarlayan karbonhidrat alınımı diş yüzeyinde hemen sabit bir asidik ortam oluşturabilir. Diş plağında oluşan asitler plak pH’sını birkaç dakikada çürük başlatabilecek kritik seviyeye ( 5,5) düşürürler. Bu değerin altında diş sert dokularının demineralizasyonu başlar. Dişte mineral kaybı olur ve çürük kavitesi oluşur.
Çocuklarda Diş Çürüğü Neden Oluşur?
Ağız sağlığını etkileyen birçok durum olsa çocuklarda diş çürüğü oluşumuna sebep olan iki durum vardır. Bunlar; şekerli yiyecek ve içeceklerin aşırı derecede tüketilmesidir. Çocuğunuz şekerli bir şey tükettiğinde dişlerindeki plakta bulunan bakteriler şekeri asitlere dönüştürür. Ardından bu asitler onun diş minesine saldırır. Diş minesi zayıfladıkça delikler oluşmaya başlar ve çocuklarda diş çürüğü gelişme mekanizması bu şekilde işler. Şeker uzun sürede yavaş yavaş tüketilirse çocuğunuzun dişlerine hızla tüketilmesinden daha fazla zarar verir. Diş çürümesinin sebepleri düşünüldüğünde ikinci durumun alıştırma bardağı olmasının nedeni de budur. Çocuğunuz gün boyunca elinde şekerli içecekle dolu alıştırma bardağıyla geziyorsa şeker yavaş yavaş dişlerinin etrafında toplanıyordur. Bu yüzden çocuklar 12 aylık olana dek alıştırma biberonların bıraktırılması önerilir. Yani küçük çocuğunuz halen elinde alıştırma bardağı/biberonuyla geziyorsa bunun önüne geçilmelidir.
Çocuğunuzun dişlerindeki çürüklerden endişe duyuyorsanız alanında uzman diş hekimlerinin yer aldığı kliniğimizle iletişime geçin.