Çocuklarda diş gıcırdatmasının birçok sebebi vardır. Bunlar dişlerdeki kapanış ile ilgili bozukluklar, yüksek yapılmış bir restorasyon, beslenme bozuklukları, bağırsak parazitleri, psikolojik faktörler olabilir. İlk adımda sorunun ağız içi kaynaklı olup olmadığının belirlenebilmesi için diş doktoruna gidilmelidir. Gıcırdatma diş kaynaklı değilse duruma göre psikolojik destek, eğer sindirim sistemi kaynaklı ise çocuk gastroenteroloji uzmanından yardım alınmalıdır.
-(Bruksizm) Diş Gıcırdatmanın Belirtileri
Dişlerin yüzeylerinde aşınmalar, kırılmalar, çatlaklar, düzleşmeler, minenin incelmesi veya ortadan kalkmasıyla hissedilen sıcak ve soğuk hassasiyetleri, dil kenarında ve yanak içlerinde tahriş, dil kenarlarında dantel şeklinde izler görülebilir. Ayrıca çiğneme kaslarındaki sürekli kasılmadan dolayı ağrı, çene yüz ağrıları, şakaklarınızda başlayan hafif bir baş ağrısı önemli bulgulardandır. Bazı hastalarda çene eklemi problemleri de oluşabilmektedir. Ayrıca ileri düzeyde diş sıkma ve diş gıcırdatma alışkanlığı olan kişilerde, dişlerde bir miktar sallanma ve dişleri çevreleyen kemik dokusunda da yıkımların artması ve bunun sonucu kemiğin erimesi ve diş eti çekilmesi görülebilmektedir.
-Diş Gıcırdatmanın Kesin Çözümü Çene Botoksu Mudur?
Gece plağının yanında takviye olarak botoks ile tedavi yapılması olumlu sonuçlar doğurabilmektedir. Botoks bu konuda etkili bir tedavidir çünkü çene kasları bir süre sonra aşırı kasma işlemini bırakabiliyor. Çiğneme kasına belirli noktalardan uygulanan botoks enjeksiyonu kasta bulunan stresi yok eder. Böylece kasılmalar, kontrol dışı diş sıkmalar ortadan kalkabilmektedir. Yaklaşık 4-5 ay etkisini koruyor. Birkaç sene düzenli olarak yapıldığı zaman çok kuvvetli olan çene kaslarının kasılması zayıfladığı için, gıcırdama problemi ciddi oranda azalıyor hatta bitebiliyor. Aşırı çene sıkma yüzünden güçlenip genişleyen çene kaslar inceliyor, yüz şekli daha ovalleşiyor.