İçindekiler

Çocuklarda Yaşa Göre Ağız Ve Diş Sağlığı

Çocuklarda Yaşlara Göre Ağız Ve Diş Sağlığı

YAŞ 1


Bir yaşında alt ve üst ön bölgedeki kesici dişler ağızda yerlerini alırlar. İlk dişin sürmeye başlamasından itibaren dişler her beslenme sonrasında temizlenmeye başlanmalıdır. Dişlerin temizlenmesinde en etkili yöntem, annenin temiz bir tülbent bezi işaret parmağına dolayarak veya parmak fırça yardımıyla bebeğinin dişlerini temizlemesidir. Bu yöntem sayesinde hem dişler temizlenmiş olur hem de bebeğin dişetlerine masaj etkisi olacağından dişlerin daha kolay sürmesi sağlanmış olur.
Bebeklik döneminde ağız ve diş sağlığı açısından büyük risk oluşturan, halk arasında “Biberon Çürüğü” olarak bilinen erken dönem çocukluk çağı çürüklerinden korunabilmek için 1 yaşında ilk diş muayenesinin yapılması büyük önem taşımaktadır.

YAŞ 3

Çocuk 3 yaşına geldiğinde 20 adet olan tüm süt dişleri ağız içerisinde sürmesini tamamlar. Çeneler arası kapanış ilişkileri de bu yaşta tam olarak oturmuş olmaktadır. Bu nedenle emzik kullanımı veya parmak emme gibi kötü alışkanlıkların en geç bu dönemde bırakılmış olması gerekir.
Çeneler içerisinde sürekli dişlerin gelişimi devam etmektedir. Çocukların en hareketli olduğu bu dönemde diş travmalarına sıklıkla rastlanır. Süt dişine gelen bir travma altta gelişmekte olan sürekli diş germine de zarar verebilir. Bu nedenle bu dönemde yaşanan ve çene bölgesini ilgilendiren tüm travmalar hakkında çocuğunuzun ağız ve diş sağlığını takip eden pedodontistinizi mutlaka bilgilendirmelisiniz.

YAŞ 6

Okula hazırlık dönemindeki çocuklar, bu dönemde ilk olarak süt dişlerini kaybederler ve ilk sürekli dişleri ağızda yerini almaya başlar. İlk önce ilk süren süt dişi olan alt kesici dişler değişir. Genellikle süt dişi kendiliğinden sallanmaya başlar ve düşer. Sonrasında sürekli diş kendisini ağız içerisinde gösterir. Ancak bazen süt kesici dişleri düşmeden sürekli dişler dil tarafından sürmeye başlarlar. Anne-babaların genellikle çok büyük endişeye kapıldıkları böyle bir durumda mümkün olduğunca duyulan endişe çocuğa yansıtılmadan bir pedodontiste başvurulmalıdır. Pedodontist, kendiliğinden düşmeyen süt dişinin düşmesine yardımcı olur; sonrasında da sürekli diş, dilin hareketiyle olması gerektiği yere doğru kayar ve doğru yerini alır.
Bu dönemde ağız ve diş sağlığı açısından dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan bir diğeri de süt dişlerinin en arkasından sürmeye başlayan 6 yaş dişleri yani 1. büyük azı dişleridir. Bu dişler, süt dişlerinin yerini almadığından ve ikinci süt azı dişinin arkasından çıktıkları için genellikle çocuk tarafından da anne-baba tarafından da fark edilmeyebilirler. Ancak ömür boyu ağız içerisinde kalacak olan ve çiğneyici yüzeyinde çok derin girinti ve çıkıntıları olan 6 yaş dişlerinin ilk çıkmaya başladıkları andan itibaren çürükten koruyucu uygulamalarla (fissür örtücü ve yüzeysel fluorid uygulamaları gibi) korunmaya başlamaları büyük önem taşır.

YAŞ 10

Ağız ve diş sağlığı açısından en büyük değişimler 10 yaşına kadar yaşanır. Sürekli kesici dişler tamamen ağız içerisindeki yerlerini almışlardır. Süt azı dişleri de değişmeye bu dönemde başlar. Bu nedenle çeneler arası kapanış ilişkilerinde de büyük değişimler olmaktadır. Doğru kapanış ilişkilerinin olması ve sürekli dişlerin sağlıklı bir şekilde ağız içerisindeki yerlerini alabilmeleri için ağızda çürük diş bulunmaması ve çürükten koruyucu uygulamaların düzenli olarak 4 -6 ayda bir tekrarlanması gerekir.
Sıklıkla yaşanan diş çapraşıklıklarının doğru bir şekilde değerlendirilebilmesi için ilk ortodontik muayenenin bu dönemde yapılmış olması gerekir. Doğru zamanda yapılan ortodontik muayene sayesinde bazen basit uygulamalarla uzun yıllar ortodontik (diş teli) tedavisi uygulamasının önüne geçilebilmektedir.

YAŞ 13

13 yaşında tüm süt dişleri yerini sürekli dişlere bırakmıştır. 12 yaş dişleri olan 2. büyük azı dişlerinin de sürmesiyle 28 adet sürekli diş, dizideki yerini hemen hemen almış olur. 20 yaş dişi olan 3. büyük azı dişleri çene kemiği içerisinde gelişimine devam ederler. Bu dönemde panoramik radyografi (çene kemiği röntgeni) alınarak 20 yaş dişlerinin gelişimi kontrol edilmelidir. Bazen bu dişler, olmaları gerektiği sürme yolunda olmazlar ve 12 yaş dişlerinin köküne dayanırlar. Böyle bir durumda dişlere baskı uyguladıklarından zaman içerisinde mükemmel bir diş dizisi olan bireyde dişler sıkışmaya ve dişler arasında çapraşıklıklar oluşmaya başlar. Böyle bir durumda da geriye dönüş ancak ortodontik tedavi ile mümkün olabilmektedir. Erken dönemde alınan panoramik radyografi sayesinde bu durumun önüne geçilmiş olunur.

EĞER BU YAŞ GRUPLARINA DAHİLSENİZ VEYA ÇOCUĞUNUZ BU YAŞ GRUPLARI İÇİNDEYSE MUTLAKA BURAYA TIKLAYINIZ

50 Responses

  1. merhaba 13 yaşındayım, dişim çekilecek, implant imkanım yok bu yaşta. Dişlerim kayar mı?

    1. Merhaba, ideal implant uygulaması için yaklaşık olarak kemik gelişiminin durduğu 18 yaşına kadar beklemek gerekir. Başka bir çapraşıklık probleminiz varsa bu dişleri de tedavi etmek maksadıyla ortodonti tedavisi olup sonra dişleriniz bozulmasın ya da kaymasın diye sabitleştirici apareyler ile o süreye kadar beklenebilir. Eğer ortodonti tedavisine ihtiyaç yok ise direkt sabitleştirici apareyler ile 18 yasınıza kadar beklenilebilir. Eğer çekilicek diş boşluğu ön bölge estetik kısımlarda ise yanlardaki dişlere dokunmadan marryland köprü ile o boşluk estetik olarak doldurulabilir. Sağlıklı günler dileriz.

  2. 13 yasindaki oğlumun köpek dışının bir tanesi cıktı kendiliğinden. Yerine yeni kalıcı dış çıkarmı.

    1. Merhabalar, üst köpek dişleri süt dişlerinin değişim sıralamasında en son düşen dişlerdendir. Yaklaşık 11 ile 13 yaş arasında değişim gösterirler. Alttan gelen kalıcı dişin süt dişinin kökünü eritmesi sebebiyle dişi düşmüştür. Gelen kalıcı dişin hangi doğrultuda geldiğini ve yaklaşık ne zaman süreceğini tespit edebilmek için panoromik radyografi almak ve klinik muayene ile birlikte yorumlamak daha uygun olacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

    2. Merhaba ben 17 yaşındayım 2.küçük azı dişlerim 2 taraftakide çok sallnıyordu ve bende çıkarttım telrardan yenisi çıkarmı

  3. 27.05.2011 doğumlu oğlum 14.06.2020 günü trafik kazası sonucu üst kesici iki dişi tamamen kırıldı, yinden üçün dişi çıkarmı, ne tür gıdalar verirsek bu ihtimali yükseltebiliriz, cevap verirseniz sevinirim.

    1. Merhabalar, öncelikle çok geçmiş olsun. Oğlunuz 9 yaşında, kırılan dişler kalıcı dişleri ve malesef yerine yenilerinin gelme ihtimali olmayacaktır. Diş tamamen yerinden çıktı mı yoksa sadece kırık mı var? Kırıldıysa hangi kısmından kırıldı? Dişi ağzında duruyorsa bizim her şekilde tedavi etme şansımız bulunmaktadır. Zaman gectikçe başarı şansı azalmaktadır. Bu sebeple öncelikle dişin köklerinin de durumunu görebilmek için radyografik muayene ve klinik muayene yapılması gereklidir. Travmadan sonra dişin ağızda kalma şansını yükseltmek için travna sonrası en kısa zamanda yapılan ilk müdahele şekli ve düzenli takip çok önemlidir. Travma sonrası yumuşak beslenme ve düzenli fırçalama da dişin çevre dokularla birlikte sağlıklı iyileşme göstermesi açısından büyük önem taşır. Bundan sonrası için bir takip planı oluşturmak için bir çocuk diş hekimine muayene olmasını öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

  4. Merhaba oğlum 13 yasinda şut dişleri düştü fakat yerine yenileri gelmedi napmaliyim

    1. Merhaba, bir dişhekimine muayene olup panoramik röntgen çekilerek detaylı incelenmesi gerekmektedir. Dilerseniz sizin için randevu oluşturabiliriz. Geçmiş olsun.

  5. 13 yaşındayım ve arka azı dişlerimden bir tanesi sallanıyor dişin düşmeme ihtimali var mı varsa da düşmemesi için birşey yapabilir miyiz ve düşüm düşerse tekrar çık a ihtimali var mı

  6. 14 yaşındayım dol arka azı dişim çok ağrıyor 2 yelden delinmiş ağrıaına dayanamıyorum artık pandemiden dolayı hastanelerde açık değil mecburen çektirmem gerekiyor ama öektirirsem yerine yenisi gelmez diye korkuyorum yerine yenisi gelir mi?

    1. Merhaba, dişlerinizin yerine yenisi gelmez muayenizin yapılıp uygunsa kanal tedavisi ile dişler ağızda uzun süre kullanılabilir. Dilerseniz randevu için iletişim bilgilerimizden ulaşabilirsiniz.

  7. Merhaba 13 yaşımdayım köpek dişimin arkasının arkasındaki dişim sallanıyor ama daha düşmeden diğer diş geldi. Ucu görûnüyor. Bekleyeyim mi yoksa gidip çektirelim mi

    1. Merhaba Büşra Hanım, öncelikle geçmiş olsun. 13 Yaşında bahsettiğiniz yerdeki süt dişinin düşme vakti gelmiş. Ucu gözüken dişiniz de çıkan daimi dişiniz. Sallanan süt dişinizi en kısa sürede gidip çektirmenizi öneririz.

  8. 14 yaşındayım iki köpek dişimde 2 kez düştüğü için şuan diğer dişlerimden kısa ve küçükler. bu yaştan sonra o iki dişim diğer dişlerim ile aynı hizzaya gelir mi?

    1. Merhaba, ağız içi fotoğrafınızı ve varsa panoromik radyografinizi bizimle paylaşırsanız ortodontistimizle de görüşerek size doğru bir yönlendirme yapabiliriz.

  9. KızIm 14 yasinda ama lateral dişleri gelişmiyor. Ne yapmalıyiz?

    1. Merhaba, kızınız 14 yaşında ve lateral dişleri henüz sürmediyse diş eksikligi olma ihtimali yüksektir. Anne veya babada diş eksikliği olup olmadığı önemli bir kriterdir. Bunu belirleyebilmek ve net bir cevap verebilmek için panoromik radyografi ile birlikte değerlendirme yapmak da fayda vardır. Sağlıklı günler dileriz.

  10. Merhaba be im kizim 13 yasinda ortodentis tedavisi bitikten sonra yirmilik disleri icin cekim karari verildi yirmilik dis cekimin yas sinirlamasi varmi saygilarimla ogremek istiyom

    1. Merhaba ,
      Yirmiyaş dişlerinin röntgenini çekip bakmak gerekir. Eğer dişlerin oluşumu uygunsa çekilebilir. Bu nedenle yaştan çok dişlerin gelişimine bakmak gerek

  11. Merhaba ben 13 yaşındayım 5 sene önce düşen öndeki 4 dişlerim şimdi yine sallanıyor eğer onlar düşerse yerine yenisi çıkar mı? Düşmesini istemiyorum bunun bir çözümü varmı?

  12. Meraba oglum 11 yasinda ve butun azi disleri curumeye basladi tek tek cektirmeye basladik yerine yenisi cikarmi bide on iki disi baya onde duruyo ne yapabiliriz

  13. Merhabalar kızım 15 yasinda ve üst iki kopek disi cikti yenileri gelirmi vr ne kadar surer gelmesi

  14. Merhaba , ben 16 yaşındayım üst yan kesici dişlerimden bir tanesi yamuk eğer dişimi oynatıp kendim çıkarırsam yerine yenisi gelirmi??

    1. Merhaba. 17 yaşındayım. Ön kesici dişimden fırçaladığım zaman küçük bir kan geliyor. Düşme riski var mı, varsa yenilenir mi? Cevaplarsanız sevinirim, teşekkürler.

      1. Sert fırçalamaya bağlı kanama olabilir. Bakteri plakları da dişetinde kanamaya sebep olabilir. Diştaşı temizliği yapılabilir. Kendiliğinden düşmez.

  15. Merhaba oğlum 15 yaşında üst ortadaki dışı daha yukardan cıktı cektirirsek tekrar çıkarmı acaba teşekkür ederim.

  16. Merhaba!10 yaşındayım ve azı dişim çürük çok ağrıyor onu çektirsem geri çıkarmı ve dişim dolgulu çektiklerinde acır mı?

  17. İyi günler;
    14 Yaşındaki kızımın alt yan çenede 2dişi eksik. Dolu boş dolu boş dolu şeklinde sıralanıyor. implant diş yaptırmak istemiyorum. Bu yaşta köprü diş yapılabilir mi? Teşekkürler.

    1. Merhaba, çocuğunuzun yaşı gereği hala buyume gelismesi devam etmektedir. Bu yuzden implant ya da porselen tedavisi yapılamaz. Eksik dislerin tedavisi icin bu yasta ortodontik olarak gerekli tedaviler yapilip bosluklar kapatılabilir. Bunun icin uzman hekimimizin sizi muayene etmesini öneririz. Dilerseniz randevunuzu organize edebiliriz.

  18. İyi günler;
    Ben 14 yaşındayım ve sol Üst köpek dişim çıktı. Geri çıkar mı acaba ?

  19. Merhaba köpek dişimin yanındaki diş düştü. Yenisi gelir mi? Yoksa implant mı yaptırmalıyım.

    1. merhaba, kişinin yaşına bağlı olarak bu değişebilir. erişkin kişilerde diş düşmesi normal değildir. düşen diş süt dişi değilse altından yenisi gelmesi beklenmez bu sebeple boşluğa implant yapılması en iyi tedavi yöntemi olacaktır. tabiki öncelikle kemik seviyesini görebilmek için röntgen çekilmesi ardından klinik muayene yapılması önemlidir.

  20. Methaba cocugum 8yasinda sut dislerinin altinda kendi kalıcı dişlerinin hic biri olusmamis kökleri bile yok dedi doktor gelmezmi yeni disleri ne yapmam gerekiyo

    1. Merhabalar, total diş eksiklikleri genellikle genetik hastalıklarla birlikte görülebilmektedir. Böyle durumlarda süt dişlerini ve kalıcı dişleri de etkileyebilir. Süt dişlerinin sayısının tam olması ve kalıcı dişlerinin hiç oluşmaması rastlanılan bir durum değildir. Bunun için bir çocuk diş hekimi tarafından panoromik radyografi ile birlikte detaylı muayene olmasını öneririz. Sağlıklı günler dileğiyle.

  21. Merhabalar oğlum 3 yaşında ağızında 20 tane dişi var en arkadan azı diş çıkıyor galiba çok şiş ve huzurluğunu yaşıyor 2 gecedir normal bi durum mu

    1. Merhaba, öncelikle oğlunuzu güzel günlerde büyütmenizi dileriz. Oğlunuz şu anda süt dişi dizisinin son diş grubu olan 2. süt azı dişlerini çıkarıyor olmalı. Bu azı dişleri diğerlerine göre biraz daha büyüktür ve sürmesi biraz daha uzun zaman alır. Sürerken o bölgedeki dişetini rahatlamak için her yemek sonrası yumuşak diş fırçasıyla o bölgeyi fırçalamanızı öneririz. Bu, aynı zamanda dişetine masaj etkisi yaratacak ve oğlunuzu rahatlatacaktır.

      1. Merhaba, kızınız süt dişlerini dediğiniz gibi diliyle oynayarak biraz daha hızlı düşürmüş. Bu durumun herhangi bir kalsiyum veya başka bir eksikle ilgisi yok, merak etmeyin. Yeni dişleri yakın zamanda gelmeye başlayacaktır. Sadece süt dişleri, yeni diş gelmeden düştükleri için dişeti o bölgede iyileşiyor ve yeni diş sağlıklı dişetini aşıp sürmekte biraz zorlanabiliyor. O yüzden normalden biraz daha geç sürebilirler. Herhangi bir probleme neden olmaz. Sağlıklı günler dileriz.

  22. Mrb.
    12 yas ikinci büyük azı dişine kanal tedavisi yapıldı.yerine yeni dış çıkar mı. Kanal tedavisi yeni çıkacak dişi olumsuz etkiler mı.

    1. Merhaba 12 yaş dişi sizin daimi kalıcı dişiniz. Yerine yenisi çıkmayacaktır. Kanal tedavisi olması gerektiği gibi yapıldıysa uzun yıllar sorun çıkarmadan diş ağzınızda kalır. Sağlıklı günler dileriz.

  23. Merhaba, on üç yaşıma gireli 2-3 ay oldu alt soldaki yan kesici ve köpek dişim sallanıyor normal mi?

    1. Merhabalar, 13 yaşında kalıcı dişler tamamlanmış olmalıdır. Bahsettiğiniz dişlerin sallanması ancak ağızda düşmemiş bir süt dişi varsa görülebilir. Ağız içi fotoğraf gönderebilirseniz size daha net bir şekilde yardımcı olabiliriz

  24. Merhaba..14 yaş oğlumun üst kesici ve köpek dişi 3 adet kırıldı kazada..1 hafta oldu.bize protez olur dediler ..protezler de kalite değişiyor mu…implant erken mi..diş çene kemiği zarar görmemiş…ilerde üst çenede erime olur mu…çaresizce yazdım neler yapabiliriz..ünv. hast uygun mu bu tedavi için.film var elimde yollayabilir.saygilar

    1. Merhabalar, öncelikle geçmiş olsun. Dişlerin kırılmış olması ile yerinden tamamen çıkması tedavi planlaması açısından farklılık gösterecektir. Eğer kırıldıysa röntgen ile birlikte değerlendirmesi yapılıp, kırığın şekline göre dişlerin kanal tedavisi ya da kompozit restorasyonlar ile tedavisi yapılabilir. Tamamen yerinden çıktıysa, dişsiz bölgenin ileride yapılacak implant tedavisi için korunabilmesi, estetik ve fonksiyonu açışından da ilk aşamada dişli bir protez ya da yan dişlerden destek alınarak bir köprü planlanabilir. Büyüme gelişim devam ettiği için 18 yaş sonrası da implant ile kalıcı tedavisi yapılabilir. İsterseniz röntgenini ve ağız içi fotoğrafını gönderebilirsiniz, böylelikle size daha doğru bir yönlendirme yapabiliriz. Sağlıklı günler dileriz

  25. Merhaba oğlum 2 yaşında ve üstteki ön dört dışı biberon çürüğü oldu. Doktora gittik florur uyguladı ama hiç bı faydasi olmadı 2 si kırıldı 2 tanesinde aşinarak kırılmaya devam ediyor erken yaşta ana dış cikarmi kalan 2 dişin kurtarılma şansı varmi

    1. Merhabalar, erken yaşta gece biberonla süt tüketimine bağlı çürüklere sıklıkla rastlamaktayız. Bu gibi durumlarda fluor uygulaması mine tabakasını güçlendirerek ancak çocuk koltukta işlem yaptırana kadar dişin ağız içinde kalmasını sağlayabilir. Mutlaka dişlerin tedavileri yapılmalıdır. Fırçalama ve beslenme alışkanlıkları değiştirilmezse oluşan çürükler ilerlemeye devam edecektir. Bu yaş grubunda dişlerin tedavileri genel anestezi altında tam teşekküllü hastanelerde yapılmaktadır. Tedavi seçeneklerini belirlemek için öncelikle bir çocuk diş hekimine muayene olmasını öneririz. Sağlıklı günler dileriz

  26. Merhabalar oğlum yaşında arka alt azı dişlerinden biri çürük kanal tedavisi yapmadan diş çekilirse yerine cikarmi çıkarsa sağlıklı olurmu bide çürük yandaki dişlere bulaşık teşekkürler

    1. Merhaba, oğlunuzun yaşı yazılmamış. Bu konuda yorum yapabilmemiz için yaşını ve çürüğünün süt dişinde mi, sürekli dişinde mi olduğunu bilmemiz; en önemlisi de dişlerinin röntgenini görmemiz gerekir. Çürük diş, süt dişi de olsa kanal tedavisi yapılarak ağızda tutulabiliyorsa mutlaka tedavi edilip dişin kendi değişim zamanına kadar ağızda kalması çok önemli. Bize oğlunuzun panoromik radyografisini (diş, çene röntgenini) çektirip gönderebilirseniz biz de çürük diş veya dişleriyle ilgili nasıl bir yol izlemenizin doğru olacağı konusunda size daha sağlıklı bilgi verebiliriz.
      Süt dişlerinin altında yerlerine gelecek olan sürekli dişler var ancak burada yaş çok önemli.

Comments are closed.

Son Blog Yazıları

İmplant Tedavisinden Önce ve Sonra Neler Yapılmalıdır?

Hastalarımızdan en çok aldığımız sorulardan biri olan implant tedavisinden önce ve sonra neler yapılmalıdır? sorusunun cevaplarını sizler için derledik. Hastanın…

Süt Dişlerine Tedavi Yapılmalı Mı?

Ebeveynlerin nasıl olsa düşecek dediği süt dişlerinde herhangi bir diş rahatsızlığı durumunda sorulan ‘ Süt Dişlerine Tedavi Yapılmalı? mı sorusuna…

DÜŞEN KÖPEK DİŞ YERİNE YENİSİ ÇIKAR MI?

Düşen köpek diş yerine yenisi çıkar mı? Köpek dişinin ağızdaki fonksiyonu nedir? Ne zaman köpek dişi oluşur ve hangi yaş…

Online Hızlı Randevu