Damakların çekilmemesi için ne yapmalıyız? Damak ya da diş eti çekilmesinin sebepleri nelerdir? Evde diş eti tedavi yolları var mı? Diş eti veya damak çekilmesi dişlere zarar veriyor mu?
Damakların çekilmemesi için ne yapmalıyız, sorusuna ve takipçilerimizden gelen damakla ilgili diğer merak edilen konulara bu sayfamızda yer vermeye çalıştık.
Damak Çekilmesi Nedir?
Damak çekilmesi sorunu toplumda yaygın olarak görülen ağız sağlığı sorunlarından biridir. Damakların çekilmesine karşı yapılacaklar konusuna gelmeden önce damağın veya diş etinin yapısını ve sağlığımız açısından önemini bilmemiz yararlı olacaktır. Bundan dolayı damak çekilmesini ve bazı önemli tedavi yollarını kısaca özetmek istiyoruz.
Diş eti çekilmesi ya da damak çekilmesi dişlerin tutunduğu bölgenin zaman içinde doğal yapısını kaybetmesi durumudur. Yumuşak bir dokuyla sarılı olan dokunun zarar görmesine neden olan, diş hekimliğinde Periodontitis olarak adlandırılan soruna karşı dikkatli olmak gerekir.
Damak çekilmesinin çözümü özellikle erken aşamalarda oldukça kolaydır. Kişi tek başına doğru uygulamalarla çekilmenin önüne geçebilir. Bunun için doğru diş fırçalamayı bilmek ve günde 2 – 3 kere diş fırçalamayı alışkanlık haline getirmek gerekir. Doğru diş fırçalama yollarını araştırmak veya hekiminizden öğrenmek size katkı sağlayabilir.
Diş fırçalama yanında, diş ipi kullanmak ve gargara yapmak da diş eti çekilmesiyle mücadele etmenize destek olacaktır. Sabah kahvaltılarından sonra veya yatmadan yarım saat önce diş fırçalayarak, genel ağız sağlığınızı ve diş etlerinizi korumanız mümkün olabilir.
Damak Neden Çekilir?
Damak çekilmesinin sebepleri birbirinden farklı olabilse de, genel olarak bu duruma sebep olan etken ağız içinde bulunan bakteri oluşumlarıdır. Plak olarak adlandırılan bakteri tabakaları zaman içinde damak bölgesinde birikir. Bu plak tabakaları ağız bakımına rağmen yeniden oluşmaya meyillidir. Bundan dolayı diş temizliğinde düzenli hareket etmek oldukça önemlidir.
Ağız sağlığına özen göstermemek ve özellikle şekerli yiyecekler sonrası temizlik yapmamak plak oluşumuna ve daha sonra efeksiyon, tartar veya diş taşı oluşumuna sebep olur. Diş hekimliğinde bu aşamalar genellikle ilerlemiş bir damak sorunu olarak görülür. Ağız içi bakım yollarının yeterli olmadığı durumlarda çok geçmeden diş hekimlerine başvurulması zorunlu hale gelir.
Damak Çekilmesi İltihabı
Damak veya diş eti çekilmesinin neden olduğu bakteri tabakaları kişinin ağız sağlığını tehdit edecek boyutlara ulaşabilir. Bakterilerin sürekli olarak üremesi ve damağa zarar vermesi nedeniyle dişlerin tutunduğu bölgeler sorunlu bir hale gelir. Bunun sonucu olarak dişlerin kaybedilmesi, kemiğin zarar görmesi, genel sağlığın bozulması ve kötü görünen bir ağıza sahip olunması gibi durumlar ortaya çıkabilir.
Damak iltihabı farklı nedenlerden dolayı da rastlanabilen bir durumdur. Bazı kanser hastalarında diş eti çekilmesi gözlenebilir. Tütün mamulü kullanımı gibi zararlı alışkanlıklar da damak çekilmesi sebebi olarak bilinir. Kişinin hamileliğe bağlı veya yaşlanmaya bağlı hormon dengesi sorunları ağız sağlığını ve damak yapısını bozacak durumlara neden olabilir. Düzenli kullanılan bazı ilaçların veya kötü beslenmenin damak çekilmesi sebepleri arasında olduğu bilinmektedir.
Damak Çekilmesi Nasıl Anlaşılır?
Damak veya diş eti çekilme belirtileri genellikle gözle görülebilir. Sağlıklı damak yapısında dişler ve damak dengeli olarak birbirine bağlıdır. Damak hafif ve açık pembe bir yapıya sahiptir. Damak sorunlarındaysa diş eti daha koyu ve kırmızımsı bir renge bürünebilir. Sağlıklı damakların üzerinde gözle görülür şişmelerle karşılaşılmaz.
Damak sorunlarında yemek yemede ve çiğnemede zorluklar, tekrar eden ağız kokusu problemleri, gözle görülür diş boşlukları, şişkinlikler, koyu renge veya kırmızıya kaçan damak renkleri, kanama, dişlerin tam birbirleri üzerine kapanmaması, uzun görünen dişler gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Damakların Çekilmemesi İçin Ne Yapmalıyız?
Yukarıda belirttiğimiz gibi damak çekilmemesi için yapılacaklar arasında en fazla önem verilmesi gerekilen şey düzenli diş temizliğidir. Düzenli fırçalamayla hafif seyreden çekilmelerin önüne geçilebilir. Sabah ve akşam gibi iki ayrı zamanda diş fırçalamak son derece önemlidir. Mümkünse günde bir kere diş ipinden yararlanılabilir.
Damakların çekilmemesi için ne yapmalıyız, sorusuna yanıt vermeye çalıştık. Çeşitli nedenlerle meydana gelebilen ve temizlikle çözüm bulunamayan sorunlar için diş hekiminizden randevu almanız gerektiğini hatırlatmak isteriz.