Diş eti çekilmesinin sebepleri arasında diş bakımının yetersiz yapılması, diş fırçalama yöntemlerinin yanlış olması, genetik faktörler ve diş eti hastalıkları sayılabilir. Ancak en önemli detay dişlerin fırçalanmamasıdır. Yaygın olan bu diş hastalığının tedavisi uzun sürer ancak önlem alınması kolaydır.
Diş Eti Neden Çekilir?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi buna sebep olan birden fazla faktör bulunmaktadır. Diş fırçalama yönteminin yanlış olması, diş eti hastalığı ve genetik faktörler buna sebep olabilmektedir. Her gün dişlere gerekli özenin gösterilmesi, bakımının yapılması yani dişlerimizi doktorların da önerdiği gibi günde 2 defa fırçalamalıyız. Yemek yedikten sonra fırçalanmayan diş yüzeyindeki bakteriler, tartar ve çürük şeklinde hem dişe hem de diş etinize oldukça zarar vermektedir. Dişlerinizin temiz kalması için almanız gereken birinci önlem diş fırçalamaktır ve aynı zamanda diş eti hastalıkları için diş fırçalamak çok önemlidir. Bakteri plağı yavaş yavaş diş diplerinize indiği zaman diş etlerinizde apse, iltihap ve daha kötü sonuçlar meydana gelebilmektedir.
Diş Eti Çekilmesinin Başka Nedenleri
– Dişlerinizi sıkmak, gıcırdatmak
– Diş taşları, bakteri plağı
– Çapraşık dişlenme
– Sigara içme alışkanlığı
– Diş eti iltihabı, apsesi
– Şeker hastalığı
– Cerrahi yaralanmalar
– Doğum kontrol hapları
– Stres
– Dudak ve yanak kas bağlantılarının dişe yakın olması
Diş Eti Çekilmesinin Belirtileri Nelerdir?
Diş eti çekilmesi; ağızda koku, diş eti kanamaları ile kendini belli etmeye başlar. Bu durumlarda diş hekimine görünmelisiniz.
Diş Eti Çekilmesinin Tedavisi
Diş eti üzerinde meydana gelen defektler, hasarlı bölgeye dolgu uygulaması veya dişin tamamının kaplanması ile tedavi edilir. Bu şekilde meydana gelen hassasiyet de ortadan kalkmış olur. Tedavi sırasında yapay greftler kullanılabilir. Mine matrix protein esaslı jeller de tedavilerin başarı oranını yükseltmektedir.