dis eti cekilmesi tedavisi
İçindekiler

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş eti çekilmesi en sıkıntılı ve diş rahatsızlıklarından biridir ve diş sağlığı açısından birçok olumsuz sonuca yol açar. Bu nedenle diş eti tedavisi nasıl yapılır sorusu diş eti problemi yaşayanlar en çok merak ettiği konulardan biridir. Öncelikle belirtelim ki, diş eti çekilmesi tedavisi diş hekimleri ya da diş sağlığı uzmanları tarafından yapılması gerekir. Bu tedavilerin çeşitliliği vakanın durumuna göre karar verilmesine neden olur. Diş eti çekilmesinin tedavi edilme yöntemlerinin başında dişeti operasyonu , kök hücre (PRF)  gibi yöntemler yapılabilir.

Diş Eti Çekilmesi Nedir? Diş Eti Neden Çekilir?

Diş eti çekilmesi, dişin içine yerleştiği, dişi saran et dokusunun dişten belirli oranlarda ayrılması ve diş köküne doğru geri çekilmesidir. Diş etinin çekilmesi ağızda bazı şekil bozukluklarına, dişlerle diş eti arasında boşluklar oluşmasına neden olur. Bu boşluklarda biriken bakteriler de hastalığa yol açar. Daha da önemlisi hastalanan diş eti tedavi edilmez ise diş, dişi destekleyen dokular ve çene kemiği ciddi şekilde zarar görebilir hatta bu süreç diş kayıplarına da neden olabilir. Diş eti çekilen bölgede hassasiyet , kanama ve kötü görüntü oluşur. Pekiyi diş eti çekilmesi tedavisi nasıl yapılır? Tedavi aşamasından önce diş eti çekilmesinin nedenlerini de ortaya koymak, alınacak tedbirleri hatırlatmak, kuşkusuz, diş eti çekilmesini daha baştan önlemeye yardımcı olacaktır.

Diş Eti Çekilmesinin Nedenleri

– Diş eti çekilmesinin ana nedenlerinden biri periodontal hastalıklardır. Bu hastalıklar bakteri oluşumu nedeniyle meydana gelen diş eti enfeksiyonlarıdır ve diş eti çekilmesine neden olur.

– Yanlış fırça kullanımı da diş etlerinin zarar görmesine çekilmesine etki eden faktörlerden biridir. Diş fırçası seçilirken özellikle sert fırçalardan kaçınılması gerekir.

– Diş eti çekilmesinin bir başka nedeni de yetersiz ya da ihmal edilen ağız bakımı nedeniyle ağızda bakteri ve plak oluşması ve oluşan bu bakteri ve plakların dişi etine zarar vermesi ve de enfekte etmesidir.

– Sigara kullanımı da tüm diğer zararlarının yanı sıra dişlere ve diş etlerine de zara verir. Dişlere biriken nikotin maddesi dişte lekelere ve diş eti çekilmesine sebep olan yapışkan plakların oluşmasına yol açar.

– Diş sıkmak ve gıcırdatmak da diş eti çekilmesine sebep olan etkenlerdendir.

– Çarpık dişler ve ısırma sırasında doğru hizalanmamış diş yapısı diş etine ve kemiğe normalin üstünde bir yük bindirmesinden ötürü diş çekilmesi meydana gelebilir.

– Dudak ya da dile piercing yaptırmak da diş etinin zarar görme nedenlerinden biri çünkü dile ya da dudağa yerleştirilen metal, dişe ve diş etlerine temas ederek diş etlerine zarar verebiliyor.

– Diş etlerinin çekilmesine sebep olan nedenlerden biri de hormonal değişiklikler olarak gözleniyor. Özellikle, hamilelik, emzirme ve bilhassa da menopoz dönemlerinde yaşanan hormonal değişimler diş eti çekilmesine etki edebiliyor.

Diş eti Çekilmesi Tedavisi

– Eğer diş eti çekilmesi ileri düzeyde değilse cerrahi olmayan tedavi süreçleri uygulanır. Diş temizliği yapılır ve ağızda oluşmuş tartar ve plaklar kazınarak ağızdan uzaklaştırılır. Topikal ya da oral antibiyotikler ile ağızdaki enfeksiyon bertaraf edilir.

– Diş eti çekilmesi ileri düzeyde ise bu durumda cerrahi yöntemlere başvurmak gerekebilir. Bunlardan biri diş eti çekilmesi nedeniyle oluşan cep denilen boşlukların küçültülmesi yani flep ameliyatının yapılması gerekebilir.

– Diş eti dokusu kayıpları diş etinin çekilmesine neden olduğunda hasar görmüş diş eti dokusunun güçlendirilmesi gerekir. Bunun için yumuşak doku greftleri uygulanarak tedavi yapılabilir.

– Diş eti çekilmesi nedeniyle diş kökünü saran kemik dokusu tahrip olmuş ise bu durumda kemiğin de tedavi edilmesi gerekir. Kemik aşılaması denen bu işlemde, kişinin kendi kemiklerinden alınan küçük parçalar ya da sentetik malzemeden kemik grefti yapılır. Kemik grefti dişi yerinde tutar ve dişin kaybedilmesine engel olur.

Son Blog Yazıları

İmplant Tedavisinden Önce ve Sonra Neler Yapılmalıdır?

Hastalarımızdan en çok aldığımız sorulardan biri olan implant tedavisinden önce ve sonra neler yapılmalıdır? sorusunun cevaplarını sizler için derledik. Hastanın…

Süt Dişlerine Tedavi Yapılmalı Mı?

Ebeveynlerin nasıl olsa düşecek dediği süt dişlerinde herhangi bir diş rahatsızlığı durumunda sorulan ‘ Süt Dişlerine Tedavi Yapılmalı? mı sorusuna…

DÜŞEN KÖPEK DİŞ YERİNE YENİSİ ÇIKAR MI?

Düşen köpek diş yerine yenisi çıkar mı? Köpek dişinin ağızdaki fonksiyonu nedir? Ne zaman köpek dişi oluşur ve hangi yaş…

Online Hızlı Randevu