İçindekiler

Diş Etinde İltihap Olduğu Nasıl Anlaşılır? Diş İltihabı Nedir?

Diş Etinde İltihap Olduğu Nasıl Anlaşılır, Diş İltihabı Nedir, konusunda araştırma yapılır. Diş eti iltihabı son zamanlarda özellikle ağız sağlığı konusunda büyük bir teşkil eden diş hastalıklarından birisine verilen isimdir. Diş eti iltihabı denilen ağız sorunun oluşmasının birkaç temel nedeni vardır diyebiliriz.

Bunlardan en önemlisi ağız bakımına ve sağlığına önem vermemek yani dişlerimizi düzenli fırçalamamak ağız suyu kullanmamak gibi birkaç farklı etkendir. Bunun dışında bazı iç hastalıklarımız da diş etlerinin iltihaplanmasına sebep olabilir. Örneğin; kulak iltihabı ya da bademcik iltihabı gibi ağızla alakalı bir bölgede iltihaplanma söz konusu ise diş eti iltihabı yaşamanız da muhtemel olabilir.

Diş etinde iltihap sorununa sebep veren bazı bakteriler bulunur. Bu bakteri ile teması ya da yiyip içtiğimiz ağzımıza sürmüş olduğumuz bir şey ile ağzımıza girerse bu şekilde diş eti iltihabına neden olabilir. Diş eti iltihabı dişlerin üst bölgelerinde ya da damak kısmında ya da dudak içi dediğimiz kısımlarda oluşabilir.

Diş Eti İltihabı Bölgesi

Diş eti iltihabının bulunduğu bölgede acı yanma ve sızı şeklinde acı meydana gelmesi kaçınılmazdır. Ağızda oluşan tüm sorunlar gibi diş eti iltihabı olduğunuz zaman da konuşurken bir şey yerken ya da bir şey içerken zorlanacağınız için daha ılık ve sıvı gıdalar tüketmeye özen göstermelisiniz.

Çoğu zaman cerrahi müdahale istemediği gibi genellikle birkaç gün geçmeden kendiliğinden hastalık kaybolacaktır. Tabi ki bu süre zarfında ağız hijyenine ve ağzımızla temas eden çatal kaşık bardak gibi nesnelerin hijyenine her zamankinden daha fazla özen göstermeliyiz.

Durum böylesine basit bir sağlık sorunu gibi görünse de diş eti iltihabının boyutu büyükse yayılmaya başlamışsa ya da bir hafta gibi bir zamana dilimine uzamışsa mutlaka hekiminiz ile görüşmeli ve tedavi olmalısınız. Diş etinde iltihap ihmal edildiğinde daha ciddi sağlık sorunlarına ve başka bölgelerin iltihap olmasına sebep olabilir.

Diş Etinin İltihaplanması Sorunu Neden Oluşur?

Tüm iltihaplara sebep olan bakteri yapıları vardır. Diş etinin iltihap olması da bakterilerden kaynaklı oluşur. Bu bakteriler genel olarak diş çürükleri sonrası ağzımıza yayılan bakteriler olabilir.

Diş eti iltihaplanmasını engellemek için dişlerimizin ve ağzımın temizliğine önem vermeliyiz. Her gün düzenli aralıklar ile dişlerimizi fırçalamalı diş ipi ile dişlerin arasında kalıp bakteri ve çürümelere neden olabilecek besinleri temizlemelisiniz. Ve son aşama olarak da ağız suyu ile ağzımızı gargara yaparak bakteri oluşumuna engel olabilirsiniz.

Bunun sonucu olarak da diş etinde iltihap görülme sıklığı en az seviyeye düşmüş olacaktır.

Diş Etinde İltihaplanmada Görülen Belirtiler Nelerdir?

Her insan yaşamının belli bir döneminde istemsiz olsa dahi diş eti iltihaplanması yaşamıştır. Bu da tıpkı her insanın yaşamında belli zamanlarda bademciklerinin şişmesi gibi normal bir durum kabul edilir. Çoğu kimse diş eti iltihaplanması yaşadığında bunu umursamaz çünkü önemli görülecek derecede önemli bir durum söz konusu değildir.

Fakat durum düzelmek yerine tersine iltihap büyümeye ve yayılmaya başlar ise bu durumda kişi rahatsızlık duymaya başlar. Çünkü iltihap olan bölge yanma şişme ve sızı gibi şikayetlere başlayacaktır. Eğer iltihabın oluştuğu bölge konuşurken ve yemek yerken çok temas edilen bir nokta ise diş etinde iltihap konusunda iyileşme süresini geciktirebilir.

Diş eti iltihaplanmalarının genel olarak gösterdiği belirtiler şu şekilde sıralanabilir;

– Diş etlerinde gözle görülen derecede kızarmalar meydana gelir.

– Kırmızı diş etleri üzerinde ya da damak ve dudak içleri kısmında beyaz sivilce tarzı iltihaplar da gözle görülür ve dille hissedilir.

– Diş etinde iltihap olduğu zamanlarda dişlerinizi fırçalarken ve diş ipinizle temizlik yaparken kanamalar olduğunu görebilirsiniz.

– Diş etinde iltihaplanma görüldüğü dönemler incelendiği zaman diş eti çekilmelerinin yaşandığı gözlemlenmiştir.

– Diş etinde yaşanan iltihaplanmalar dişlerimizi tutan kısımlara da belli oran ve boyutta zarar verdiği için bu gibi dönemlerde dişlerde sallanma ve hatta düşme şikayetlerinin ortaya çıkarabilir.

– Konuşurken tükürük teması olduğunda ya da herhangi bir beslenme sırasında iltihap olan bölgede şiddetli yanma ve ileri seviyelerde kanama gözlenebilir.

– Soğuk ya da sıcak gıdalarla beslenme alışkanlığı bu dönemde sizi oldukça rahatsız edecektir. Bu sebepten ötürü de diş eti iltihaplanması yaşıyor iseniz ılık ve hassasiyet arttırmayacak gıdalar ilk tercihiniz olmalıdır.

– İltihaplanmaya sebebiyet veren bakteriler bu dönemde aynı şekilde ağız kokusu şikâyeti yaşamanıza sebep olabilir.

Diş Eti İltihaplanması İçin Ne Tür Tedaviler Uygulanır?

Sağlığımız ile ilgili herhangi bir problem yaşadığımız zaman kendi kendimize tanı koymak yerine konuda uzman olan kişi ve hakimlerle görüşerek erken teşhis almak her zaman önemlidir. Bu sebeple de diş eti iltihaplanmasının arttığını gözlemlersek mutlaka bir hekimle görüşüp tedavi sürecine başlamak gerekir.

Diş etinde yaşanan iltihaplanmanın diş kaybına sebebiyet vermemesi için erken teşhis ve tabi ki ardından erken müdahale sorunun büyümesine engel olacaktır. Tedavi sürecinde ilk olarak yapılması gereken şey bakterilerden kurtulmak adına diş temizliğine ultra dikkat etmektir.

Diş hekiminiz de gerekli görüyorsa öncelikle tıbbi olarak uzmanların yapmış olduğu diş taşı temizleme, ağız temizleme gibi işlemleri yaptırmanız gerekir. Bu süreçte ve ağız temizliği yapılan her süreçte dişlerimizi fırçaladığımız gibi dil fırçalama alışkanlığını da mutlaka edinmelisiniz.

Son Blog Yazıları

İmplant Tedavisinden Önce ve Sonra Neler Yapılmalıdır?

Hastalarımızdan en çok aldığımız sorulardan biri olan implant tedavisinden önce ve sonra neler yapılmalıdır? sorusunun cevaplarını sizler için derledik. Hastanın…

Süt Dişlerine Tedavi Yapılmalı Mı?

Ebeveynlerin nasıl olsa düşecek dediği süt dişlerinde herhangi bir diş rahatsızlığı durumunda sorulan ‘ Süt Dişlerine Tedavi Yapılmalı? mı sorusuna…

DÜŞEN KÖPEK DİŞ YERİNE YENİSİ ÇIKAR MI?

Düşen köpek diş yerine yenisi çıkar mı? Köpek dişinin ağızdaki fonksiyonu nedir? Ne zaman köpek dişi oluşur ve hangi yaş…

Online Hızlı Randevu