dentway-logo-son

Diş Kaplama Yapılırken Dişler Kesilir Mi?

roundline

Diş Kaplama Yapılırken Dişler Kesilir Mi?

Diş Kaplama Yapılırken Dişler Kesilir mi? Sıklıkla karşılaşılan diş kesme tedavisi hangi amaçla yapılmaktadır? Diş kaplama öncesi diş kesme her hastada gerekli bir uygulama mıdır? Diş kaplama ve diş kesimi hakkında hastalarımızın bilmesi gereken bazı önemli konuları sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Dişler Neden Kesilir?

Diş kesimi ağız ve diş sağlığını ilgilendiren pek çok tedavi için gerek duyulan bir uygulama türüdür. Genellikle dişlerdeki şekil bozukluklarında tedaviye başlamak için uygulanan bir hazırlık süreci olarak tercih edilir.

Dişlerin kesilmesi estetik ve tıbbi tedavi ihtiyaçlarında sıklıkla tercihe edilen bir işlem olarak bilinir. Farklı boylarda olan dişlerin kesim işlemi genellikle düzgün bir diş görüntüsü oluşturmak için yapılır ve estetik diş tedavi çeşididir.

Protez diş takılması ve kaplama işlemleri öncesinde de, dişlerde gerekli görülen kesme ve küçültme çalışmaları yapılmaktadır. Buradaki amaç dişler için özel üretilmiş kaplamanın diş yüzeyine oturması ve uyumlu bir görünüm elde edilmesidir.

Diş kaplama için diş kesme genellikle zirkonyum kaplama tedavilerinde sık kullanılan bir yöntemdir. Kesilecek dişler kullanılacak malzeme ile birlikte istenilen görüntüyü vermelidir. Bunun için önce hasta muayene edilir, görüntüleme yöntemleri ile dişlerin yapısı tespit edilir ve dijital ortamda nasıl bir kaplama uygulanacağı belirlenir.

Diş Kesmenin Nedenleri

Diş hekimliğindeki kesme ya da küçültme çalışmaları iki farklı nedenle yapılır. Bunlardan birincisi, dişlerinde ebat farklı olan bireylere düzgün görünen bir diş yapısı kazandırmaktır. Bazı kişilerde dişler arasında uzunluk farkları meydana gelir.

Kısa ve uzun dişler kesim işlemiyle eşitlenir. Dişlerin orantılı olması hastaların daha iyi hissetmesine, çekinmeden konuşup gülümseyebilmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca kesim işlemi yeme-içme ve konuşma fonksiyonlarının daha rahat yapılmasını sağlar.

Diş kaplama yöntemleri de çoğu zaman diş kesimini mecburi hale getirebilir. Kesilen dişler kaplama malzemesini taşıyacak boyutlarda olur. Böylece estetik bir görüntü elde edilir. Aynı şekilde, diş protez tedavisi için de kesme işlemleri uygulanmaktadır.

https://www.traditionrolex.com/25

Buradaki amaç da, dişlerin bütünsel olarak düzgün görünmesini sağlamaktır. Protez dışında, hastanın tekli diş kayıpları için köprü yapılması gerekli görülebilir. Diş köprü tedavisi öncesi komşu dişlerle orantılı bir yapı elde etmek için dişler kesilerek şekillendirilebilir.

Dişlerin kesilmesi öncesi hastalar diş hekimlerince muayene edilir. Eğer kesme işlemine engel olabilecek problemler varsa, önce bunların tedavi edilmesi gerekir. Diş çürükleri, dişte meydana gelmiş hasarlar ve kırıklar uygun yöntemlerle tedavi edildikten sonra kesme işlemi yapılabilir.

Ağız içinin hazır hale getirilmesi de oldukça önemlidir. Herhangi bir enfeksiyon meydana gelmemesi için ağız içi ve diş plakları temizlenir.

Dişlerin Kesilmesi Ağrı Yapar mı?

Ağız içi temizliği çalışması ile birlikte dişlerin kesilmesi için önce lokal anestezi yapılması gerekir. Hastalar diş kesilirken acı hissetmezler. Bölgeyi uyuşturmak için sedasyon – iğne ile uyuşturma yapılır. Diş kesimi seansı tamamlandıktan sonra ise anestezi ilaçlarının etkisi zamanla azalacaktır.

Hastalar daha sonra acı ve ağrı hissedecektir. Diş kesilmesi sonrası acı veya ağrı beklenen bir durumdur. Bunun için hekimler hastalarına belirli bir süre kullanılmak üzere ağrı kesici ilaçlar önerir. Normalden fazla hissedilen ağrılar için ise hekiminizle görüşmeniz yaralı olacaktır.

Diş Kaplaması Nasıl Yapılır?

Kurtarılabilecek ölçüde problemli dişlerin tedavisi için diş kaplama uygulamaları yapılabilmektedir. Dişlerin dışına özel üretilmiş kaplama malzemeleri takılır. Böylece hastalar dişlerini kaybetmez ve diş kaplama tedavisi sonrası dişlerini verimli bir şekilde kullanabilir.

Diş kaplama çeşitleri hem hastanın durumuna hem de tedavi için ayırdığı bütçeye bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Tedavi sürecine karar verildiğinde hastalar hekim muayenesinden geçer ve dişlerin ölçüleri alınır. İlk aşmada diş kalıpları kullanılır. Bu kalıplar sayesinde uygulanacak kaplamaların ölçümü ve uyumluluğu test edilir. Hastalar geçici bir süre bu kalıpları ağızlarında taşımalıdır.

Diş kaplama seans sayısı iki ila dört seans arasında değişiklik gösterir. Bazı hastalar için bu sayı nadiren de olsa, dört seansın üzerine çıkabilir. Tedavi seansları arasında birkaç gün geçmesi beklenir. Diş kaplama işlemleri tamamlanınca, hasta normal yaşamına devam edebilir. Dişlerini rahatlıkla kullanabilir, yeme-içme fonksiyonunu yerine getirebilir.

Ancak kaplama dişler kullanıyor olsa da, kişinin düzenli diş bakımı yapması yararlı olur. Dişler günde en az iki kere fırçalanmalıdır. Diş aralarının temizliği için hekimler diş ipi kullanımını tavsiye etmektedir. Bunun yanında, hasta tedavi sonrası aşırı sıcak veya soğuk içecek ve yiyecekler tüketmemeye özen göstermelidir.

Diş kaplama yapılırken dişler kesilir mi ve diş kesimi neden gereklidir, gibi merak edilen konulara yanıt vermeye çalıştık.

Kliniğimizde uygulanan Zirkonyum Kaplama ve Laminate Kaplama hakkında ayrıntılı bilgi için bizimle irtibata geçebilirsiniz. Sağlıklı dişler ve gülüşler dileriz.

Online Hızlı Randevu