İçindekiler

Diş Macunu Seçiminde Nelere Dikkat Etmeliyim?

DİŞ MACUNU SEÇİMİ

Diş macunları rutinde en çok kullanılan dental ürünlerdir. Kozmetik anlamda katkı sağlamak ve ağza güzel tat vermek amacıyla geliştirilen diş macunları rutin ağız bakımında kullanılan en etkili tedavi edici ve kozmetik özelliği olan ajanlardır. Diş macunları toplum ağız sağlığına katkı sağlamanın yanında dişeti hastalıkları ve çürükleri önlemede kritik öneme sahiptir. Günde 2 kere flouridli diş macunu ile diş fırçalamak ağız hijyenini sağlamada en önemli yöntemdir. Diş macunu seçimi bireyler arasında farklılık gösterebilmektedir. Bu durum, bireyin sosyoekonomik durumu, ürünün bireyin çevresindeki kişiler veya diş hekimleri tarafından önerilmesi, tv ve internet reklamları, diş macununun ambalajı, tadı, kokusu, içeriği gibi faktörlerden etkilenmektedir.  Oysa birçok diş macunu farklı özelliklere sahiptir.  Kimi diş macunu başlangıç çürükleri giderici mine dokusunu güçlendirici  kimi diş macunu ise dişeti hastalıklarını engelleyici veya tedavi edici özelliğe sahiptir.

 

 

1-Yanlış Diş Macunu

 

Her diş macunun özelliği farklıdır.  Bir ürün alırken nasıl bir araştırma içine giriyorsak diş macunu içinde aynı ciddiyeti göstermeliyiz.çünkü yanlış dişmacunu kullanımı diş ve çevre dokularınıza zarar verebilir.örneğin dişlerinde aşınma ve erime olan birisi beyazlatıcı diş macunu kullanırsa dişleri daha çabuk erir ve geri dönülmez hasarlar oluşabilir. Bazende reklamlar sebebiyle uzun süre özellikli (yüksek florlu) diş macunu kullanımı yapılabiliyor. Bu durumda da dişlere zarar verme riski artacaktır. Bu nedenle size uygun diş macunu için mutlaka diş hekiminiz ile konuşmalısınız.

 

2-Renkli (Siyah, Kırmızı vb…) Diş Macunları

 

Renkli diş macunları dişlerde anlık renk değişimlerine neden olur. Bu durum diş yapısına göre değişir fakat topluluk içine girmeden önce bu tarz diş macunlarıyla fırçalamak pek uygun bir tercih değildir. Bir başka sebep olarak dişeti hastalıklarının maskelenmesini gösterebiliriz. Bakteri plaklarının ve diş taşlarının dişe tutunması dişetinde hiperemi (kızarıklık), renk değişimi, boyut değişimi ve kanamaya neden olur. Bu durum arka taraflarda olduğunda her daim gözle görülemez. Diş eti hastalığının birincil işareti diş fırçalanmasından sonra dişetinin kanamasıdır. Mümkün olduğunca beyaz renkli diş macunlarını seçmekte fayda var. Renkli diş macunlarında kanama fark edilmeyebilir. Erkenden alınacak önlemler için geç olabilir ve bu da ileri zamanlarda diş kaybına sebep olur.

 

3-Çocuk Diş Macunları

 

Çocuklarda erken yaşlardan itibaren diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması önemlidir. Bu durumda uygun diş macunu seçmek büyük önem arz ediyor. Çocukların diş macunu yetişkinlerden daha yumuşak yapıdadır. Herhangi ağız tahrişine neden olmazlar. Çocukların flor alma dışarıdan da flor alma durumu ve yutma ihtimali göz önünde bulundurulduğundan dolayı çocuk diş macunlarının flor değeri diğer macunlardan daha düşüktür. Özellikle 0-6 yaş arasında içeriğinde flour olmayan diş macunları tercih edilmelidir. Çocuklar yutmamayı öğrendikten sonra yine flour oranı az olan ürünler tercih edilmelidir.

 

4- Hassas Dişler İçin Diş Macunu

 

Diş hassasiyetinin bazı sebepleri vardır. Eğer dişler çok sert bastırarak fırçalanırsa dişlerin boyun bölgesinde aşınmalar yol açılmış olur. Bu da soğukta ve sıcakta hassasiyet yaratır. Bu gibi  durumlarda hassasiyet giderici diş macunları işe yarar. Hassasiyet giderici diş macunlarının üzerinde özellikle ‘diş hassasiyeti giderme’, ‘rahatlama’ tarzında ibareler bulunur. Küçük bir nokta halinde hassasiyet hissedilen bölgeye uygulanmasını takiben rahatlama olacaktır. Gece uyurken diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığı olan bireylerde bu durum tedavi edilmezse uzun dönemde diş yüzeylerinde aşınma meydana gelir. Bu durum da dişte soğuk sıcak hassasiyetini doğurur. Diş sıkmayı önleyici bir tedavi görmüyorsanız; hassasiyet giderici macunlarının etkinliği bir süre sonra azalacak, tekrar soğuk sıcak hassasiyeti başlayacaktır. Önemli olan bir diğer sebep, dişte çürük varlığında da soğuk sıcak hassasiyeti kendini gösterir.bu etkenleri ortadan kaldırmadan sadece hassasiyet giderici diş macunu kullanmak maalesef çözüm değildir.

Hassasiyetiniz için kısa süreli mesela bir tüp olacak şekilde içinde flour, çinko vb materyaller olan diş macunları kullanılabilir.

 

5- “Anında Beyazlık” , “Hızlı Etki” gibi Vaadlerde Bulunan Diş Macunu

 

Beyazlatma vaadinde bulunan diş macunları tabiki kullanılabilir fakat burada önemli küçük noktaya değinmek gerekir. Leke çıkarıcı ve beyazlatıcı ibareleri bulunan diş macunları arasında materyal farklı vardır. Leke çıkarıcı veya üzerinde smoker ibaresi bulunan diş macunları içerisinde bulunan granüller düzenli kullanıldığında dişler üzerinde aşındırıcı etki yaparlar. Bu durum beraberinde hassasiyet ve eskisinden daha çabuk lekelenme gibi şikayetler oluşturur. Hızlı beyazlatma ibaresi bulunan diş macunları dikkatli bakıldığında koyu renk bir yapı içerir. Dişler fırçalandıktan sonra diş dışı dokuların bir nebze de olsa koyu renkte olması, optik kuralları gereğince, o dişi daha beyazmış gibi gösterecektir. Bu durum geçici olacaktır. Tükürük sayesinde zamanla renklenmenin  gitmesini takiben dişler eski rengini alacaktır.

 

6- Bitkisel Diş Macunları

 

Günümüzde hiç bir kimyasal madde içermeyen diş macunları da popüler hale gelmiştir. Doğal diş macunu, zencefil gibi bitkisel özlerden ve esans yağları gibi doğal maddelerden yapılır. Tipik bir diş macununda bulunan bileşenlere alternatif olarak kullanılırlar. Doğal diş macunları, genellikle dişlerini doğal içeriklerle temizlemek isteyen kişiler, vegan, vejeteryan veya diş macunların içerisindeki bazı maddelere alerjisi olan bireyler tarafından tercih edilirler.

Bununla birlikte, bu tip diş macununun önemli bir dezavantajı, diş minesini korumak ve dişinizi güçlendirmek için harika bir içerik olan florürün bulunmamasıdır.

Diş macunu kadar diş fırçası ve fırçalama alışkanlığı da önemlidir. İyi bir fırçalama alışkanlığı sağlıklı dişetlerini beraberinde getirir. Dişeti hastalıkları ailesel yatkınlıkla ortaya çıkabilir fakat tedavi edildikten sonraki idamesi kişinin kendi elindedir. Bu gibi durumlarda dişetleri için uygun diş macunu ve yumuşak, sık kıllı bir diş fırçası kullanılması önerilir. Doğru fırçalama tekniği ve yeterli süre fırçalamak da genel ağız ve diş sağlığı açısından yadsınamaz bir öneme sahiptir.

Diş macunu seçiminde macunun üzerindeki flor etiketini görmek ve yukarıda yazılan özellikleri de dikkate alarak seçmek gerekir. Fırçalama tekniği, ihtiyaca göre macun seçimi ve diğer şikayetler için diş hekiminize baş vurunuz.

Sağlıklı günler!

Son Blog Yazıları

İmplant Tedavisinden Önce ve Sonra Neler Yapılmalıdır?

Hastalarımızdan en çok aldığımız sorulardan biri olan implant tedavisinden önce ve sonra neler yapılmalıdır? sorusunun cevaplarını sizler için derledik. Hastanın…

Süt Dişlerine Tedavi Yapılmalı Mı?

Ebeveynlerin nasıl olsa düşecek dediği süt dişlerinde herhangi bir diş rahatsızlığı durumunda sorulan ‘ Süt Dişlerine Tedavi Yapılmalı? mı sorusuna…

DÜŞEN KÖPEK DİŞ YERİNE YENİSİ ÇIKAR MI?

Düşen köpek diş yerine yenisi çıkar mı? Köpek dişinin ağızdaki fonksiyonu nedir? Ne zaman köpek dişi oluşur ve hangi yaş…

Online Hızlı Randevu