Kanal Tedavili Diş Neden Siyahlaşır? sorusu kanal tedavisi sonrası diş siyahlaşmasıyla karşı karşıya kalan hastalar tarafından oldukça merak edilmektedir.
Kanal Tedavisi Nedir?
Dişlerde meydana gelen çürüğün diş sinirinin bulunduğu bölgeye ulaşması, beraberinde hissedilen ve ilaçlarla kontrol altına alınamayan ağrı durumlarında kanal tedavisi yapılması gerekir. Özellikle sıcak gıdaların tüketimi sırasında ya da gece uykudan kaldıran durumlarda diş sinirinin içindeki damar yapısının tamamıyla bozulduğunun ve iyileştirilemeyecek hale geldiğinin belirtileridir. Modern diş hekimliğinin sağladığı imkanların olmadığı dönemlerde maalesef her ağrıyan dişin çekilmesi ve bundan dolayı toplumda diş hekimlerine olan korkunun bir sebebi olarak tanımlanması yanlış olmaz. Endodonti (kanal tedavisi) biliminin ve teknolojisinin gelişmesi sayesinde dişin ağrıya sebep olan sinirinin çıkarılması ve bakteri oluşumuna izin vermeyen kanal dolgu malzemeleri sayesinde dişin çekilmesinin önüne geçilir ve uzun yıllar kullanılması sağlanabilmektedir.
Kanal Tedavili Diş Neden Siyahlaşır? Kanal Tedavili Dişlerin Zamanla Renkleri Neden Değişir?
Kanal tedavisini takiben kanal dolgusuna bağlı diş renk değişikliği, estetik sonucu bozan yaygın bir bulgudur. Bu durum kullanılan kanal dolgusunun içeriğinden dolayı kaynaklanmaktadır. Bu renk bozulması, kanal dolgusunun sertleşmesi sırasında veya sonrasında dişin iç ve delikli tabakasına (dentin tübüllerine) yayılan sızdırmaz bileşiklerin bir sonucudur. Kanal dolgularının içinde bulunabilen bileşenler, örneğin gümüş ve öjenol buna sebep olabilir. Yapılan çalışmalarda, tüm kanal dolgu materyallerinin pulpa odasına (damar sinir paketinin olduğu bölge) bırakıldığında dişte renk değişikliğine neden olduğu sonucuna vardılar. Fakat güncel diş hekimliğinde kanal tedavilerinde kullanılan öjenol, gümüş veya fenol içermek yerine rezin esaslı veya zirkonyum dioksit içerirler. Bu da kanal tedavisi yapılmış dişlerde renkleşme oranını oldukça düşürürler. Kanal dolgusu sonrası yapılması gereken teknik detaylar tam yerine getirildiğinde renkleşme oranı daha da azalmaktadır. Kusurlu bir restorasyonla birlikte sızdırmazlık bozulacağından dolayı renk değişimi de kaçınılmazdır. Metal içeren bir kaplama veya amalgam dolgu birlikte metalin gri rengi dişten yansıyacağı için renk değişimi gözlemlenebilir.
Kanal Tedavili Dişlerin Beyazlatılması
Kanal tedavisi görmüş dişlerde bir süre sonra kullanılan dolgu materyaline bağlı olarak renklenme oluşabilir olduğunu yazının başında dile getirmiştik. Bu durumda intrakoronal bleaching yani kanal içi beyazlatma tedavisi uygulanır. Bu tedavi uygulanmadan önce eski kanal tedavisinin yetersiz, dişin veya diş kökündeki kemiğin iltihaplı olmaması gerekmektedir. Kanal tedavisinin ideal olduğu durumlarda dişin üzerindeki dolgu uzaklaştırılır, kanal dolgusunun üzerine beyazlatma ajanı konularak renklenmenin miktarına göre 3-4 gün bekletilir. Renkte açılma sağlandığında kalıcı dolgusu tekrar yapılır.
4 Responses
hocam merhaba benim 2 yıl önce on dişim kırıldı dolgu yaptırdım yaptırdıktan sonra gözle görülmeyen ufak bir siyahlık olmustu önemsiz sandım şimdi o siyahlık büyüdü bunun icin ne yapmalıyım ve fiyat bilgisi alırsam çok sevinirim şimdiden teşekkürler
Merhaba, öncelikle geçmiş olsun. Gittikçe büyüyen siyahlık orada tekrar başlayan bir çürük göstergesi olabilir. Dolguyu kaldırıp çürüğün temizlenip yeniden yapılması gerekebilir. Bize dişinizin fotoğrafını çekip gönderebilirseniz daha net bir yorumds bulunabiliriz. Dolgu fiyatlarımız 640 tlden başlamaktadır. Sağlıklı günler dileriz.
Merhaba hocam arka üst tarafta kırık bir dişim var doktor daha hiç bakmadan antibiyotık verdi bana ama dişimin yarısı kırık ve diğer tarafı gri renginde bakır gibi dişimde bi renk var neden böyle ve çok ağrıyor antibiyotik ve ağrı kesici alıyorum sadece
Merhaba öncelikle geçmiş olsun. Antibiyotik ve ağrı kesici sadece belirtileri maskeler. Kesin çözüm için çok geçmeden diş hekimine başvurmalısınız.
Comments are closed.