Kuru Çürük Nedir? Hangi Durumlarda Tedaviye Gerek Yoktur?

roundline

Kuru Çürük Nedir? Hangi Durumlarda Tedaviye Gerek Yoktur?

Kuru Çürük Nedir? Hangi Durumlarda Tedaviye Gerek Yoktur? Kuru çürük herhangi bir enfeksiyon ve iltihap oluşumu olmayan çürük çeşitleri olarak tanımlanabilmektedir. Diş çürüğü ise genel olarak ağızdaki bakterilerden dolayı dişlerde oluşan zararlara bağlı olarak gelişebilmektedir. Dişler sadece fiziksel olarak görünümünüzü tamamlamak için değil sağlığınız için de en önemli etkenlerden biridir. Özellikle sindirim sisteminizin bir parçası olarak dişlerin bakımının yapılması ve sağlıklı olması oldukça önemlidir.

Kuru Çürük Nedir?

Çürük diş oluşumları her yaştan bireylerden oluşabilmektedir. Kuru çürük oluşumu diş minesinin ve dişlerin yapısının bozulması olarak tanımlanabilmektedir. Dişlerin düzenli olarak bakımının yapılması sonucunda diş yüzeyinde yapışkan olarak ve bakteri barındıran plaklar oluşmaktadır. Bunlar da dişlerin yapısal olarak bozulmasına neden olabilmektedir.

Zaman içerisinde bakterilerin etkisi ile dişlerde çürümeler meydana gelmektedir. Her diş çürüğü iltihaplı veya enfeksiyona bağlı olarak oluşmamaktadır. Bu çürüklere kuru diş çürüğü denilmektedir. Kuru çürük dişlerde genellikle sıcak ve soğuğa karşı hassasiyet meydana gelebilmektedir.

Diş çürükleri yaş ile birlikte de daha hızlı bir şekilde meydana gelebilmektedir. Yaşlanmaya bağlı olarak dişlere sağlığını kazandıran florür azaldığı için dişlerde daha hızlı bir şekilde çürüme oluşabilmektedir.

Kuru Çürük Belirtileri Nelerdir?

– Diğer dişlere oranla daha fazla hassasiyet

– Diş yüzeyinde deliklerin görünür halde olması.

– Dişin yüzeyinde meydana gelen kahverengi veya siyah lekeler

– Sert bir yiyecek baskı ile ısırıldığında dişlerde meydana gelen ani ağrılar

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz belirtiler kuru çürük oluşumunda genel olarak ortaya çıkan belirtilerdendir. Ancak bazı bireylerde kuru çürük oluşumuna bağlı olarak ağız kokusu da oluşabilmektedir. Bunun için de kuru çürük oluşumunda diş köküne çürük inmeden gerekli tedavinin yapılması gerekmektedir.

Hangi Durumlarda Tedaviye Gerek Yoktur?

Genel olarak kuru çürük oluşumunda dişlerde ağrı meydana gelene kadar bireyler diş hekimlerine gitmemektedir. Ancak yeni oluşan kuru çürük durumunda doktorunuza giderek sadece çürük oluşumunun olduğu bölgede bir temizlik işlemi yapılabilmektedir. Bu işlem sonrasında herhangi bir ekstra tedaviye de gerek duyulmamaktadır. Ancak her zaman hem dişin kurtarılması hem de çürüğün ilerlememesi adına diş hekimleri uygun şekilde çürük temizliği yaparak tedaviyi kısa sürede gerçekleştirebilmektedir.

Tedavi Edilmeyen Çürüklere Ne Olur?

Genellikle kuru çürük oluşumunda tedaviye gerek kalmadan sadece çürük olan bölgenin temizlenmesi sağlanabilmektedir. Ancak çürük ilerlemiş boyutta ise kesinlikle tedavi edilmesi gerekmektedir. Eğer çürük olan diş tedavi edilmez ise farklı hastalığa da davetiye çıkartabilirsiniz.

Kuru Çürük Oluşumunu Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Kuru çürük oluşumunun önüne geçmek için ağız ve diş sağlığınıza dikkat etmelisiniz. Düzenli olarak yaptığınız diş bakımınızı günlük olarak gerçekleştirmeli ve kesinlikle atmamalısınız. Ayrıca kuru çürük oluşumunda bile vakit kaybetmeden diş hekiminiz ile görüşerek hemen gerekli tedaviler yapılarak çürüğün ilerlemesinin önüne geçebilirsiniz.

Düzenli Ağız Bakımı

Dişlerin gün içerisinde en az iki kez fırçalanması gerekmektedir. Bununla birlikte ağız ve diş bakımınız içerisinde kesinlikle diş ipi kullanmayı da alışkanlık haline getirmelisiniz. Dişlerinizi fırçalamak her zaman detaylı bir diş temizliği için yeterli olmayabilir. Bununla birlikte diş hekiminizden en doğru diş fırçalama tekniklerini de öğrenebilirsiniz.

Doğru Beslenme

Sürekli şeker ve nişasta oranı fazla olan yiyecekleri tüketmeniz dişler de kuru çürük oluşumunu tetikleyebilmektedir. Bunun için de mümkün olduğunca ağız ve diş sağlığız için beslenmenize de dikkat etmelisiniz. Şeker ve nişasta oranı yüksek olan besinleri tüketirken dikkatli olmalı ve hemen sonrasında dişlerinizi kesinlikle fırçalamalısınız.

Florür Kullanımı

Genellikle florür kavramı diş macunlarından tanıdık gelen bir kavramdır. Bununla birlikte florür genellikle diş macunlarında bulunmaktadır. Florür dişlerde çürük oluşumunun önüne geçebilmek için en etkili olan maddelerden biridir. Dişlerin dokusunun güçlenmesi ve daha sağlıklı olabilmesi için dengeli bir florür kullanılması gerekmektedir.

Sigara Tüketimi

Sigara dişlerin yapısına en fazla zarar veren maddelerden biridir. Sigarayı bırakmanız hem iç organlarınız hem de ağız ve diş sağlığınız için oldukça etkili olabilecektir. Pek çok diş eti hastalıklarının da en önemli nedenleri içerisinde sigara yer almaktadır.

Diş Hekimi Kontrolü

Her ne kadar dişlerinizin bakımını düzenli olarak yapıyor olsanız da yine de düzenli olarak diş hekiminize giderek rutin kontrollerinizi yaptırmalısınız. Kuru çürük oluşumu ve diğer diş sorunlarında erkenden diş hekiminiz ile görüşmeniz dişlerinizin çekilmeden tedavi edilmesine yardımcı olacaktır.

Online Hızlı Randevu