Amalgam Dolgu Nedir? Dolgu Yaptırmalı mıyım?

roundline

Amalgam Dolgu Nedir? Dolgu Yaptırmalı mıyım?

Amalgam Nedir?

Diş hekimliği alanında  kullanılan amalgam siyah renkli veya Gümüş Dolgu olarak  bilinir. İçeriğinde  % 70 gümüş, % 23 kalay, eser miktarda bakır ve çinkodan oluşan toz, özel karıştırıcılar da civa ile karıştırılarak belli bir kıvama getirilir, ilk 2 saat içinde sertleşmenin çoğunluğu gerçekleşir. Asıl sertlik derecesine 24 saat sonra ulaşır. İçeriğindeki civa çok önem arz eder çünkü toksit bir materyaldir.

Amalgam Dolgunun Özellikleri Nelerdir?

Diş hekimliğinde kullanılan amalgam;

-Sertlik derecesi çok iyi olduğu için kolay kolay kırılmaz

-Hekim tarafından uygulaması çok kolaydır.

-Uygulamada amalgam tek seferde ve hızlı bir şekilde yapılır.

-Beyaz dolgularda ki gibi özel bir ışık cihazına ihtiyaç duymazlar.

-Tükürükten etkilenmedikleri için dolgu yapılırken izolasyon çok önem arz etmez.

Diş hekimliğinde kullanılan amalgamın sakıncaları;

-Rengi siyah ya da gümüşi görünür ve estetik değildir.

-Zamanla ağız içine civa salımı olur.

Dişin mine tabakasına direkt olarak kimyasal bağlanamadıkları için gelen kuvvetler karşısında kendisi değil dişi kırabilir.

-Civa ve gümüş gibi maddelere karşı alerjisi olan kişilerde sorun yaşanabilir.

-Uygulayan hekim ve personel karıştırma esnasında civayı soluyabilir ve toksit olabilir.

-Klinikte civanın sıvı halinde bulunması dökülme ve saçılma riski taşır.

Amalgam Dolgu Yaptırmalı Mıyım? Risk Var mı?

Diş hekimlerinin çoğu  artık kendileri de yapmak istemiyorlar. Materyal aslında sertleştikten sonra çok zararı yok ama uygulanırken ve cilalanırken sıkıntılı bir ürün.

Özellikle uygulama esnasında sağlık çalışanlarına büyük zararları olabilir. Ayrıca uygulanan hastanın artık amalgam partiküllerini yutması gibi sorunlarda olabilir.

Amerika diş hekimliği birliğinin açıklaması amalgam çok zararlı değildir şeklindedir. Kliniklerden yasaklanmasına gerek yoktur. Ama tavsiye de etmemektedir.

Risk var mıdır?

Evet risk var. Amalgam dolgu yapılırken ve cilalanırken ciddi miktarda civa alma riski var. Hatta amalgam dolgunuzu çıkartırken çok daha fazla civa ve diğer metal ajanlarının buharı oluşur. Bu nedenle önermemekteyiz.

Çünkü artık bu dolguların yerine çok daha iyi ve sağlıklı materyaller çıktı. Seramik porselenler çok daha sağlıklı ve uzun ömürlü olarak uygulanabilmektedir.

Kimler Yaptırabilir?

Eğer ağzınızda bir veya iki tane amalgam dolgunuz var ise söktürmeniz şart değildir. Ancak Alzheimer, MS ve böbrek hastalığınız varsa bir tane bile olsa söktürmenizde fayda var.

Amalgam dolgu ağızda 3 ve daha fazla sayıdaysa sökülmesi tavsiye edilir. Çünkü her toksik materyalde olduğu gibi alınan doz çok önem arz eder. Toksiti de dozuna ulaşmadıkça amalgamın bir zararı olmaz.

Güvenli Amalgam Dolgu Sökümü Nasıl Yapılır?

Diş hekimliğinde kullanılan amalgam dolgunun sökülmesi ciddi bir iştir. Hasta ve sağlık personeli ciddi risk altındadır. Bu nedenle amalgam söküm protokolleri oluşturulmuştur.

-Amalgam dolgu sökülmaden önce sağlık personeli kendini korumak için kişisel koruyucu özel kıyafetler giyer. Özel n95 maske takar, hastanın da tüm açık yüzeyleri özek kıyafetlerle kapatılır. Saçlar dahil tüm açıktaki bölgeler kapatılır.

-Ortam özel cihazlarla havalandırılır. Hatta uygunsa klinik odasının açılabilen tüm camları açılır.

-Özel ağız içi aspiratörler kullanılarak oluşan buhar tamamen ortamdan çekilmeye çalışılır.

-Hastaya oksijen verilir.

-Hastanın işlem öncesinde, aktif karbon ile ağız gargarası yapılması sağlanır.gargara işlemi amalgam sökümünden sonra da tekrarlanır.

-Eğer sökülecek amalgam dolgu sayısı fazla ise önden c vitamini takviyesi yapılır.

-Her gün en fazla 2 adet amalgam dolgu sökülebilir.

Amalgam Atık Prosüdürlerimiz Nelerdir?

Amalgam dolgular sökülürken özel amalgam seperatuvarları kullanılır. Bunlar atık suya giden sistemin içindedir. Bu alanda toplanan amalgam partikülleri şebeke sularına karışmamalıdır. Toplanan amalgamlar buradan alınarak özel atık merkezlerine gönderilir. Standart atıklarlardan farklı bir atık prosedürü vardır.

Bu sayede sökülen ve atık haline gelen amalgam partikülleri doğaya temas etmemiş olarak yok edilir.

Online Hızlı Randevu