Çürümeye Başlayan Diş Tedavi Edilmezse Ne Olur?

roundline

Çürümeye Başlayan Diş Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Çürümeye Başlayan Diş Tedavi Edilmezse Ne Olur? Dişlerde meydana gelen çürükler her zaman karşılaşılabilen sorunlardan biridir. Her ne kadar düzenli olarak ağız ve diş bakımı yapılıyor olsa da yine de dişin yapısına bağlı olarak çürük oluşumu da meydana gelebilmektedir. Çürümeye başlayan diş kesinlikle en kısa sürede tedavi edilmelidir. Bazı durumlarda ağrı yapmayan çürük dişlerin tedavisi sürekli ertelenmektedir. Ancak tedavisi yapılmayan çürük dişler pek çok sorunun oluşmasına da neden olabilmektedir.

Çürümeye Başlayan Diş Tedavi Edilmezse Ne Olur?

– Dişlerde meydana gelen plaklar ve bakteriler dişlerin çürümesine neden olabilir. Diş çürükleri her yaşta oluşabilmektedir. Bir kez çürümeye başlayan diş gerekli önlemler alınmadığı takdirde çürük giderek dişin tamamına zarar verebilmektedir. Çürümeye başlayan diş tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarının da oluşmasına sebep olabilmektedir.

– Tedavi edilmeyen diş çürükleri ilerleyerek dişin kök kısmına da zarar vererek dişin tamamen hasar görmesine neden olabilmektedir. Diş çürükleri oldukça hızlı bir şekilde ilerleyebilmektedir. Bunun için sizlerin önemsemediği küçük bir çürük bile kısa sürede dişi yapısına ciddi zararlar vererek dişinizin çekilmesine de neden olabilmektedir.

– Çürümeye başlayan diş tedavi edilmezse diş sinirlerinin ciddi hasarlar görmesine neden olabilmektedir. Çürük sinirlere ulaştığı zaman şiddetli diş ağrıları meydana gelebilmektedir. Diş çürüklerinin sinirlere zarar vermesinin neticesinde dişin tedavi edilmesi için kanal tedavisi ya da dişin çekilmesi gibi tedaviler uygulanabilmektedir.

– İltihap ve enfeksiyon oluşumu çürümeye başlayan diş tedavi edilmezse diş etleri içinde olabilmektedir. Hem hastanın tedavi sürecinin uzamasına hem de şiddetli ağrıların yaşanmasına neden olabilmektedir. Tedavi edilmeyen çürük diş problemlerine bağlı olarak oluşan enfeksiyonlar için öncelikli olarak antibiyotik kullanımının uygulanması gerekmektedir. Eğer enfeksiyonlu çürük diş tedavi edilmez ve ilaç kullanılmazsa diş etlerinde ciddi şişlikler ve iltihaplar oluşabilmektedir.

– Çürümeye başlayan diş tedavi edilmezse dişlerde sıcak ve soğuğa karşı yüksek hassasiyet sorunu meydana gelebilmektedir. Tatlı yiyeceklerde bile dişlerde hassasiyet oluşabilmektedir. Diş çürüğünüzden kaynaklı olarak eğer hassasiyet sorunu ile karşı karşıya iseniz hemen diş hekiminiz ile görüşerek çürük dişin tedavisini yaptırmalısınız.

Diş Çürüklerinin Belirtileri Nelerdir?

Yaşlanmaya ve genetik sorunlara bağlı olarak bireylerde en sık görülen sağlık sorunları içerisinde diş çürükleri ve diş kayıpları yer almaktadır. Diş çürükleri tespit edildiği anda kısa sürede tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunudur. Ayrıca diş çürüklerinin oluşumunun önüne geçilebilmesi için düzenli olarak diş bakımı ve temizliğine dikkat edilmesi gerekmektedir.

Diş Çürüklerinin Belirtileri

– Dişlerde meydana gelen hassasiyet sorunu

– Dişlerde ve dişin çevresinde meydana gelen sızı ve ağrılar

– Diş yüzeyinde meydana gelen siyah ve kahverengi lekeler

– Diş etlerinde diş çürüklerine bağlı olarak meydana gelen apseler ve iltihaplar

– Dişlerde meydana gelen kırıklar ve iç kısımlarında oluşan çukurlaşmalar

– Diş ve diş etinde meydana gelen apselerden kaynaklı olarak yüz bölgesinde meydana gelen şişkinlikler ve kızarıklar diş çürüklerinin belirtileri içerisinde yer alabilmektedir.

Dişlerin Çürümesinin Önüne Geçmek İçin Neler Yapılabilir?

En yaygın olarak görülen sağlık sorunları içerisinde bulunan diş çürükleri diş hekimi kontrolünde tedavi edilmelidir. Bu sayede dişin tamamı çekilmeden diş kökü kurtarılarak dişin yeniden kazandırılması sağlanmaktadır.

– Dişlerin çürümesinin önüne geçmek için öncelikli olarak diş fırçalamayı günde en az iki kez olmak üzere alışkanlık haline getirmelisiniz.

– Şekerli ve nişastalı besinlerin tüketimini olabildiğince azaltmalısınız.

– Öğünlerinizden sonra dişlerinizi fırçalamalısınız. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra atıştırmalık gibi besinlerden uzak durmalısınız.

– Rafine besinlerden uzak durmalısınız.

– Çürümeye başlayan diş tedavi edilmezse dişinizi tamamen kaybedebilirsiniz. Bunun için dişlerinizde çürük oluşumunun önüne geçebileceğiniz florür içeren diş macunlarını kullanmanız gerekmektedir.

– Diş çürüklerinin oluşumunun önüne geçebilmek için özellikle lif bakımından zengin olan meyve sebzeleri tüketmeye özen göstermelisiniz.

– Kalsiyum kemik ve diş gelişimi için sadece çocukluk döneminde değil her yaşta oldukça önemlidir. Bunun için de düzenli olarak kalsiyum içeren besinleri tüketmeye özen göstermelisiniz.

– Şeker tüketimini en az seviyeye indirmeli ve eğer mümkünse şeker kullanımını bırakmalısınız. Şekersiz siyah çay veya yeşil çay gibi bitki çayları çürük oluşumunun önüne geçmek için etkili olabilmektedir.

Diş Çürükleri İçin Uygulanan Tedavi Yöntemleri

Diş çürükleri için diş hekiminize giderek detaylı bir şekilde muayene olmalısınız. Çürüğün boyutuna göre diş hekiminizin tercih edebileceği tedavi yöntemi farklılık gösterebilmektedir. Çürümeye başlayan diş tedavi edilmezse dişinizi kaybedebileceğinizi ve enfeksiyon gibi ciddi sorunlar ile karşılaşabileceğinizi unutmamalısınız.

– Florür tedavisi ile dişin güçlenmesi sağlanmaktadır.

– Diş çürükleri için dolgular yapılabilmektedir.

– Kanal tedavisi diş çürüklerinde çok tercih edilen tedavi yöntemlerinden biridir.

– İleri derecede meydana gelen çürüklerde diş çekimi yapılarak ek diş takılması tedavisi uygulanmaktadır.

Kliniğimizde uygulanan diş tedavilerine ait görselleri incelemek için İnstagram hesabımızı takip edebilirsiniz.

Online Hızlı Randevu