İçindekiler

Diş Eti Çekilmesi

Diş Eti Çekilme Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Popülasyonun büyük bir kısmında görülen diş eti hastalıklarından biri diş eti çekilmesidir. Diş eti çekilmesi, dişi çevreleyen kemiği örten diş eti dokusunun çeşitli sebeplerden dolayı konumunun değişerek diş kök yüzeyinin açılmasıdır.

Diş eti çekilmesi, estetik ve hassasiyet şikâyetlerine sebep olabilen ve oldukça sık karşılaşılan bir problemdir.

Diş Eti Çekilmesi Sebeplerini Şöyle Sıralayabiliriz

Dişler etrafında biriken mikrobiyal plağa bağlı oluşan diş eti hastalığının ilerleyerek, dişin etrafındaki çene kemiğinin erimesi sonucu diş eti çekilmesi,

Bir çeşit diş dizilim bozukluğu olan ‘diş çapraşıklığı’ sonucunda diş sıralamasında, normal arktan daha öne doğru pozisyonlanmış olan dişlerde diş eti çekilmesi olma ihtimali yüksektir,

Ağızda biriken diş taşlarının düzenli aralıklarla profesyonel olarak temizlenmemesine bağlı olarak oluşan diş eti çekilmesi,

Diş eti kenarlarıyla uyumlu yapılmamış, taşkın dolgu ve/veya protezlere bağlı oluşan diş eti çekilmesi,

‘Yüksek frenulum ataşmanı’ olarak adlandırılan dudak bağı kasının yapısal olarak normalden daha yukarı pozisyonlanmış olmasına bağlı olarak diş eti kenarını oynatarak oluşan diş eti çekilmesi,

Yaşlanmaya bağlı oluşan diş eti çekilmesi.

Diş eti çekilmesi tedavi edilmediğinde ilerleyerek sonunda diş kaybına sebep olabilir. Diş eti çekilmesi tedavilerinde koruyucu, idame edici ve/veya cerrahi yöntemler kullanılmaktadır. Diş eti çekilme tedavisinde önerilen cerrahi yöntemlerde, işlemin süresi ve hastanın istekli olması önemlidir. Çünkü diş eti çekilmesi tedavi yöntemleri birkaç aşamalı cerrahi tekniği gerektirebilir.

Dişeti çekilmesi tedavilerinden bir tanesi hastanın kendi damak dokusundan ‘greft’ olarak adlandırılan dişeti dokusunun alınarak, dişeti çekilmesi olan alana nakledilmesidir. Diğer bir diş eti çekilme tedavi yöntemi ise var olan dişeti çekilmesi alanındaki, diş eti dokusunun açılmış olan diş kök yüzeyini kapatacak yönde yukarı ve/veya yana kaydırılarak, yine hastanın kendi diş eti dokusuyla kapatılmasıdır. Dişeti çekilme tedavisi için kullanılan bu diş eti kaydırma tekniğinde bazen damaktan alınan greft de kaydırılan diş eti alanına eklenerek kombine bir diş eti çekilme tedavisi yapılabilmektedir.

Son yıllarda ise hastalarımızda, damak alanında ikinci bir yara alanının açılmaması ve tıpkı damaktaki diş eti dokusu gibi, kişinin kendi dokusunun dişeti çekilme tedavilerinde kullanılabilmesi için yeni bir diş eti çekilme tedavi tekniği uygulanmaktadır. Bu diş eti çekilme tedavisinde kaydırılan dişeti dokusu, damaktan bir doku almak yerine hastanın kendi kanından elde edilen ‘PRF’ olarak adlandırılan hastamızın kanındaki trombosit hücrelerinden elde edilen kendi fibrin dokusu kullanılmaktadır. ‘PRF’ olarak tanımlanan bu diş eti çekilme tedavisinde kişinin kendi otojen dokusunun kullanılması ve bu dokunun elde edilmesinde ikinci bir yara alanı oluşturmadan uygulanabilmesi yönleriyle, günümüz diş eti çekilme tedavilerinde oldukça değer kazanmıştır.

Diş eti çekilmeleri eğer hatalı ve/veya sert diş fırçalama, diş sıkma ve/veya diş gıcırdatma gibi etkenlere sebebiyle meydana gelmiş ise bu etkenleri ortadan kaldırmaya yönelik koruyucu tedaviler önerilir. Koruyucu dişeti çekilme tedavileri arasında doğru diş fırçalama tekniğinin öğretilmesi, hassasiyete yönelik diş macunlarının önerilmesi, diş yüzeyleri ve diş eti etrafındaki travmayı kaldırmak için kişiye özel koruyucu bir gece plağı uygulanarak diş sıkma ve/veya gıcırdatmaya bağlı hasarın durdurulması gibi diş eti çekilme tedavileri önerilmektedir. Diş eti çekilmesi, dişlerin dizilim bozukluklarına bağlı olarak meydana gelmiş ise dişeti çekilme tedavisinde cerrahi bir teknik uygulanmadan önce ortodontik tedaviyle diş dizilimlerini ideal hale getirmek çoğu zaman oluşmuş olan diş eti çekilmesinin düzelmesini sağlayabilmektedir. Ortodontik tedavi sonrası geride kalan bir diş eti çekilmesi var ise bu diş eti çekilmesi miktarı yeniden ölçülerek cerrahi bir diş eti çekilme tedavisinin de ayrıca gerekli olup olmadığı değerlendirilerek diş eti çekilme tedavisine yön verilmektedir.

Diş Eti Çekilmesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular (S.S.S.)

Diş eti çekilmesini önlemek için, düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımı, sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıkların bırakılması, diş taşı birikimlerinin düzenli olarak temizlenmesi ve diş eti hastalıklarının tedavi edilmesi önerilir.

Evet, diş eti çekilmesi tedavi edilebilir. Tedavi yöntemi, diş eti çekilmesinin sebebine bağlı olarak değişir. Diş eti hastalığı, diş taşı birikimi veya kötü ağız hijyeni nedeniyle oluşan diş eti çekilmesi, diş temizliği, diş taşı temizliği veya diş eti tedavisi ile tedavi edilebilir. Ayrıca, ileri vakalarda ciddi diş eti çekilmesi olan hastalarda, diş eti nakli veya ciddi durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir.

Diş eti çekilmesi tedavisi, diş eti çizgisi hizasını geri getirmeyi amaçlar. Tedavi yöntemi, diş eti çekilmesinin nedenine ve şiddetine bağlı olarak değişebilir. Diş eti hastalığı nedeniyle oluşan çekilme durumlarında, diş eti tedavisi uygulanır. Ciddi vakalarda ise diş eti nakli veya cerrahi müdahale gerekebilir.

Diş eti çekilmesi, diş kökünün açığa çıkması nedeniyle diş hassasiyetine ve ağrıya neden olabilir. Diş eti çizgisi hizasının altında kalan dişin sinir uçları açığa çıktığı için sıcak, soğuk veya tatlı yiyeceklerin tüketimi diş hassasiyeti ve ağrısına neden

Diş eti çekilmesi ve çözüm yolları arayışınız biz diş hekimlerinin son yıllarda en çok gördüğümüz durum. Diş etleri neden çekilmeye başladılar? Önceki yıllarda bu kadar diş eti çekilmesi aslında yoktu. Biraz beslenme şekilleri biraz evrim teorisi biraz da modern insan yaşamının hijyen kuralları diş etlerinin çekilmesinin başlıca nedenleri arasında sayılabilir. Diş eti çekilmesi bir de hastalıklara bağlı olarak gelişebilir.

Bu hastalıklar ise çoğu zaman genetik kökenli olur. Dişeti hastalığı ile beraber bazen Sistemik hastalıklar dediğimiz diabet gibi hastalıklarla beraber de seyredebilir.  Diş eti çekilmesi öncelikle iyi analiz edilmesi gereken bir olgudur. Sağlıklı diş etinin tanımını iyi yapmak gerekir. Bazen diş hekimleri bile bu konuda yeterli özene  sahip olamıyorlar.

Sağlıklı Diş Etinden Ne Anlamalıyız ve Ne Zaman Sağlık Problemi Olduğunu Düşünmeliyiz?

Sağlıklı Diş Eti = PEMBE – PORTAKAL KABUĞU GİBİ PÜTÜRLÜ YÜZEY – KANAMASIZ – DİŞİ SIKICA YAKA GİBİ SARAN -TARTARSIZ

Yukarda yazdığım şekilde ve görüntüde bir farklılık varsa mutlaka diş etinde bir problem vardır. Diş eti çekilmesi bu problemlerin bir sonucudur. Bu nedenle çekilmenin önüne geçmeye çalışmak en idealidir. Bazen ne yaparsanız yapın bunun önüne geçmek mümkün olamaz. Çünkü genetik olarak diyetlerinizin yapısı çok ince fenotipli dediğimiz şekilde olur.

Bu durumlarda çiğneme hareketlerinden dolayı bile çekilme olabilir. Bunun önüne geçmek pek mümkün değildir. Sadece yumuşak başlıklı bir diş fırçası ve gren yapısı ince diş macunları kullanmak biraz işe yarayabilir.

“İnce diş eti yapısı — yumuşak  başlı fırça – jel şekilde diş macunu”

Bazen de sigara kullanımına bağlı olarak diş eti çekilmesi olur. Sigaranın ağız ısısını artırması sebebiyle diş etlerinde çekilme görürüz. Sadece ısı değil; tütün ve yanmış kimyasal maddeler de diş etlerinin çekilmesine sebep olur. “UNUTMAYIN! Sigara = diş eti çekilmesi”

Gece Diş Gıcırdatma Diş Eti Çekilmesine Sebep Olur mu?

Diş eti çekilmesinin bir nedeni de dişlerin gece gıcırdatılması veya sıkılması da önemli sebepler arasında sayılabilir.  Gece diş sıkan tüm bireylere bu konuda önlem alması gerektiği anlatılmalıdır. Önlem olarak gece plak takılması ve çene botoksu (masseter) yapılması çözüm üretebilir.

Botox Uygulamasıyla Diş Eti Çekilmesini Engelle

Tükürük içinde bulunan bazı tartar yapıcı materyaller bazı insanlarda çok daha fazladır.bu nedenle çok çabuk tartar oluşur. Mutlaka tarlarlardan kurtulmak gerekir. Normalde her altı ayda bir tartar temizliği öneririz. Ama bu standart uygulama olup diş taşı birikim hızına göre değişkenlik gösterebilir. Diş taşları önce diş etinin üstüne yapışır. Daha sonra ise diş etinin altına doğru yol alırlar. Zamanında müdehalede bulunulmazsa diş etlerini mutlaka geriye doğru çekerler.

“6 Aylık Periyotlar ile Tartar Temizliği Önemlidir”

Bazen de Dişlerdeki Çapraşıklıklardan Dolayı Diş Etlerinde Çekilmeler Olur

Özellikle diğerlerine göre daha önde konumlanan dişlerin ön yüzeylerinde kemik eridiği için Diş eti çekilmesi olur.  Bu nedenle bu tür ortodonti bozuklukların düzenlenmesi gerekir. Basit bir çapraşıklık sebebiyle diş eti çekilmesi çok sık gördüğümüz bir olgudur. “Çapraşık dişlere ortodonti tedavisi ile son verin.”

(Diş eti çekilmesinin en büyük kaynaklarından biri de diş eti hastalıklarıdır. Bu hastalıkların önüne geçmek yada  tedavi etmek bir çözüm yoludur.)

Diş Eti Hastalığı Nedir?

Aslında diş etlerinin iltihaplanması ile başlayan bir süreçtir. Sigara içen kişilerde genellikle damarlar büzüldüğü için pek kanama olmaz. Sigaranın damar yapısını bozması sebebiyle kanama ile çok karşılaşmayız. Sigara kullanmayan   olmayan kişilerde genellikle diş eti kanamasıyla kendini gösterir.

Diş eti hastalığı çoğu zaman çok sinsi ilerleyen bir hastalıktır. Bu nedenle çoğu zaman geç kalınır. Bu sebeple ki mutlaka 6 aylık periyotlarla diş hekimi muayenesi gerekir. Bazen bize hasta dişlerinin sallantısı sebebiyle gelir. Bakınca hiçbir belirti yokmuş gibi olur. Aslında genel olarak ağrı olmadığı için diğer belirtiler olan, hafif ağrı, diş etlerinde kaşınma hissi, zaman zaman artan ağız kokusu, dişler arasına kürdan ile girip kurcalama isteği vb. bunları dikkate almaz. Ama bunlarda belirtidir. Ayrıca:

– Kanama

– Kaşıntı hissi

– Ağız kokusu

Eğer bu tip şikayetleriniz varsa, önemsemenizi tavsiye ediyoruz.

Dişeti Hastalığının Tedavisi Var mı?

Dişeti hastalığının türüne ve  evrelerine göre tedavi şekli değişmekle birlikte tedavisi çoğu zaman mümkündür. Gingivitis dediğimiz başlangıç seviyesi en basit seviye olup basit bir tartar temizliği işlemi ve gargaralarla çok çabuk toparlar. Biraz daha ileri seviyeler olan periodontitis vakalarında ise diş etleri cerrahi olarak kaldırılıp açık cerrahi işlemler gerekir.

Online Hızlı Randevu