Diş eti çekilmesi ve çözüm yolları arayışınız biz diş hekimlerinin son yıllarda en çok gördüğümüz durum. Diş etleri neden çekilmeye başladılar? Önceki yıllarda bu kadar diş eti çekilmesi aslında yoktu. Biraz beslenme şekilleri biraz evrim teorisi biraz da modern insan yaşamının hijyen kuralları diş etlerinin çekilmesinin başlıca nedenleri arasında sayılabilir. Diş eti çekilmesi bir de hastalıklara bağlı olarak gelişebilir.
Bu hastalıklar ise çoğu zaman genetik kökenli olur. Dişeti hastalığı ile beraber bazen Sistemik hastalıklar dediğimiz diabet gibi hastalıklarla beraber de seyredebilir. Diş eti çekilmesi öncelikle iyi analiz edilmesi gereken bir olgudur. Sağlıklı diş etinin tanımını iyi yapmak gerekir. Bazen diş hekimleri bile bu konuda yeterli özene sahip olamıyorlar.
Sağlıklı Diş Etinden Ne Anlamalıyız ve Ne Zaman Sağlık Problemi Olduğunu Düşünmeliyiz?
Sağlıklı Diş Eti = PEMBE – PORTAKAL KABUĞU GİBİ PÜTÜRLÜ YÜZEY – KANAMASIZ – DİŞİ SIKICA YAKA GİBİ SARAN -TARTARSIZ
Yukarda yazdığım şekilde ve görüntüde bir farklılık varsa mutlaka diş etinde bir problem vardır. Diş eti çekilmesi bu problemlerin bir sonucudur. Bu nedenle çekilmenin önüne geçmeye çalışmak en idealidir. Bazen ne yaparsanız yapın bunun önüne geçmek mümkün olamaz. Çünkü genetik olarak diyetlerinizin yapısı çok ince fenotipli dediğimiz şekilde olur.
Bu durumlarda çiğneme hareketlerinden dolayı bile çekilme olabilir. Bunun önüne geçmek pek mümkün değildir. Sadece yumuşak başlıklı bir diş fırçası ve gren yapısı ince diş macunları kullanmak biraz işe yarayabilir.
“İnce diş eti yapısı — yumuşak başlı fırça – jel şekilde diş macunu”
Bazen de sigara kullanımına bağlı olarak diş eti çekilmesi olur. Sigaranın ağız ısısını artırması sebebiyle diş etlerinde çekilme görürüz. Sadece ısı değil; tütün ve yanmış kimyasal maddeler de diş etlerinin çekilmesine sebep olur. “UNUTMAYIN! Sigara = diş eti çekilmesi”
Gece Diş Gıcırdatma Diş Eti Çekilmesine Sebep Olur mu?
Diş eti çekilmesinin bir nedeni de dişlerin gece gıcırdatılması veya sıkılması da önemli sebepler arasında sayılabilir. Gece diş sıkan tüm bireylere bu konuda önlem alması gerektiği anlatılmalıdır. Önlem olarak gece plak takılması ve çene botoksu (masseter) yapılması çözüm üretebilir.
Botox Uygulamasıyla Diş Eti Çekilmesini Engelle
Tükürük içinde bulunan bazı tartar yapıcı materyaller bazı insanlarda çok daha fazladır.bu nedenle çok çabuk tartar oluşur. Mutlaka tarlarlardan kurtulmak gerekir. Normalde her altı ayda bir tartar temizliği öneririz. Ama bu standart uygulama olup diş taşı birikim hızına göre değişkenlik gösterebilir. Diş taşları önce diş etinin üstüne yapışır. Daha sonra ise diş etinin altına doğru yol alırlar. Zamanında müdehalede bulunulmazsa diş etlerini mutlaka geriye doğru çekerler.
“6 Aylık Periyotlar ile Tartar Temizliği Önemlidir”
Bazen de Dişlerdeki Çapraşıklıklardan Dolayı Diş Etlerinde Çekilmeler Olur
Özellikle diğerlerine göre daha önde konumlanan dişlerin ön yüzeylerinde kemik eridiği için Diş eti çekilmesi olur. Bu nedenle bu tür ortodonti bozuklukların düzenlenmesi gerekir. Basit bir çapraşıklık sebebiyle diş eti çekilmesi çok sık gördüğümüz bir olgudur. “Çapraşık dişlere ortodonti tedavisi ile son verin.”
(Diş eti çekilmesinin en büyük kaynaklarından biri de diş eti hastalıklarıdır. Bu hastalıkların önüne geçmek yada tedavi etmek bir çözüm yoludur.)
Diş Eti Hastalığı Nedir?
Aslında diş etlerinin iltihaplanması ile başlayan bir süreçtir. Sigara içen kişilerde genellikle damarlar büzüldüğü için pek kanama olmaz. Sigaranın damar yapısını bozması sebebiyle kanama ile çok karşılaşmayız. Sigara kullanmayan olmayan kişilerde genellikle diş eti kanamasıyla kendini gösterir.
Diş eti hastalığı çoğu zaman çok sinsi ilerleyen bir hastalıktır. Bu nedenle çoğu zaman geç kalınır. Bu sebeple ki mutlaka 6 aylık periyotlarla diş hekimi muayenesi gerekir. Bazen bize hasta dişlerinin sallantısı sebebiyle gelir. Bakınca hiçbir belirti yokmuş gibi olur. Aslında genel olarak ağrı olmadığı için diğer belirtiler olan, hafif ağrı, diş etlerinde kaşınma hissi, zaman zaman artan ağız kokusu, dişler arasına kürdan ile girip kurcalama isteği vb. bunları dikkate almaz. Ama bunlarda belirtidir. Ayrıca:
– Kanama
– Kaşıntı hissi
– Ağız kokusu
Eğer bu tip şikayetleriniz varsa, önemsemenizi tavsiye ediyoruz.
Dişeti Hastalığının Tedavisi Var mı?
Dişeti hastalığının türüne ve evrelerine göre tedavi şekli değişmekle birlikte tedavisi çoğu zaman mümkündür. Gingivitis dediğimiz başlangıç seviyesi en basit seviye olup basit bir tartar temizliği işlemi ve gargaralarla çok çabuk toparlar. Biraz daha ileri seviyeler olan periodontitis vakalarında ise diş etleri cerrahi olarak kaldırılıp açık cerrahi işlemler gerekir.