Diş Tellerim Yanağıma Batıyor, Neden Olur başlıklı yazımızda ortodontik tedavisinde en çok karşılaşılan durumlardan birisi olan diş tellerinin batma sorunu ve nedenlerini kaleme aldık. Diş yüzeylerine braket takılması sonucu yanakların iç tarafında tellerden kaynaklı olarak batma ve bunun sonucunda yaralar görülebilir. Bu durum çoğu diş teli takan kişilerin en çok yakındığı konulardan birisidir.
Diş telinin yanağa batması durumda yapılabilecek ilk şey, doktorunuzun size verdiği mumları kullanmaktır. Bu mumlar diş tellerinin üzerine yapıştırılır. Bu sayede diş ve ağız yüzeyindeki tahriş durumlarının önüne geçilmiş olunur.
Diş tellerinin yanağa batmasını önlemenin mum kullanımı dışında diğer bir yolu; bu amaçla eczanelerde satılan ağrı kesici ve doku hasarlarını önleyici krem kullanmaktır. Bu şekilde diş telleri sonucu oluşabilen ağrı ve batma durumları neticesinde doku hasarları giderilebilir.
Diş Tellerinin Kullanımı Sonucundan Karşılaşılabilecek Diğer Sorunlar
Diş tellerinin kullanımında karşılaşılabilecek sorunlar içinde ağza tellerin batması dışında dişlerde de ağrıma olabilir. Teller dişlere baskı uyguladığı için dişlerde ağrı olması normaldir. Bunu önlemek için ortodontistinizin önermiş olduğu ağrı kesicileri kullanabilirsiniz.
Diş tellerinin kullanımı sonucu karşılaşılabilecek bir diğer sorun da sert gıda tüketimi neticesinde tellerin yerinden çıkabilme ihtimalidir. Diş teli ya da braketi yerinden çıktığı zaman diş teli tedavisi yavaşlamaya başlar. Aynı zamanda tedavinin yavaşlamasıyla birlikte diş ağrısı sorunu da oluşabilir. Braket telden ayrılmayıp takılı kaldığı zaman ise yanakların iç yüzeyine batabilir. Bu durumda braketi yerinden çıkartmak gerekebilir.
Braket ve teller, tel ligatür ismi verilen ince bir tel ile birleştirilmektedir. Sert bir şeyle yenildiğinde bu tellerin uçları çıkabilir. Tellerin ucunu içeri bastırabilirsiniz.
Diş tellerinin takılması sonucu, yanakta batma, diş ağrısı, bulantı gibi sorunlar yaşanabilir. Bir süre sonra bu sorunlar ortadan kalkacaktır. Bu sorunların bir ya da birkaçı devam ediyorsa doktorunuza danışarak tedavi olabilirsiniz.
Diş tel tedavisinde nadir görülebilen durumlardan birisi de braketlerin yutulma ihtimalidir. Kopan braket ciğerlere kaçarsa önemli bir sorun teşkil edebilir. Braket yutulması sonucu şiddetli öksürük ve nefes alma problemleri yaşıyorsanız hemen tıbbi tedavi olmanız gerekir.
Tel Tedavisi Gören Hastalara Tavsiyeler
Tel tedavisi gören hastalara tavsiyeler niteliğinde yapılması gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz;
Ağız içi hijyeni ihmal etmeyin
Diş teli ve braketlerde yeme-içme sonrasında dişler iyi temizlenmediğinde yemek artığının birikmesi ve bunun sonucunda diş çürüğü yaşanması olasıdır. Tel tedavisi sonrasında braket altındaki çürük dişlerde beyazımsı lekelenmelere neden olabilir. Aynı zamanda diş eti iltihabı da sık görülebilen bir durumdur.
Tel tedavisi sonrasında tedaviyi uzatmamak adına ağız iç hijyenin en iyi şekilde sağlanması gerekir. Özel ortodontik diş fırçalarıyla dişlerin fırçalanması gerekmektedir. Teller üzerinde hiçbir atık madde bulunmayıncaya kadar fırçalama işleminin yapılması gerekir. Doktorunuzun önerisi dahilinde fırçalama işlemlerini doğru ve düzgün bir şekilde yapmanız önerilir.
Tel Tedavisi Sürerken Beslenmenize Dikkat Edin
Tel tedavisinin kısa sürede olumlu sonuç vermesi için beslenme şeklinize dikkat edin. Yiyeceklerinizi dişinizle koparmadan küçük lokmalar halinde yemeye çalışın. Sert ve kabuklu yiyecekleri yemekten kaçının. Asitli içecekleri tüketmemelidir. Çay, kahve gibi içecekleri mümkün olduğunca az tüketmeye özen göstermek gerekir.
Tel Tedavisi Randevularını Aksatmayın
Diş teli tedavisi randevuları diş teli tedavisinde aksatılmadan takip edilmesi gerekir. Doktorun önerdiği tarihlerde geç kalmadan tedaviye zamanında gelmek tedavinin bir an önce tamamlanması adına önemlidir.
Tedavini hızlı bir şekilde sonuç vermesi için doktorunuzun önerilerini dikkate alın. Braket ve diş tellerin ilk takıldığı zamanlar biraz zorlu geçebilir. İlk günlerde tel ve braketlerin takılması sonucu hafif ağır ve yaralanmalar olması normaldir. Bu durumda size verilen mumları ve kremleri kullanmak ağız içi yara ve ağrıların giderilmesinde yarar sağlayacaktır.
Ortodontik Tedavisinde Ağız İçi Bakım Nasıl Yapılmalıdır?
Ortodontik tedavide ağız içi bakım mutlaka yapılması gerekir. Aksi takdirde diş yüzeylerinde çürük ve diş eti iltihabı görülebilir ve bu durumlar tedavinin uzamasına neden olacaktır. Bu tip durumlarla karşılaşmamak için öncelikle doktorunuzun tavsiyelerine harfiyen uymanız ve randevu saatlerini aksatmamanız gerekir. Sonrasında doktorunuzun belirttiği şekilde ağız içi hijyeni en iyi şekilde sağlamalısınız.
Ağız içi hijyenin sağlanması için her yemekten sonra dişler ortodontik diş fırçasıyla fırçalanması gerekir. Günde en az bir kez de dil ipi kullanılması tavsiye edilir. Braket aralarında yemek kalıntısı bırakmamaya çok dikkat etmek gerekir. Bu durum buralarda diş çürüklerinin başlamasına neden olabilir.
Ortodontik diş fırçasını doğru bir şekilde kullanmak önemlidir. Etkili bir fırçalama yöntemi için dişleri fırçalamaya dişetinden başlayarak dişe doğru süpürme hareketi yaparak uygulamak gerekir. En az 3 dakika kadar özellikle braketler arasındaki kısmın iyice fırçalanması ve yemek artıklarından temizlenmesi gerekir. Diş ipi ile müdahale ederek çok daha etkili bir fırçalama işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Ara yüz fırçalarıyla braketler arasında kalan alanların ara yüz fırçaları ile güzel bir şekilde fırçalanması gerekir. Dikey yönde bu fırçaları kullanarak temizleme işlemini gerçekleştirmek gerekir.
Dişlerin yan temas kısımlarını da fırçalamada unutmamak gerekir. Bunun için diş ipi kullanabilirsiniz. Fırçalamada en ideal diş macunu olarak florürlü diş macunları kullanmak doğru olacaktır.
Doktorunuzun tavsiyeleri ve önerileri ışığında doğru yöntem ve malzemeler ile dişlerinizi en iyi şekilde temizleyebilirsiniz. Bu şekilde ağız içi hijyeni maksimum düzeyse sağlayabilirsiniz.