Dişlerimi Sıkıyorum Hangi Doktora Gitmeliyim?

roundline

Dişlerimi Sıkıyorum Hangi Doktora Gitmeliyim?

Dişlerimi Sıkıyorum Hangi Doktora Gitmeliyim diye merak etmekte olan grubun içerisinde yer alıyorsanız Bruksizm adı verilen rahatsızlık ile karşı karşıya olduğunuzu söylemek isteriz. Diş sıkma problemi, birçok kişide ve yediden yetmişe farklı yaş gruplarında sıklıkla görülen bir durumdur.

Çeşitli stres oluşumları ve travmalar genel olarak uyku sırasında diş sıkması şeklinde ortaya çıkabilmektedir. Bazen bu durum normal halde iken de farklında olmadan kişiler tarafından yapılabilmektedir.

Diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığı diş yüzeylerinde bir takıp aşınma ve zedelenmelere neden olabilmektedir. Bu alışkanlığın süregelmesi durumunda ise zamanla çene eklemi rahatsızlıklarına doğru ilerleyebilmesi mümkün olmaktadır.

Ortaya çıkan bruksizm tedavi edilmezse çene eklemi rahatsızlığına bağlı olarak çeşitli ağrı ve sızı oluşumları öne çıkmaktadır. Aynı zaman da dişlerde de çok ciddi hasarlar oluşturmaktadır.

Çene kilitlenme sorunları, ağız açıp kapamada sorunlar, istenmeyen şekilde ortaya çıkan kontrolsüz ses oluşumları bu alışkanlığın ilerlediği süreçlerde ortaya çıkabilmektedir.

Dişlerimi Sıkıyorum Hangi Doktora Gitmeliyim ve Dişlerimi Sıkıyorum Hangi tedavileri olmalıyım gibi sorulara yanıt arayanlar için diş gıcırdatma problemine en iyi tedavileri uygulama uzmanlığına sahip bir diş hekimine başvurulması gerekmektedir. Alanında uzmanlaşmış ve istenen sağlıklı sonuçları ortaya çıkartmış olan diş hekimi, diş sıkma alışkanlığı tedavisinde; gece plağı ve ya splint, sıklıkla uygulayabilmektedir. Kişinin genel durumu, kas hipertrofisi, dişlerinin aşınma dereceleri gibi konular değerlendirilerek tedavi şekline karar verilmektedir.

Hastalarda yaşanmakta olan bruksizm problemi çene eklemine varan sorunlara ulaşmış ise hastaların mutlaka tedavi için bir çene cerrahına veya eklem uzmanı bir diş hekimine  gitmesi tavsiye edilmektedir. Hekim  oluşan soruna en uygun düşecek biçimde, çiğneme kaslarına botoks uygulaması ya da eklem içi enjeksiyon yöntemleri gibi en uygun  olan tedavileri uygulayacaktır.

Bebek ve Çocuklarda Diş Gıcırdatma Sorunları

Çocuklar diş gıcırdatma dönemlerine ilk olarak süt dişlerinin ilk çıkmakta olduğu dönemlerde başlamaktadır.

En sık görülmekte olduğu yaş grupları ise 7 yaş ile 11 yaş arasındaki dönemler olmaktadır.  Çocuklarda diş gıcırdatması bu yaş aralığında oldukça normal karşılanmaktadır. Süt dişlerden kalıcı dişlere geçisin olduğu bu süreçte bu tarz belirtiler oldukça doğal görünmektedir.

Kalıcı dişlerin tamamlanmasının ardından ise çocuklarda diş sıkma durumu ortadan kalkmaktadır.

Ancak bazı durumlarda diş gıcırdatma sorunları, farklı durumlara bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Örneğin bağırsak paraziti yaşayan çocuklarda sıklıkla görülmektedir. Bunun yanı sıra yine vücudun sistemik etkilerine bağlı olarak da dişlerde gıcırdatma sorunları ortaya çıkabilmektedir.

Hiperaktivite ve dikkat eksiliği bulunan çocuklarda da sıklıkla karşılaşılan bir sorun olarak buruksizm ortaya çıkabilmektedir.

DİŞ GICIRDATMA (BRUKSİZM) İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR?

Diş Gıcırdatmak Hangi Hastalığın Belirtisidir?

Bu alışkanlığına bağlı olarak bir hastalığın oluşması mümkün değildir. Herhangi bir hastalığı haber vermemektedir. Yukarıda da saydığımız gibi çeşitli stres, kaygı, travma ve psikolojik sorunların yaşandığı kişilerde ortaya çıkabilmektedir. Bu da zaten kişi ve çevresi tarafından bilinmektedir.

Bruksizmin Belirtileri Nelerdir?

Diş sıkma ve gıcırdatma sorunu yaşamakta olan kişilerin diş uçlarında birtakım aşınmalar ortaya çıkabilmektedir. Bu durum gözle görülür bir hale gelmektedir. Dişlerde zedelenme, çatlak  ve çizikler şeklinde ortaya çıkabilmektedir. Dişlerini sürekli olarak sıkmakta olan kişiler, çene eklemlerindeki ağrılar ile birtakım şikayetleri bulunmaktadır. Çene de oluşan hassasiyet ve sızılar diş gıcırdatmanın en temel belirtisini oluşturmaktadır.

Diş Gıcırdatma (Bruksizm) için Hangi Doktora Gidilir?

Diş gıcırdatması ya da diğer bir adıyla diş sıkma alışkanlığı bulunan kişiler kesinlikle konusunda uzman iyi bir diş hekimine görünmelidir.  Tedavisi sınırlarını aşan ve daha da ileri seviyeye ulaşmış olan bruksizm sorunlarında da bir çene cerrahına görünmek gerekmektedir. Bazen de protez uzmanları eklem tedavisini yapmaktadır.

Uyurken Diş Gıcırdatma Nasıl Önlenir?

Uyurken diş gıcırdatma sorununun önüne kendi yöntemlerini ile geçmeniz ne yazık ki imkansızdır ve önlenemez. Bu yaşanan sorun sırasında dişlerin aşınmasının önüne geçilmesidir. Diş sıkma problemlerinde en sık kullanılan ve dişlerin en az hasarı alabilmesi için tercih edilen yöntemlerin başında ise Botox uygulaması gelir.

Diş hekimleri uygun görürse bu sorun için pratik yöntem olarak hastalarına özel gece plağı hazırlamaktadır. Bazı durumlarda ise kişilerin gıcırdatma oranına ve sıklığıan paralel olarak uygun antideprasan ilaç tedavileri verebilmektedir. Tabi ki bu konuda psikiyatri bölümünden destek almak gerekir.

Diş Gıcırdatma Önleyici Aparat Nerede Satılır?

Diş gıcırdatma alışkanlığının önüne geçebilmek amacıyla bu sorunun önleyici olarak çeşitli medikal aparey malzemeleri üretilmiştir. Hastanın çene ve diş yapısına uygun bir biçimde hazırlanmaktadır. Çalışma öncesinde hastadan doğru ölçüler alınır. Diş sıkması esnasında dişlerin hasar görmesini önlemek amacıyla sert yapılı özel malzemelerdir.

Hekimler tarafından hastaya özel hazırlanır. Bu plak için hastadan ölçü alınır ve hastaya özel olarak yapılır. Sıkmada kullanılan aparatlar veya plaklar sert olmalıdır.

Dişlerimi Sıkıyorum Hangi Doktora Gitmeliyim, Bruksizm aparatı, gece plağı nerden alınır vb. gibi sorularınızın her birine en özel yanıtları yazımızda sizler için vermeye çalıştık.

Uzman diş hekimlerinden diş muayesi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Online Hızlı Randevu