Tam Diş Protezleri Tedavi Süresi Ne Kadar Sürer?

roundline

Tam Diş Protezleri Tedavi Süresi Ne Kadar Sürer?

Diş problemleri, günümüzde birçok hastanın karşı karşıya kaldı ağız ve diş sağlığı problemleridir. Bu yüzden tam diş protezleri tedavi süresi ne kadar sürer? de en çok aldığımız sorulardan birisidir. Beslenmeyi doğrudan etkilene diş problemleri, aynı zamanda yaşam standartlarını da büyük oranda düşüren bir sağlık sorunudur. Çürükler ve son aşamada diş kaybı, ağız içinde estetik olmayan bir görünüm oluşturur. Aynı zamanda kişinin yiyecekleri öğütmesini de zorlaştıran bir durumdur.

Diş sağlığında meydana gelen problemleri ortadan kaldırmak için bu alanda kullanılan birçok tedavi yöntemi vardır. Bu yöntemlerden birisi de diş kayıplarının çok fazla olduğu tam diş protezi yöntemidir.

Çürük, travma, kemik erimesi ve diş kaybı gibi sorunlara karşı uygulanan tam diş protezi; dudak ve yanaklarda dolgunluk sağlayarak ağızda hem genç hem de estetik bir görünüm sağlar. Bu tedavi yöntemi ile tüm dişlerin estetik dizilime sahip olması sağlanır ve gülüş estetiği oluşturulur.

Tam Diş Protezi Nedir?

Damaklı ya da total diş protezi olarak da bilinen tam diş protezi, çok fazla diş kaybı yaşayan hastalarda yaygın olarak tercih edilen tedavi yöntemlerinden birisidir. Yaşanan diş kayıpları fazla olduğunda ağız içindeki boşluklar estetik ve işlevsel olarak kişiye rahatsızlık verir.

Dişler tüketilen yiyeceklerin öğütülmesi bakımından önemli işleve sahiptir. Ancak diş kayıpları yaşandığında ağız içinde boşluklar oluştuğundan yiyecekler boşluklara dolar ve öğütülmesi zor olur.

Bu gibi durumlarda alt ve üst damaklara protezler yapılarak oluşan diş boşluklarının yeri doldurulur. Ayrıca çürümüş ve artık işlevini yerine getiremeyen dişlerin tedavisinde de tam diş protezleri kullanılabilir.

Protez diş hakkında daha fazla bilgi almak için Prostodonti sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Tam Diş Protezi Hangi Hastalara Uygulanır?

Tam diş protezi diğer adı ile total diş protezi; kemik erimesi, çürük ya da travma gibi sorunlar yaşayan hastalara uygulanabilen tedavi yöntemidir.Bu sorunlar neticesinde ağızda diş kaybı yaşandığında alt ve üst çeneye dokulardan destek alınan yapay dişler yani diş protezleri uygulanır.

Dudak ve yanak dolgunluğunu sağlayarak aynı zamanda ağızda estetik bir görünüm oluşturulmasını sağlayan tam diş protezi, yüzün genç bir görünüm almasını sağlar. Ancak tam diş protezleri, takıp çıkarılan bütün damak protezleridir. Bu özelliği nedeni ile bazı hastalar tarafından kullanımı zor olsa da ağızdaki varlığına alışıldığında kullanımı kolay ve temizliği pratiktir.

Tam diş protezi yaptıran hastaların protezlere uyum sağlayabilmesi için bir zaman dilimine ihtiyacı vardır. Bu alışma sürecinde ağız içinde yaralar ve çiğneme sırasında zorluklar yaşanabilir. Ancak hasta tam diş protezine tamamen uyum sağladığında kendi dişleri gibi rahatlıkla kullanabilir.

Tam Diş Protezi Hangi Durumlarda Yapılır?

Tam diş protezi, her hastaya uygulanabilen bir yöntem olsa da hastanın belli başlı sorunları olması ve sağlık durumunun elverişli olması gereklidir. Bu durumlar doğrultusunda öncelikle kişinin ağzında hiç diş olmaması gereklidir. Çünkü tam diş protezleri, adından da anlaşılabileceği gibi tüm dişler için yapılan damaklı bir protezdir.

Tam diş protezi yapılacak olan hastanın ağız içinde yabancı maddelere karşı alerjisi olmaması gereklidir. Aksi takdirde tam diş protezleri ağız içinde yara ve iltihap gibi alerjik reaksiyonlara neden olacaktır. Uygulamaya geçilmeden önce hastaya mutlaka çene radyolojisi çekilir ve böylece çene yapısı incelenir. Hastanın çene yapısının tam diş protezine uygun olması da önemli durumlardan birisidir. Eğer çene kemiğinde aşınma, erime ya da deformasyon var ise bu durumlarda da tam diş protezi uygulanamaz. Bu durumda hasta için başka tedavi yöntemleri değerlendirmeye alınır.

Tam diş protezi uygulaması öncesinde hastanın çene-yüz röntgeni çekilir. Röntgen sonucu elde edilen bulgular doğrultusunda hastanın çenesine ve yüz yapısına en uygun protez türü tercih edilir. Daha sonrasında hastanın ağız ölçüleri alınarak bu ölçüler doğrultusunda laboratuvar ortamında tam diş protezi yapılır.

Hazırlama aşamasında hasta birkaç kez provaya çağırılır ve protezin ağız ölçülerine uyumu kontrol edilir. Protezin tamamlanması sonrasında ise hastaya tam diş protezi takılır.

Tam Diş Protezi Kaç Günde Yapılır?

Tam dip protezi, kişinin ağzı ve çene yapısına olarak özel olarak yapılan yani kişiye özel olan bir tedavi yöntemidir. Dolayısıyla da önce hastanın muayenesi yapılır ve daha sonrasında hastanın uygunluğu doğrultusunda ölçüleri alınarak tam dip protezi kişinin ölçüleri doğrultusunda üretilir.

İşlem öncesinde muayene, tetkikler, ölçü alımı, protez yapımı gibi tüm işlemler ortalama 5 seansta gerçekleştirilir. 5 seans ortalama olarak 2 haftaya tekabül eder. 2 hafta içinde hastanın tam diş protezi yapılmış olur. Bu süre hastaya bağlı olarak istisnai durumlarda az da olsa uzayabilir.

Tam Diş Protezi Nasıl Temizlenir?

Tam diş protezini uzun yıllar kaliteli şekilde kullanabilmek için temizlik ve bakımının özenli yapılması önemlidir. En doğru temizlik yöntemi tam diş protezinin suyun altında sabun ve diş fırçası ile temizlenmesidir. Tam diş protezinin temizliğinde diş macunu kullanılmamalıdır. Temizlik, özel diş protezleri ile ya da diş fırçası ile yapılabilir.

Tam diş protezlerinin temizlik ve sterilizasyon işlemlerinde kesinlikle kaynar su kullanılmamalıdır. Ayrıca gece yatmadan önce protezler ağızdan çıkarılmalı ve kendi özel kutusunda muhafaza edilmelidir. Bu şekilde tam diş protezlerinin kullanım ömrü uzayacağı gibi ilk günkü kalitesi ile kullanım sağlanabilecektir.

Online Hızlı Randevu